Trwa ładowanie...

Sposób na długowieczność. Japońska zupa miso

Ceniona za walory smakowe i zdrowotne, zupa miso jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. Różnorodność składników powoduje zaś, że może być gotowana o każdej porze roku. Dlaczego Japończycy jedzą ją nawet na śniadanie? Poznaj sekret zupy miso i wprowadź ją do domowego menu. Solidna porcja zdrowia gwarantowana.

Sposób na długowieczność. Japońska zupa misoŹródło: Pixabay.com
d1jz0wn
d1jz0wn

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach. W związku z tym, w miso możemy znaleźć m.in. ryby, grzyby, wodorosty, cebulę, ziemniaki, marchew.

Nieodłączny, podstawowy składnik tej zupy stanowi pasta sojowa miso. W Japonii miso gotowana jest na bazie bulionu dashi. Jeżeli go nie posiadamy może zostać zastąpiony bulionem warzywnym. Japończycy jedzą miso niemal codziennie na śniadanie lub jako dodatek do dań obiadowych. Jakie wartości odżywcze skrywa ta niepozorna miska zupy? Miso jest źródłem m.in. witaminy B i D, białka, aminokwasów, wapnia, potasu, i żelaza. Co więcej, składniki zawarte w zupie miso m.in. wzmacniają odporność, wpływają na powstrzymanie rozwoju komórek rakowych, działają przeciwko starzeniu się organizmu, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, a także chronią przed osteoporozą.

Przepis na zupę miso

*Składniki: *125 g tofu, 3 łyżki pasty miso, bulion (dashi lub bulion warzywny), brokuł, 2 marchewki, por, sos sojowy, kolendra, szczypior, ziarna sezamu, makaron ryżowy.

*Przygotowanie: *Do gotującej się wody dodaj proszek dashi (możemy go zastąpić przygotowanym wcześniej warzywnym bulionem). Dodajmy 3 łyżki pasty miso i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, por i różyczki brokuła. Gotujemy pod przykryciem. Dodajemy sos sojowy, tofu i kolendrę. Podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Dodatkowo możemy dodać makaron ryżowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj