Sok i obierki z ziemniaka - naturalne lekarstwa

Zdrowotne właściwości popularnej bulwy znane są już od wieków. Warto przyjrzeć się nietypowym rozwiązaniom z użyciem soku z tego warzywa, a także najczęściej wyrzucanych jego elementów, czyli skórek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Na wstępie należy zaznaczyć, że to nie ziemniaki są odpowiedzialne za przybieranie na wadze. 100 g kartofli gotowanych w wodzie zawiera jedynie 75 kcal. Kaloryczności dodają im wszelkiego rodzaju dodatki w postaci sosów, zasmażek czy tłuszczu. Produkty te odpowiednie przyrządzone zawierają sporą dawkę cennych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. To przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C - w tej kwestii na szczególną uwagę zasługują młode ziemniaki. Z kolei spore dawki beta-karotenu pozyskamy z żółtych odmian. Ziemniaki zawierają również witaminy H, K, B1, B2, B6 i PP. Ich regularna konsumpcja dostarczy także takich pierwiastków mineralnych, jak potas i fosfor oraz śladowe ilości magnezu, wapnia, żelaza, sodu, manganu, jodu i siarki.

Sok z ziemniaków

Moda na wyciskane soki obejmuje głównie owoce, a z warzyw najczęściej używa się marchewki i pietruszki. Niesłusznie zapomina się o "obiadowych bulwach". Mowa rzecz jasna o produktach pochodzących ze sprawdzonych upraw, które nie zawierają w sobie nawet śladowych ilości szkodliwych substancji wspomagających wzrost. Regularne spożywanie soku z ziemniaków to znany od wieków naturalny sposób leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także dolegliwości wątroby. Według medycyny ludowej, płyn ten pomaga również w przypadku nadciśnienia, artretyzmu, nadkwasoty, zgagi i rozprawi się z nieprzyjemnym oddechem. Jedna z kuracji zaleca, aby przed jedzeniem spożyć jedną lub półtora łyżki stołowej takiego soku - zakładając, że jemy 3 posiłki dziennie. Napój ten sprawdzi się również jako środek łagodzący problemy skórne. Przy wszelkiego rodzaju wysypkach poleca się brać kąpiel z dodatkiem wywaru po ugotowaniu tych warzyw lub soku ze świeżych kartofli.

Obierki - nie wyrzucaj, wykorzystaj

Wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe. Przy kamicy moczowej można zastosować domowy lek, czyli odwar ze zwykłych, ziemniaczanych obierek. Kuracja ta ma oczywiście sens, kiedy używamy produktów z upraw naturalnych, gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Należy wybierać bulwy o ładnej, nieuszkodzonej skórce. Aby uzyskać oczekiwany efekt, warzywa nie mogą też zawierać przerostów w postaci kiełków czy widocznych śladów zazielenienia. Po dokładnym umyciu i obraniu, elementy, które zazwyczaj wyrzucamy, tym razem gotujemy do miękkości. Zlany odwar pić przed posiłkami w 3-4 porcjach (zalecana ilość to 250 ml). Kuracja nie powinna trwać dłużej niż trzy tygodnie i powinna być uzupełniona lekką dietą z ograniczoną ilością mięsa i przeważającymi produktami nabiałowymi.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯