Sos do gołąbków - nie tylko pomidorowy!

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez sosu pomidorowego. To smak, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Gołąbki można podawać jednak nie tylko z sosem pomidorowym, możliwości jest całkiem dużo. Jak zrobić sos dobry do gołąbków, na co zwrócić uwagę? Czy inne sosy będą się równie dobrze komponować z tą tradycyjną potrawą? Sprawdź nasze przepisy!

Gołąbki możemy podawać także z innymi sosami: grzybowym lub koperkowym
Źródło zdjęć: © 123RF

Sosy do gołąbków - rodzaje

Smak gołąbków z sosem pomidorowym znamy od zawsze. Najczęściej robimy go z koncentratu pomidorowego i wody pozostałej po gotowaniu gołąbków, jest to wersja nie wymagająca wielu składników oraz wysiłku. Aby wzmocnić smak, można sos ten zrobić z pomidorów pieczonych. Jego smak będzie wtedy nieco pikantny i bardzo aromatyczny.

Choć jest to rzadkość, gołąbki możemy podawać także z innymi sosami, przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji. Może któraś z nich przyjmie się na stałe w Twoim domu?

Pomidorowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1,5 szklanki rosołu/bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i przez minutę smażymy.

2. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. To, ile bulionu wlejemy, zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

3. Po zgęstnieniu sosu przyprawiamy szczyptą cukru, pieprzu i soli.

Gotowe!

Grzybowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 20 g suszonych grzybów;
  • 200 g leśnych grzybów (np. podgrzybków);
  • 100 ml śmietany 30%;
  • 1 łyżka masła;
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w wodzie.

2. Świeże grzyby dokładnie myjemy z wszelkich zanieczyszczeń. Większe kroimy na kawałki (kapelusze w plastry, nóżki w kostkę).

3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy.

4. Do podsmażonych grzybów wlewamy nieco wody z gotujących się gołąbków, dusimy w niej grzyby do miękkości.

5. Do kubka ze śmietaną dodajemy 3 łyżki powstałego sosu. Mieszamy, wlewamy na patelnię i zagotowujemy. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Sos gotujemy na małym palniku, do czasu, aż zgęstnieje. Polewamy nim gołąbki.

Gotowe!

Koperkowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • koperek;
  • 0,5 l wody;
  • 1 kostka rosołowa;
  • 4 marchewki;
  • 4 łyżeczki śmietany.

Sposób przygotowania:

1. Kostkę rosołową zalewamy wodą, do gotowego bulionu wsypujemy pokrojoną marchewkę.

2. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zagęszczamy nią powstały sos. Wlewamy śmietanę.

3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Sosem zalewamy gołąbki i gotowe!

Sos pomidorowo - paprykowy do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 750 ml passaty pomidorowej;
  • 3 papryki czerwone;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka mąki;
  • 100 ml bulionu warzywnego;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem i wkładamy w rękawie pieczeniowym umyte papryki. Pieczemy przez 45 minut.

2. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu usuwamy gniazda nasienne i skórkę.

3. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy passatę i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu blendujemy.

4. Sos ponownie podgrzewamy w garnku lub patelni, dodajemy bulion i zagotowujemy.

5. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy gołąbki i gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów