Sposób na smaczniejszy chleb pełnoziarnisty

Pojedynczy związek chemiczny może poprawić smak i aromat pieczywa pełnoziarnistego i uczynić je równie popularnym, jak białe pieczywo - czytamy w najnowszym numerze periodyku "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
Obraz

Choć dietetycy uznają ciemne chleby za zdrowsze od białych, nadal zdecydowanie częściej sięgamy po te drugie - właśnie ze względu na ich atrakcyjniejszy smak i zapach.

Dr Devin G. Peterson z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Minnesoty (USA) tłumaczy, że pełnoziarnista mąka pszenna zawiera wszystkie części ziarna - otręby (okrywę nasienną), kiełki (zarodki) i bielmo - podczas gdy mąka biała (oczyszczona) składa się głównie z bielma. Mąka pełnoziarnista jest więc znacznie bogatsza w błonnik i związki zwane fitochemikaliami, czyli substancje czynne pochodzenia roślinnego. Znajdują się one w zbożach, ziarnach, owocach, warzywach, orzechach, a także kawie i herbacie. Do najpopularniejszych należą: karotenoidy, flawonoidy, fitosterole czy resweratrol. Związki te znane są z licznych działań prozdrowotnych, m.in. pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę i otyłość.

Jednak mimo tych wszystkich zalet chleb pełnoziarnisty przegrywa z białym, po który konsumenci sięgają znacznie częściej. Badania pokazują, że wpływ na to ma atrakcyjniejszy smak i aromat białego pieczywa. Dr Peterson wraz z zespołem postanowił sprawdzić, czy i w jaki sposób jeden konkretny związek - kwas ferulowy (FA), którego zawartość jest znacznie wyższa w pieczywie z pełnej mąki - wpływa na smak i aromat chleba.

Kwas ferulowy znajduje się głównie w otrębach. Badacze już wcześniej wiedzieli, że znosi on jeden z dominujących elementów zapachowych, które składają się na aromat pieczonego chleba. W ramach eksperymentu zespół Petersona dodawał więc FA do ciasta z białej mąki - chleb smakował i pachniał wówczas jak chleb pełnoziarnisty. Po analizie ilościowej i jakościowej naukowcy stwierdzili, że kwas ferulowy wpływa na zmniejszenie ilości związków zapachowych, które kształtują zapach chleba oraz, że kontrolując zawartość FA w mące, można wpływać na walory pieczywa.

Jak podkreśla Peterson, zrozumienie opisywanych reakcji chemicznych może pomóc piekarzom produkować zdrowszy i bardziej apetyczny chleb.(PAP)

kap/ agt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz