Sos do gołąbków - nie tylko pomidorowy!
Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez sosu pomidorowego. To smak, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Gołąbki można podawać jednak nie tylko z sosem pomidorowym, możliwości jest całkiem dużo. Jak zrobić sos dobry do gołąbków, na co zwrócić uwagę? Czy inne sosy będą się równie dobrze komponować z tą tradycyjną potrawą? Sprawdź nasze przepisy!
Sosy do gołąbków - rodzaje
Smak gołąbków z sosem pomidorowym znamy od zawsze. Najczęściej robimy go z koncentratu pomidorowego i wody pozostałej po gotowaniu gołąbków, jest to wersja nie wymagająca wielu składników oraz wysiłku. Aby wzmocnić smak, można sos ten zrobić z pomidorów pieczonych. Jego smak będzie wtedy nieco pikantny i bardzo aromatyczny.
Choć jest to rzadkość, gołąbki możemy podawać także z innymi sosami, przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji. Może któraś z nich przyjmie się na stałe w Twoim domu?
Pomidorowy sos do gołąbków - przepis
Potrzebne składniki:
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki mąki;
- 1,5 szklanki rosołu/bulionu warzywnego;
- 1,5 łyżki masła;
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól;
- pieprz;
- cukier.
Sposób przygotowania:
1. W niewielkim garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i przez minutę smażymy.
2. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. To, ile bulionu wlejemy, zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.
3. Po zgęstnieniu sosu przyprawiamy szczyptą cukru, pieprzu i soli.
Gotowe!
Grzybowy sos do gołąbków - przepis
Potrzebne składniki:
- 20 g suszonych grzybów;
- 200 g leśnych grzybów (np. podgrzybków);
- 100 ml śmietany 30%;
- 1 łyżka masła;
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w wodzie.
2. Świeże grzyby dokładnie myjemy z wszelkich zanieczyszczeń. Większe kroimy na kawałki (kapelusze w plastry, nóżki w kostkę).
3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy.
4. Do podsmażonych grzybów wlewamy nieco wody z gotujących się gołąbków, dusimy w niej grzyby do miękkości.
5. Do kubka ze śmietaną dodajemy 3 łyżki powstałego sosu. Mieszamy, wlewamy na patelnię i zagotowujemy. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Sos gotujemy na małym palniku, do czasu, aż zgęstnieje. Polewamy nim gołąbki.
Gotowe!
Potrzebne składniki:
- koperek;
- 0,5 l wody;
- 1 kostka rosołowa;
- 4 marchewki;
- 4 łyżeczki śmietany.
Sposób przygotowania:
1. Kostkę rosołową zalewamy wodą, do gotowego bulionu wsypujemy pokrojoną marchewkę.
2. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zagęszczamy nią powstały sos. Wlewamy śmietanę.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Sosem zalewamy gołąbki i gotowe!
Potrzebne składniki:
- 750 ml passaty pomidorowej;
- 3 papryki czerwone;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- 1 łyżka mąki;
- 100 ml bulionu warzywnego;
- sól;
- pieprz;
- cukier.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem i wkładamy w rękawie pieczeniowym umyte papryki. Pieczemy przez 45 minut.
2. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu usuwamy gniazda nasienne i skórkę.
3. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy passatę i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu blendujemy.
4. Sos ponownie podgrzewamy w garnku lub patelni, dodajemy bulion i zagotowujemy.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy gołąbki i gotowe!
Smacznego!