Spaghetti w sosie śmietanowym szynką parmeńską. Prosto i smacznie
Nie masz ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni? Przygotuj makaron w sosie śmietanowym. Aromatyczny i kremowy sos z dodatkiem białego wina i szynki parmeńskiej zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g szynki parmeńskiej
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 8 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- bazylia
- 3 łyżki tartego parmezanu
Szalotki i czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni oliwę (uważaj, by jej nie przypalić). Zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i smaż razem przez minutę. Wlej wino i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Zmniejsz ogień, zredukuj sos. Makaron ugotuj al dente. Przełóż ugotowane spaghetti na patelnię i wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze