Specjały z kaszanki. Trzy przepisy na dania z tej wędliny
Kaszanka to nie tylko jedna z najtańszych wędlin, ale dla wielu osób także prawdziwy rarytas. Dziś możemy kupić kaszankę robioną w tradycyjny sposób, która smakuje fantastycznie. Najczęściej wędlinę tę po prostu smażymy na patelni, ale możemy z niej przygotować również dania bardzo nietypowe. Oto trzy nasze propozycje.
Kaszanka zapiekana
Jeśli mamy ochotę na pyszne danie jednogarnkowe, przygotujmy smaczną zapiekankę z kaszanki i ziemniaków. Na to proste danie potrzebujemy jedynie kilku składników: pół kilograma kaszanki, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, cebulę, masło, majeranek, oregano, sól i pieprz.
Najlepsza będzie gruba kaszanka. Obieramy ją z osłonki i kroimy na dość grube plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek i ziemniaki na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plasterki boczku, na to kaszankę, ziemniaki i cebulę, posypujemy przyprawami, kładziemy kolejną warstwę, znów przyprawiamy i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Kaszanka smażona z jajkami
Kaszankę możemy smażyć jedynie z cebulą, która podkreśla smak wędliny, ale możemy danie urozmaicić dodając jajka. Składniki: kilka cienkich kaszanek, kilka jajek, duża cebula, masło klarowane, sól i pieprz.
Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kaszanki kroimy je na plasterki, usuwamy osłonki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy kaszankę, smażymy krótko, a następnie wbijamy jajka w taki sposób, by żółtka się nie rozpłynęły. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i smażymy aż jajka się zetną.
Kotleciki z kaszanki
Jednym z głównych składników kaszanki jest kasza, najczęściej jęczmienna, ale również gryczana. I dzięki temu z kaszanki możemy przyrządzić znakomite kotleciki, które mogą być nie tylko głównym daniem, ale i smaczną przekąską. Potrzebujemy: kilka kawałków kaszanki, cebulę, czerstwą bułkę, jajko, bułkę tartą, majeranek, chili w proszku, sól, pieprz i olej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszankę obieramy z osłonek, wkładamy do miski, ugniatamy widelcem. Do kaszanki dodajemy namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie i odciśniętą bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy kilka minut z obu stron.