Sposób na perfekcyjnie chrupki bekon? Dodaj wody

Kto z nas nie kocha pysznych, kalorycznych śniadań? Czas na nie mamy jedynie w weekendy, dlatego warto poznać sposób na jeden z najczęściej używanych do porannego posiłku składników, aby miło cieszył nasze podniebienia.

Bekon to śniadaniowa klasyka!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Zdecydowanie można o nim mówić "król śniadań". Mowa o bekonie, który idealnie pasuje do jajek sadzonych, ale także do pankejków z syropem klonowym. Dodanie go do potraw gwarantuje pełnię smaku i urozmaiconą strukturę, pod warunkiem, że będzie naprawdę chrupki. No właśnie, wiele osób ma trudności w osiągnięciu idealnego, chrupiącego bekonu. Jest na to sposób.

Zobacz także: Bekonowe paluchy z ciasta francuskiego

Aby osiągnąć sukces należy dodać na patelnię kilka łyżeczek wody, zanim dodamy bekon. Kiedy się rozgrzeje, położone na nią plastry zaczną wytapiać pod wpływem temperatury własny tłuszcz. Kiedy woda wyparuje, bekon zacznie się na nim smażyć, a w efekcie będzie przyjemnie chrupiący. Pamiętaj, że im spokojniej i dłużej bekon się smaży, tym będzie smaczniejszy. Świetnie sprawdzi się także dodanie na samym końcu odrobiny miodu, który komponuje się z nim idealnie!

Żebyście mogli wykorzystać patent z bekonem, podaję wam dwie śniadaniowe inspiracje, do wykorzystania na najbliższy weekend:

Kanapki "na wypasie" na słono i na słodko

Na słono:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Majonez
  • Rukolę
  • Bekon
  • Jajko sadzone

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Usadźcie jajko. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je majonezem, ułóżcie rukolę, usmażony bekon i usadzone jajko. Pycha!

Na słodko:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Masło
  • Bekon
  • Ser kozi
  • Ulubioną konfiturę

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je masłem, ułóżcie na nim bekon i ser kozi. Włóżcie jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby ser się lekko rozpuścił. Po wyjęciu posmarujcie ulubioną konfiturą. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna