Sposób na perfekcyjnie chrupki bekon? Dodaj wody

Kto z nas nie kocha pysznych, kalorycznych śniadań? Czas na nie mamy jedynie w weekendy, dlatego warto poznać sposób na jeden z najczęściej używanych do porannego posiłku składników, aby miło cieszył nasze podniebienia.

Bekon to śniadaniowa klasyka!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Zdecydowanie można o nim mówić "król śniadań". Mowa o bekonie, który idealnie pasuje do jajek sadzonych, ale także do pankejków z syropem klonowym. Dodanie go do potraw gwarantuje pełnię smaku i urozmaiconą strukturę, pod warunkiem, że będzie naprawdę chrupki. No właśnie, wiele osób ma trudności w osiągnięciu idealnego, chrupiącego bekonu. Jest na to sposób.

Zobacz także: Bekonowe paluchy z ciasta francuskiego

Aby osiągnąć sukces należy dodać na patelnię kilka łyżeczek wody, zanim dodamy bekon. Kiedy się rozgrzeje, położone na nią plastry zaczną wytapiać pod wpływem temperatury własny tłuszcz. Kiedy woda wyparuje, bekon zacznie się na nim smażyć, a w efekcie będzie przyjemnie chrupiący. Pamiętaj, że im spokojniej i dłużej bekon się smaży, tym będzie smaczniejszy. Świetnie sprawdzi się także dodanie na samym końcu odrobiny miodu, który komponuje się z nim idealnie!

Żebyście mogli wykorzystać patent z bekonem, podaję wam dwie śniadaniowe inspiracje, do wykorzystania na najbliższy weekend:

Kanapki "na wypasie" na słono i na słodko

Na słono:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Majonez
  • Rukolę
  • Bekon
  • Jajko sadzone

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Usadźcie jajko. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je majonezem, ułóżcie rukolę, usmażony bekon i usadzone jajko. Pycha!

Na słodko:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Masło
  • Bekon
  • Ser kozi
  • Ulubioną konfiturę

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je masłem, ułóżcie na nim bekon i ser kozi. Włóżcie jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby ser się lekko rozpuścił. Po wyjęciu posmarujcie ulubioną konfiturą. Gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny