Sposób na długowieczność. Japońska zupa miso

Ceniona za walory smakowe i zdrowotne, zupa miso jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. Różnorodność składników powoduje zaś, że może być gotowana o każdej porze roku. Dlaczego Japończycy jedzą ją nawet na śniadanie? Poznaj sekret zupy miso i wprowadź ją do domowego menu. Solidna porcja zdrowia gwarantowana.

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność juz dawno przekroczyła Kraj Kwitnącej Wiśni.
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach. W związku z tym, w miso możemy znaleźć m.in. ryby, grzyby, wodorosty, cebulę, ziemniaki, marchew.

Nieodłączny, podstawowy składnik tej zupy stanowi pasta sojowa miso. W Japonii miso gotowana jest na bazie bulionu dashi. Jeżeli go nie posiadamy może zostać zastąpiony bulionem warzywnym. Japończycy jedzą miso niemal codziennie na śniadanie lub jako dodatek do dań obiadowych. Jakie wartości odżywcze skrywa ta niepozorna miska zupy? Miso jest źródłem m.in. witaminy B i D, białka, aminokwasów, wapnia, potasu, i żelaza. Co więcej, składniki zawarte w zupie miso m.in. wzmacniają odporność, wpływają na powstrzymanie rozwoju komórek rakowych, działają przeciwko starzeniu się organizmu, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, a także chronią przed osteoporozą.

Przepis na zupę miso

*Składniki: *125 g tofu, 3 łyżki pasty miso, bulion (dashi lub bulion warzywny), brokuł, 2 marchewki, por, sos sojowy, kolendra, szczypior, ziarna sezamu, makaron ryżowy.

*Przygotowanie: *Do gotującej się wody dodaj proszek dashi (możemy go zastąpić przygotowanym wcześniej warzywnym bulionem). Dodajmy 3 łyżki pasty miso i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, por i różyczki brokuła. Gotujemy pod przykryciem. Dodajemy sos sojowy, tofu i kolendrę. Podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Dodatkowo możemy dodać makaron ryżowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów