Trwa ładowanie...
d46guxa
d46guxa

Sok i dżem z czarnego bzu

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 3 kg przebranego i oczyszczonego czarnego bzu
  • 1 i 1/2 kg drobnego cukru
Przepis

Obrany bez ułożyć warstwami w sporym słoju, przesypując cukrem. Mieszankę odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać owoce wraz z puszczonym sokiem do garnka i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pół godziny.

Gorącą masę przecedzić przez sito - sok rozlać do wyparzonych butelek, a pulpę przełożyć do garnka (w tym momencie można dodatkowo dosłodzić masę lub przyprawić) i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować np. na sucho w piekarniku.


Sok z czarnego bzu to naturalne lekarstwo na przeziębienie i jesienne osłabienie. Można go również wykorzystać jako dodatek do mikstury na bazie octu jabłkowego i wody. Takie połączenie to sposób na domowy detoks, który oczyści organizm. Z kolei dżem sprawdzi się jako pyszne urozmaicenie kanapek oraz naleśników.

Podziel się opinią

Share
d46guxa
d46guxa
d46guxa
d46guxa