Soczyste i aromatyczne mięso, czyli pastrami. Smak Nowego Jorku

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Smaczne i sycące

Obraz
© iStock.com

Soczyście czerwone plastry aromatycznego mięsa, długo marynowanego i wędzonego to obowiązkowy składnik ukochanej kanapki mieszkańców najludniejszego miasta Stanów Zjednoczonych. Pastrami cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce, a przy odrobinie wysiłku wołowinę na sposób nowojorski możemy przyrządzić we własnym domu.

Jak wiele innych amerykańskich specjałów także tradycja przygotowywania pastrami ma swoje korzenie w Europie. Już przed wieloma wiekami na Bałkanach określano tak metodę przechowywania i konserwowania różnych rodzajów mięsa (od ryb po baraninę), które zabezpieczano przed zepsuciem peklując, czyli nacierając dużą ilością soli.
Powszechnie stosowali ją m.in. Żydzi zamieszkujący tereny dzisiejszej Rumunii, w drugiej połowie XIX w. masowo emigrujący do Ameryki. W nowej ojczyźnie kultywowali tradycje kulinarne, dlatego w Nowym Jorku szybko zyskała popularność. Peklowana, a następnie marynowana, odpowiednio przyprawiana i wędzona gęsina, z czasem została zastąpiona tańszym i łatwiej dostępnym mięsem – wołowiną, najczęściej mostkiem wołowym, do dziś stanowiącym bazę klasycznego pastrami.

Zobacz także wideo: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem

/ 5Od rzeźni do restauracji

Obraz
© Fotolia

Podobno kanapki z plastrami tego specjału jako pierwszy zaczął sprzedawać w Nowym Jorku pewien rzeźnik pochodzący z Litwy. Był rok 1887. Sandwicze cieszyły się taką popularnością, że szybko przerobił rzeźnię na restaurację i dorobił się pokaźnego majątku.

Dziś w najsłynniejszym amerykańskim mieście działa tysiące mniejszych i większych lokali oferujących różne wariacje na temat kanapek z pastrami, choć najbardziej kultową pozostaje od ponad 100 lat kanapka Rubena, w której – między dwoma kromkami ciemnego chleba – skrywają się plastry pastrami (niekiedy też konserwowej wołowiny) i żółtego sera, kapusta kiszona oraz sos rosyjski. Serwuje je m.in. legendarna nowojorska restauracja Katz’s Delicatessen, będąca tłem filmu "Kiedy Harry poznał Sally".

/ 5Domowe pastrami

Obraz
© iStock.com

Popularność pastrami już dawno wykroczyła poza Nowy Jork. Od kilku lat zdobywa również serca i żołądki smakoszy nad Wisłą. Wiele polskich restauracji wprowadza do menu potrawy z przetworzoną w ten sposób wołowiną. Można ją też coraz częściej kupić w sklepach czy internetowych delikatesach, choć cena, niejednokrotnie przekraczająca 100 zł za kilogram, bywa zniechęcająca.

Jeśli jednak chcemy przekonać się, czy pastrami naprawdę zasługuje na uwagę, warto spróbować przygotować mięso w domowych warunkach, choć należy pamiętać, że efekt może okazać się trochę mniej spektakularny, gdy nie dysponujemy profesjonalną wędzarnią.

/ 5Zrób pastrami w domu

Obraz
© iStock.com

Podstawą jest odpowiednia porcja mostku wołowego, który powinien być dość gruby. Po oczyszczeniu z nadmiaru tłuszczu mięso umieszczamy w zalewie z wody, soli peklowej (zapewni właściwy czerwono-fioletowy kolor) oraz przypraw. Ich dobór stanowi tajemnicę zakładów produkujących pastrami, zwykle jest to np. pieprz, czosnek, anyż, tymianek, kolendra, gorczyca, cynamon i ziele angielskie.

Wołowina musi "kąpać się" w tym roztworze minimum tydzień, pozostawiona w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Następnie trzeba ją dobrze wypłukać, natrzeć przyprawami (pieprzem, gorczycą, kolendrą, czerwoną papryką)
i znów pozostawić w lodówce na kilka dni. Kolejnym etapem jest wędzenie mięsa w dość niskiej temperaturze, nawet 2-3 dni. W domu możemy wykorzystać do tego celu grill ceramiczny (wtedy wystarczy kilka godzin obróbki), ewentualnie piekarnik, choć w ten sposób raczej nie uzyskamy charakterystycznego wędzonego aromatu, z którego słynie pastrami.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© iStock.com

Jeśli chcemy skosztować pastrami, które w smaku przypomina nowojorski specjał, warto jednak wybrać się do restauracji albo kupić ten rarytas w sklepie. By mięso uzyskało odpowiednią kruchość oraz konsystencję, należy przed jedzeniem pogotować je na parze, nawet przez trzy godziny, a następnie odstawić na około 30 minut.

Pastrami można jeść na zimno i ciepło. Najbardziej oczywistym pomysłem wydaje się przygotowanie kanapki Rubena. Między dwoma kromkami ciemnego chleba, najlepiej żytniego, układamy plastry pastrami, delikatnie poszatkowaną i odsączoną z soku kapustę kiszoną, plasterek sera żółtego (lekko wcześniej roztopiony) i smarujemy wszystko sosem rosyjskim (mieszanka majonezu, keczupu, sosu Worchestershire i chrzanu, doprawiona świeżo mielonym pieprzem). Świetnie smakuje również prosta kanapka z pastrami i musztardą, zaserwowana z ogórkiem kiszonym.
Mięso może być też dodatkiem do pysznej sałatki (mix sałat, kilka plasterków pastrami, oliwki, sos winegret), pizzy, jajecznicy, omletu, dań z makaronem, a nawet zup (np. serowej). Sprawdzi się także jako danie obiadowe, podane z opiekanymi ziemniaczkami.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata