Sposób na perfekcyjnie chrupki bekon? Dodaj wody
Kto z nas nie kocha pysznych, kalorycznych śniadań? Czas na nie mamy jedynie w weekendy, dlatego warto poznać sposób na jeden z najczęściej używanych do porannego posiłku składników, aby miło cieszył nasze podniebienia.
Zdecydowanie można o nim mówić "król śniadań". Mowa o bekonie, który idealnie pasuje do jajek sadzonych, ale także do pankejków z syropem klonowym. Dodanie go do potraw gwarantuje pełnię smaku i urozmaiconą strukturę, pod warunkiem, że będzie naprawdę chrupki. No właśnie, wiele osób ma trudności w osiągnięciu idealnego, chrupiącego bekonu. Jest na to sposób.
Zobacz także: Bekonowe paluchy z ciasta francuskiego
Aby osiągnąć sukces należy dodać na patelnię kilka łyżeczek wody, zanim dodamy bekon. Kiedy się rozgrzeje, położone na nią plastry zaczną wytapiać pod wpływem temperatury własny tłuszcz. Kiedy woda wyparuje, bekon zacznie się na nim smażyć, a w efekcie będzie przyjemnie chrupiący. Pamiętaj, że im spokojniej i dłużej bekon się smaży, tym będzie smaczniejszy. Świetnie sprawdzi się także dodanie na samym końcu odrobiny miodu, który komponuje się z nim idealnie!
Żebyście mogli wykorzystać patent z bekonem, podaję wam dwie śniadaniowe inspiracje, do wykorzystania na najbliższy weekend:
Na słono:
Potrzebujecie:
- Ulubiony chleb/bułkę
- Majonez
- Rukolę
- Bekon
- Jajko sadzone
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Usadźcie jajko. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je majonezem, ułóżcie rukolę, usmażony bekon i usadzone jajko. Pycha!
Na słodko:
Potrzebujecie:
- Ulubiony chleb/bułkę
- Masło
- Bekon
- Ser kozi
- Ulubioną konfiturę
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je masłem, ułóżcie na nim bekon i ser kozi. Włóżcie jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby ser się lekko rozpuścił. Po wyjęciu posmarujcie ulubioną konfiturą. Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl