Sposób na perfekcyjnie chrupki bekon? Dodaj wody

Kto z nas nie kocha pysznych, kalorycznych śniadań? Czas na nie mamy jedynie w weekendy, dlatego warto poznać sposób na jeden z najczęściej używanych do porannego posiłku składników, aby miło cieszył nasze podniebienia.

Bekon to śniadaniowa klasyka!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Zdecydowanie można o nim mówić "król śniadań". Mowa o bekonie, który idealnie pasuje do jajek sadzonych, ale także do pankejków z syropem klonowym. Dodanie go do potraw gwarantuje pełnię smaku i urozmaiconą strukturę, pod warunkiem, że będzie naprawdę chrupki. No właśnie, wiele osób ma trudności w osiągnięciu idealnego, chrupiącego bekonu. Jest na to sposób.

Zobacz także: Bekonowe paluchy z ciasta francuskiego

Aby osiągnąć sukces należy dodać na patelnię kilka łyżeczek wody, zanim dodamy bekon. Kiedy się rozgrzeje, położone na nią plastry zaczną wytapiać pod wpływem temperatury własny tłuszcz. Kiedy woda wyparuje, bekon zacznie się na nim smażyć, a w efekcie będzie przyjemnie chrupiący. Pamiętaj, że im spokojniej i dłużej bekon się smaży, tym będzie smaczniejszy. Świetnie sprawdzi się także dodanie na samym końcu odrobiny miodu, który komponuje się z nim idealnie!

Żebyście mogli wykorzystać patent z bekonem, podaję wam dwie śniadaniowe inspiracje, do wykorzystania na najbliższy weekend:

Kanapki "na wypasie" na słono i na słodko

Na słono:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Majonez
  • Rukolę
  • Bekon
  • Jajko sadzone

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Usadźcie jajko. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je majonezem, ułóżcie rukolę, usmażony bekon i usadzone jajko. Pycha!

Na słodko:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Masło
  • Bekon
  • Ser kozi
  • Ulubioną konfiturę

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je masłem, ułóżcie na nim bekon i ser kozi. Włóżcie jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby ser się lekko rozpuścił. Po wyjęciu posmarujcie ulubioną konfiturą. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek