Trwa ładowanie...

Specjały z kaszanki. Trzy przepisy na dania z tej wędliny

Kaszanka to nie tylko jedna z najtańszych wędlin, ale dla wielu osób także prawdziwy rarytas. Dziś możemy kupić kaszankę robioną w tradycyjny sposób, która smakuje fantastycznie. Najczęściej wędlinę tę po prostu smażymy na patelni, ale możemy z niej przygotować również dania bardzo nietypowe. Oto trzy nasze propozycje.

Kaszanka dobrze smakuje nie tylko z grilla Kaszanka dobrze smakuje nie tylko z grilla Źródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer
d11hb8t
d11hb8t

Kaszanka zapiekana

Jeśli mamy ochotę na pyszne danie jednogarnkowe, przygotujmy smaczną zapiekankę z kaszanki i ziemniaków. Na to proste danie potrzebujemy jedynie kilku składników: pół kilograma kaszanki, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, cebulę, masło, majeranek, oregano, sól i pieprz.

Najlepsza będzie gruba kaszanka. Obieramy ją z osłonki i kroimy na dość grube plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek i ziemniaki na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plasterki boczku, na to kaszankę, ziemniaki i cebulę, posypujemy przyprawami, kładziemy kolejną warstwę, znów przyprawiamy i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kaszanka smażona z jajkami

Kaszankę możemy smażyć jedynie z cebulą, która podkreśla smak wędliny, ale możemy danie urozmaicić dodając jajka. Składniki: kilka cienkich kaszanek, kilka jajek, duża cebula, masło klarowane, sól i pieprz.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kaszanki kroimy je na plasterki, usuwamy osłonki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy kaszankę, smażymy krótko, a następnie wbijamy jajka w taki sposób, by żółtka się nie rozpłynęły. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i smażymy aż jajka się zetną.

d11hb8t

Kotleciki z kaszanki

Jednym z głównych składników kaszanki jest kasza, najczęściej jęczmienna, ale również gryczana. I dzięki temu z kaszanki możemy przyrządzić znakomite kotleciki, które mogą być nie tylko głównym daniem, ale i smaczną przekąską. Potrzebujemy: kilka kawałków kaszanki, cebulę, czerstwą bułkę, jajko, bułkę tartą, majeranek, chili w proszku, sól, pieprz i olej.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszankę obieramy z osłonek, wkładamy do miski, ugniatamy widelcem. Do kaszanki dodajemy namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie i odciśniętą bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy kilka minut z obu stron.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d11hb8t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11hb8t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj