Sposób na perfekcyjnie chrupki bekon? Dodaj wody

Kto z nas nie kocha pysznych, kalorycznych śniadań? Czas na nie mamy jedynie w weekendy, dlatego warto poznać sposób na jeden z najczęściej używanych do porannego posiłku składników, aby miło cieszył nasze podniebienia.

Bekon to śniadaniowa klasyka!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Zdecydowanie można o nim mówić "król śniadań". Mowa o bekonie, który idealnie pasuje do jajek sadzonych, ale także do pankejków z syropem klonowym. Dodanie go do potraw gwarantuje pełnię smaku i urozmaiconą strukturę, pod warunkiem, że będzie naprawdę chrupki. No właśnie, wiele osób ma trudności w osiągnięciu idealnego, chrupiącego bekonu. Jest na to sposób.

Zobacz także: Bekonowe paluchy z ciasta francuskiego

Aby osiągnąć sukces należy dodać na patelnię kilka łyżeczek wody, zanim dodamy bekon. Kiedy się rozgrzeje, położone na nią plastry zaczną wytapiać pod wpływem temperatury własny tłuszcz. Kiedy woda wyparuje, bekon zacznie się na nim smażyć, a w efekcie będzie przyjemnie chrupiący. Pamiętaj, że im spokojniej i dłużej bekon się smaży, tym będzie smaczniejszy. Świetnie sprawdzi się także dodanie na samym końcu odrobiny miodu, który komponuje się z nim idealnie!

Żebyście mogli wykorzystać patent z bekonem, podaję wam dwie śniadaniowe inspiracje, do wykorzystania na najbliższy weekend:

Kanapki "na wypasie" na słono i na słodko

Na słono:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Majonez
  • Rukolę
  • Bekon
  • Jajko sadzone

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Usadźcie jajko. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je majonezem, ułóżcie rukolę, usmażony bekon i usadzone jajko. Pycha!

Na słodko:

Potrzebujecie:

  • Ulubiony chleb/bułkę
  • Masło
  • Bekon
  • Ser kozi
  • Ulubioną konfiturę

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a kiedy się rozgrzeje - ułóżcie na blaszce chleb lub bułkę, aby lekko się przyrumieniły. W międzyczasie przygotujcie bekon według wyżej podanego sposobu. Kiedy pieczywo się przyrumieni, posmarujcie je masłem, ułóżcie na nim bekon i ser kozi. Włóżcie jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby ser się lekko rozpuścił. Po wyjęciu posmarujcie ulubioną konfiturą. Gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀