Sok, nektar, napój. Jakie są między nimi różnice?

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele produktów pełnych wartości odżywczych. Do takich należą chociażby soki np. w kartonowych opakowaniach, powstające z owoców i warzyw. Warto jednak pamiętać, że do naszej dyspozycji pozostają także nektary oraz napoje owocowe lub warzywne. I choć czasem każdy z tych produktów wygląda podobnie, warto znać różnice pomiędzy nimi, żeby wiedzieć, co wybrać zgodnie z naszymi preferencjami.

Wyjaśniamy różnicę między sokiem, nektarem i napojem
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Czym jest sok?

To produkt powstający z owoców i warzyw, spełniających wysokie normy jakości. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, jeśli na opakowaniu widnieje napis "sok" oznacza to, że produkt jest pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Do soków owocowych oraz 100 proc. warzywnych nie wolno też dodawać cukru (np. glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy) oraz substancji słodzących (słodzików).

W tego typu produktach znajdują się tylko i wyłącznie cukry naturalnie występujące w owocach i warzywach, z których zostały one wyprodukowane.1 Jedynie do soków warzywnych i owocowo-warzywnych można dodawać niewielkie ilości cukru w celu poprawy walorów smakowych. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów – soki jednodniowe, tzw. NFC, czyli powstające bezpośrednio z owoców i warzyw, czy np. soki z soku zagęszczonego. Szklanka (ok. 200 ml) każdego z nich może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Ciekawostką jest, że soki pasteryzowane, czyli poddane termicznej obróbce niszczącej drobnoustroje i bakterie, wykazują nieraz większą biodostępność niektórych składników odżywczych. Przykładem jest sok pomidorowy, który zawiera m.in. antyoksydant – likopen. W wyniku pasteryzacji jego przyswajalność zwiększa się nawet 2-3-krotnie z korzyścią dla funkcjonowania organizmu.

Zobacz też: 5 dodatków do wody, które odmienią jej smak

Czym jest nektar?

To produkt, który zgodnie z przepisami zawiera od 25 proc. do 100 proc. owoców lub warzyw. Nektary także nie mogą zawierać żadnych chemicznych dodatków, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki i aromaty. To, co odróżnia je od soku, to możliwość dodania naturalnych cukrów lub miodu dla poprawy smaku. Możliwe jest także dodanie wody, co ma ogromne znaczenie przy gęstych, przecierowych sokach, np. z banana. Bez dodatkowej wody jego konsumpcja w formie płynnej właściwie nie byłaby możliwa.

Dodanie cukru lub miodu zaś przydaje się zwłaszcza przy cierpkich owocach, takich jak czarna porzeczka. Co ciekawe, jeśli do soku 100 proc. dodano odrobinę miodu dla smaku, zgodnie z prawną klasyfikacją staje się on już nektarem. Jest to jednak nadal produkt w pełni naturalny. Dodawanie więc cukru do nektaru działa na tej samej zasadzie, co przygotowywanie domowych przetworów, które często doprawiamy do smaku.

Czym jest napój owocowy i warzywny?

Jest to najszersza kategoria produktów, zawierających owoce, warzywa lub ich przeciery, które muszą stanowić minimum 20 proc. składu. Lista dodatków, które według prawa mogą zawierać, jest dosyć obszerna, jednak producenci nie zawsze korzystają z możliwości ich dodania. Dotyczy to szczególnie konserwantów, które przy naturalnym procesie pasteryzacji, przedłużającym ich trwałość, stają się niepotrzebne. Napoje owocowe i warzywne mogą mieć ulepszony smak, zapach, a także kolor, jednak warto wiedzieć, że do tej kategorii zalicza się także produkty powstające z owoców i warzyw, z których ze względów smakowych nie robi się soków – takich jak cytryny czy limetki. Zwiększa więc to różnorodność smaków, które możemy spróbować.

Aby zdecydować, który produkt z powyższych kategorii wybrać, warto zapoznać się z jego etykietą. Tam są zawarte wszystkie informacje, dotyczące składu i wartości odżywczych, a także procentowej zawartości owoców, warzyw lub przecierów z nich powstających. Najważniejszy jest więc świadomy wybór, zgodnie z którym dopasowujemy produkt sklepowy do własnych preferencji.

Artykuł powstał przy współpracy z Stowarzyszeniem Krajowa Unia Producentów Soków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇