Sposób na długowieczność. Japońska zupa miso

Ceniona za walory smakowe i zdrowotne, zupa miso jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. Różnorodność składników powoduje zaś, że może być gotowana o każdej porze roku. Dlaczego Japończycy jedzą ją nawet na śniadanie? Poznaj sekret zupy miso i wprowadź ją do domowego menu. Solidna porcja zdrowia gwarantowana.

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność juz dawno przekroczyła Kraj Kwitnącej Wiśni.
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach. W związku z tym, w miso możemy znaleźć m.in. ryby, grzyby, wodorosty, cebulę, ziemniaki, marchew.

Nieodłączny, podstawowy składnik tej zupy stanowi pasta sojowa miso. W Japonii miso gotowana jest na bazie bulionu dashi. Jeżeli go nie posiadamy może zostać zastąpiony bulionem warzywnym. Japończycy jedzą miso niemal codziennie na śniadanie lub jako dodatek do dań obiadowych. Jakie wartości odżywcze skrywa ta niepozorna miska zupy? Miso jest źródłem m.in. witaminy B i D, białka, aminokwasów, wapnia, potasu, i żelaza. Co więcej, składniki zawarte w zupie miso m.in. wzmacniają odporność, wpływają na powstrzymanie rozwoju komórek rakowych, działają przeciwko starzeniu się organizmu, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, a także chronią przed osteoporozą.

Przepis na zupę miso

*Składniki: *125 g tofu, 3 łyżki pasty miso, bulion (dashi lub bulion warzywny), brokuł, 2 marchewki, por, sos sojowy, kolendra, szczypior, ziarna sezamu, makaron ryżowy.

*Przygotowanie: *Do gotującej się wody dodaj proszek dashi (możemy go zastąpić przygotowanym wcześniej warzywnym bulionem). Dodajmy 3 łyżki pasty miso i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, por i różyczki brokuła. Gotujemy pod przykryciem. Dodajemy sos sojowy, tofu i kolendrę. Podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Dodatkowo możemy dodać makaron ryżowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie