Sok, nektar, napój. Jakie są między nimi różnice?

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele produktów pełnych wartości odżywczych. Do takich należą chociażby soki np. w kartonowych opakowaniach, powstające z owoców i warzyw. Warto jednak pamiętać, że do naszej dyspozycji pozostają także nektary oraz napoje owocowe lub warzywne. I choć czasem każdy z tych produktów wygląda podobnie, warto znać różnice pomiędzy nimi, żeby wiedzieć, co wybrać zgodnie z naszymi preferencjami.

Wyjaśniamy różnicę między sokiem, nektarem i napojem
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Czym jest sok?

To produkt powstający z owoców i warzyw, spełniających wysokie normy jakości. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, jeśli na opakowaniu widnieje napis "sok" oznacza to, że produkt jest pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Do soków owocowych oraz 100 proc. warzywnych nie wolno też dodawać cukru (np. glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy) oraz substancji słodzących (słodzików).

W tego typu produktach znajdują się tylko i wyłącznie cukry naturalnie występujące w owocach i warzywach, z których zostały one wyprodukowane.1 Jedynie do soków warzywnych i owocowo-warzywnych można dodawać niewielkie ilości cukru w celu poprawy walorów smakowych. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów – soki jednodniowe, tzw. NFC, czyli powstające bezpośrednio z owoców i warzyw, czy np. soki z soku zagęszczonego. Szklanka (ok. 200 ml) każdego z nich może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Ciekawostką jest, że soki pasteryzowane, czyli poddane termicznej obróbce niszczącej drobnoustroje i bakterie, wykazują nieraz większą biodostępność niektórych składników odżywczych. Przykładem jest sok pomidorowy, który zawiera m.in. antyoksydant – likopen. W wyniku pasteryzacji jego przyswajalność zwiększa się nawet 2-3-krotnie z korzyścią dla funkcjonowania organizmu.

Zobacz też: 5 dodatków do wody, które odmienią jej smak

Czym jest nektar?

To produkt, który zgodnie z przepisami zawiera od 25 proc. do 100 proc. owoców lub warzyw. Nektary także nie mogą zawierać żadnych chemicznych dodatków, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki i aromaty. To, co odróżnia je od soku, to możliwość dodania naturalnych cukrów lub miodu dla poprawy smaku. Możliwe jest także dodanie wody, co ma ogromne znaczenie przy gęstych, przecierowych sokach, np. z banana. Bez dodatkowej wody jego konsumpcja w formie płynnej właściwie nie byłaby możliwa.

Dodanie cukru lub miodu zaś przydaje się zwłaszcza przy cierpkich owocach, takich jak czarna porzeczka. Co ciekawe, jeśli do soku 100 proc. dodano odrobinę miodu dla smaku, zgodnie z prawną klasyfikacją staje się on już nektarem. Jest to jednak nadal produkt w pełni naturalny. Dodawanie więc cukru do nektaru działa na tej samej zasadzie, co przygotowywanie domowych przetworów, które często doprawiamy do smaku.

Czym jest napój owocowy i warzywny?

Jest to najszersza kategoria produktów, zawierających owoce, warzywa lub ich przeciery, które muszą stanowić minimum 20 proc. składu. Lista dodatków, które według prawa mogą zawierać, jest dosyć obszerna, jednak producenci nie zawsze korzystają z możliwości ich dodania. Dotyczy to szczególnie konserwantów, które przy naturalnym procesie pasteryzacji, przedłużającym ich trwałość, stają się niepotrzebne. Napoje owocowe i warzywne mogą mieć ulepszony smak, zapach, a także kolor, jednak warto wiedzieć, że do tej kategorii zalicza się także produkty powstające z owoców i warzyw, z których ze względów smakowych nie robi się soków – takich jak cytryny czy limetki. Zwiększa więc to różnorodność smaków, które możemy spróbować.

Aby zdecydować, który produkt z powyższych kategorii wybrać, warto zapoznać się z jego etykietą. Tam są zawarte wszystkie informacje, dotyczące składu i wartości odżywczych, a także procentowej zawartości owoców, warzyw lub przecierów z nich powstających. Najważniejszy jest więc świadomy wybór, zgodnie z którym dopasowujemy produkt sklepowy do własnych preferencji.

Artykuł powstał przy współpracy z Stowarzyszeniem Krajowa Unia Producentów Soków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru