Sos do gołąbków - nie tylko pomidorowy!

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez sosu pomidorowego. To smak, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Gołąbki można podawać jednak nie tylko z sosem pomidorowym, możliwości jest całkiem dużo. Jak zrobić sos dobry do gołąbków, na co zwrócić uwagę? Czy inne sosy będą się równie dobrze komponować z tą tradycyjną potrawą? Sprawdź nasze przepisy!

Gołąbki możemy podawać także z innymi sosami: grzybowym lub koperkowym
Źródło zdjęć: © 123RF

Sosy do gołąbków - rodzaje

Smak gołąbków z sosem pomidorowym znamy od zawsze. Najczęściej robimy go z koncentratu pomidorowego i wody pozostałej po gotowaniu gołąbków, jest to wersja nie wymagająca wielu składników oraz wysiłku. Aby wzmocnić smak, można sos ten zrobić z pomidorów pieczonych. Jego smak będzie wtedy nieco pikantny i bardzo aromatyczny.

Choć jest to rzadkość, gołąbki możemy podawać także z innymi sosami, przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji. Może któraś z nich przyjmie się na stałe w Twoim domu?

Pomidorowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1,5 szklanki rosołu/bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i przez minutę smażymy.

2. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. To, ile bulionu wlejemy, zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

3. Po zgęstnieniu sosu przyprawiamy szczyptą cukru, pieprzu i soli.

Gotowe!

Grzybowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 20 g suszonych grzybów;
  • 200 g leśnych grzybów (np. podgrzybków);
  • 100 ml śmietany 30%;
  • 1 łyżka masła;
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w wodzie.

2. Świeże grzyby dokładnie myjemy z wszelkich zanieczyszczeń. Większe kroimy na kawałki (kapelusze w plastry, nóżki w kostkę).

3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy.

4. Do podsmażonych grzybów wlewamy nieco wody z gotujących się gołąbków, dusimy w niej grzyby do miękkości.

5. Do kubka ze śmietaną dodajemy 3 łyżki powstałego sosu. Mieszamy, wlewamy na patelnię i zagotowujemy. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Sos gotujemy na małym palniku, do czasu, aż zgęstnieje. Polewamy nim gołąbki.

Gotowe!

Koperkowy sos do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • koperek;
  • 0,5 l wody;
  • 1 kostka rosołowa;
  • 4 marchewki;
  • 4 łyżeczki śmietany.

Sposób przygotowania:

1. Kostkę rosołową zalewamy wodą, do gotowego bulionu wsypujemy pokrojoną marchewkę.

2. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zagęszczamy nią powstały sos. Wlewamy śmietanę.

3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Sosem zalewamy gołąbki i gotowe!

Sos pomidorowo - paprykowy do gołąbków - przepis

Potrzebne składniki:

  • 750 ml passaty pomidorowej;
  • 3 papryki czerwone;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka mąki;
  • 100 ml bulionu warzywnego;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem i wkładamy w rękawie pieczeniowym umyte papryki. Pieczemy przez 45 minut.

2. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu usuwamy gniazda nasienne i skórkę.

3. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy passatę i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu blendujemy.

4. Sos ponownie podgrzewamy w garnku lub patelni, dodajemy bulion i zagotowujemy.

5. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy gołąbki i gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości