Nie musisz wyrzucać
Polacy marnują coraz więcej żywności – blisko dziewięć milionów ton trafia co roku do naszych śmietników. Często są to produkty, które wciąż nadają się do jedzenia, na przykład przywiędła sałata albo pomarszczona marchewka. Jak podarować warzywom drugie życie?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałata
Bardzo popularne w Polsce warzywo, które jest nie tylko smakowitym i atrakcyjnie wyglądającym dodatkiem do kanapek, ale również skarbnicą witamin, minerałów oraz innych cennych dla zdrowia substancji. Sałata (zwłaszcza jej najpopularniejsza w naszej kuchni odmiana – masłowa) ma jedną wadę – należy do produktów bardzo nietrwałych. Szybko więdnie i traci kruchość, zwłaszcza, gdy przechowujemy ją w zbyt ciepłym miejscu.
Na szczęście istnieje dość łatwy sposób na odświeżenie sałaty. Wystarczy włożyć główkę na kwadrans do wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej. Można ją też zanurzyć na chwilę w gorącej, posłodzonej wodzie (łyżka cukru na litr wody), osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Ziemniak
Przywiędłego i pomarszczonego ziemniaka odświeżymy, gdy wrzucimy go na kilka godzin do zimnej wody. Jednak nic mu nie pomoże, jeśli na skutek przechowywania w ciepłym i nasłonecznionym miejscu bulwa pokryła się zielonymi plamami. To znak, że warzywo zaczęło produkować solaninę – organiczny związek, którego nadmierne spożycie skutkuje dolegliwościami żołądkowymi (mdłości, wymioty, bóle brzucha i głowy, biegunka), a niekiedy nawet zaburzeniami świadomości, kłopotami z oddychaniem, arytmią serca czy halucynacjami.
Marchewka
Polacy bardzo lubią marchewkę, ale nie zawsze potrafią ją odpowiednio przechowywać. Narażona na ciepło i promienie słoneczne szybko zaczyna wiotczeć, co zwykle staje się dla nas sygnałem o jej nieprzydatności do spożycia, w efekcie czego ląduje w koszu na śmieci.
Tymczasem nawet przywiędła i pomarszczona marchewka może stać się wartościowym dodatkiem do potraw (o ile oczywiście nie ma wyraźnych śladów zepsucia czy zapleśnienia). Musimy ją po prostu włożyć do naczynia z zimną, wręcz lodowatą wodą i pozostawić w nim na kilka godzin (nawet na całą noc). Z dużym prawdopodobieństwem po wyjęciu marchewka będzie znów chrupiąca. Jednak pamiętajmy, że należy ją wtedy szybko wykorzystać.
Ogórek
Warzywo o delikatnym i orzeźwiającym smaku bardzo często gości w naszej kuchni, ponieważ ma mnóstwo zastosowań – świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak i w sałatce, mizerii czy greckim sosie tzatziki.
Jednak po kilku dniach przechowywania ogórek zaczyna zwykle tracić jędrność. Jak ją przywrócić? Włożyć warzywo do naczynia z zimną wodą, do której możemy dorzucić trochę kostek lodu oraz dolać ocet winny (3 łyżki na litr wody) – produkt powstający w wyniku fermentacji wina zawiera solidną dawkę kwasów, skutecznie regenerujących przywiędłego ogórka. W takiej kąpieli powinien on spędzić minimum godzinę.
Szpinak
Skarbnica dobroczynnego żelaza, wapnia i licznych witamin, a także wzmacniających odporność antyoksydantów czy chlorofilu unieszkodliwiającego toksyny oraz oczyszczającego wątrobę i nerki. Problem w tym, że liście szpinaku, zwłaszcza nieodpowiednio przechowywane (w zbyt ciepłym miejscu), szybko więdną i żółkną. Dlatego często zamiast w garnku lądują w koszu na śmieci.
Jednak istnieje łatwy sposób na odświeżenie, a nawet przywrócenie ładnego koloru liści szpinaku. Wystarczy włożyć je na kwadrans do letniej wody, a następnie zanurzyć na pół godziny w zimnej (warto dosypać do niej kilka kostek lodu). Po odsączeniu i wyschnięciu, ze szpinaku znów można przygotowywać pyszne, a także zdrowie przysmaki.
Natka pietruszki
Bogate źródło wzmacniającej odporność witaminy C, wspomagającej wzrok witaminy A, regulującego funkcjonowanie układu nerwowego potasu oraz żelaza, które pozwala uporać się z anemią. Natka pietruszki dostarcza również apigeniny (związek z grupy flawonoidów), która hamuje nawet rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi. Czy potrzeba więcej argumentów, by po nią sięgnąć?
Na szczęście w polskich domach natka pietruszki wciąż jest bardzo popularna, ale bywa też często wyrzucana, ponieważ szybko zaczyna więdnąć. Odzyska jednak wigor, gdy na pół godziny zanurzymy ją w letniej wodzie.