Soczewiaki - regionalny przysmak z Podlasia. Idealny na karnawał

Karnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek i przekąsek, są soczewiaki, na Litwie występujące pod nazwą kakory. Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką.

Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli przygotujemy ich zbyt wiele, nic nie stoi na przeszkodzie, by kolejnego dnia ponownie zapiec je w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodatkowego smaku nabiorą dzięki odrobinie dowolnego sosu – majonezowego, serowego, chrzanowego, pomidorowego lub pikantnego z chili.

Soczewiaki z serem podlaskim

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 g sera żółtego np. Podlaskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Wykonanie: soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • jajko
  • czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania

Wykonanie: ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia. Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia