Specjały z kaszanki. Trzy przepisy na dania z tej wędliny

Kaszanka to nie tylko jedna z najtańszych wędlin, ale dla wielu osób także prawdziwy rarytas. Dziś możemy kupić kaszankę robioną w tradycyjny sposób, która smakuje fantastycznie. Najczęściej wędlinę tę po prostu smażymy na patelni, ale możemy z niej przygotować również dania bardzo nietypowe. Oto trzy nasze propozycje.

KaszankaKaszanka dobrze smakuje nie tylko z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Magda Bukowska

Kaszanka zapiekana

Jeśli mamy ochotę na pyszne danie jednogarnkowe, przygotujmy smaczną zapiekankę z kaszanki i ziemniaków. Na to proste danie potrzebujemy jedynie kilku składników: pół kilograma kaszanki, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, cebulę, masło, majeranek, oregano, sól i pieprz.

Najlepsza będzie gruba kaszanka. Obieramy ją z osłonki i kroimy na dość grube plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek i ziemniaki na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plasterki boczku, na to kaszankę, ziemniaki i cebulę, posypujemy przyprawami, kładziemy kolejną warstwę, znów przyprawiamy i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kaszanka smażona z jajkami

Kaszankę możemy smażyć jedynie z cebulą, która podkreśla smak wędliny, ale możemy danie urozmaicić dodając jajka. Składniki: kilka cienkich kaszanek, kilka jajek, duża cebula, masło klarowane, sól i pieprz.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kaszanki kroimy je na plasterki, usuwamy osłonki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy kaszankę, smażymy krótko, a następnie wbijamy jajka w taki sposób, by żółtka się nie rozpłynęły. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i smażymy aż jajka się zetną.

Kotleciki z kaszanki

Jednym z głównych składników kaszanki jest kasza, najczęściej jęczmienna, ale również gryczana. I dzięki temu z kaszanki możemy przyrządzić znakomite kotleciki, które mogą być nie tylko głównym daniem, ale i smaczną przekąską. Potrzebujemy: kilka kawałków kaszanki, cebulę, czerstwą bułkę, jajko, bułkę tartą, majeranek, chili w proszku, sól, pieprz i olej.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszankę obieramy z osłonek, wkładamy do miski, ugniatamy widelcem. Do kaszanki dodajemy namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie i odciśniętą bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy kilka minut z obu stron.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna