Trwa ładowanie...

Sos do gołąbków - nie tylko pomidorowy!

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez sosu pomidorowego. To smak, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Gołąbki można podawać jednak nie tylko z sosem pomidorowym, możliwości jest całkiem dużo. Jak zrobić sos dobry do gołąbków, na co zwrócić uwagę? Czy inne sosy będą się równie dobrze komponować z tą tradycyjną potrawą? Sprawdź nasze przepisy!

Sos do gołąbków - nie tylko pomidorowy!Źródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Sosy do gołąbków - rodzaje

Smak gołąbków z sosem pomidorowym znamy od zawsze. Najczęściej robimy go z koncentratu pomidorowego i wody pozostałej po gotowaniu gołąbków, jest to wersja nie wymagająca wielu składników oraz wysiłku. Aby wzmocnić smak, można sos ten zrobić z pomidorów pieczonych. Jego smak będzie wtedy nieco pikantny i bardzo aromatyczny.

Choć jest to rzadkość, gołąbki możemy podawać także z innymi sosami, przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji. Może któraś z nich przyjmie się na stałe w Twoim domu?

Pomidorowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1,5 szklanki rosołu/bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i przez minutę smażymy.

2. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. To, ile bulionu wlejemy, zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

3. Po zgęstnieniu sosu przyprawiamy szczyptą cukru, pieprzu i soli.

Gotowe!

Grzybowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 20 g suszonych grzybów;
  • 200 g leśnych grzybów (np. podgrzybków);
  • 100 ml śmietany 30%;
  • 1 łyżka masła;
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól;
  • pieprz.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w wodzie.

2. Świeże grzyby dokładnie myjemy z wszelkich zanieczyszczeń. Większe kroimy na kawałki (kapelusze w plastry, nóżki w kostkę).

3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy.

4. Do podsmażonych grzybów wlewamy nieco wody z gotujących się gołąbków, dusimy w niej grzyby do miękkości.

5. Do kubka ze śmietaną dodajemy 3 łyżki powstałego sosu. Mieszamy, wlewamy na patelnię i zagotowujemy. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

d21x3o7

6. Sos gotujemy na małym palniku, do czasu, aż zgęstnieje. Polewamy nim gołąbki.

Gotowe!

Koperkowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • koperek;
  • 0,5 l wody;
  • 1 kostka rosołowa;
  • 4 marchewki;
  • 4 łyżeczki śmietany.

Sposób przygotowania:

1. Kostkę rosołową zalewamy wodą, do gotowego bulionu wsypujemy pokrojoną marchewkę.

2. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zagęszczamy nią powstały sos. Wlewamy śmietanę.

3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Sosem zalewamy gołąbki i gotowe!

Sos pomidorowo - paprykowy do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 750 ml passaty pomidorowej;
  • 3 papryki czerwone;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka mąki;
  • 100 ml bulionu warzywnego;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem i wkładamy w rękawie pieczeniowym umyte papryki. Pieczemy przez 45 minut.

2. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu usuwamy gniazda nasienne i skórkę.

3. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy passatę i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu blendujemy.

4. Sos ponownie podgrzewamy w garnku lub patelni, dodajemy bulion i zagotowujemy.

5. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy gołąbki i gotowe!

Smacznego!

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj