Śniadaniowe grzeszki – ten błąd powoduje wzrost poziomu cukru we krwi
Rano chcemy czuć się wypoczęci i pełni energii, a wahania poziomu glukozy wiążą się z uczuciem głodu i szybkim zmęczeniem. Dlatego właśnie tak istotne jest to, jak wygląda nasze śniadanie. Dobrze skomponowany posiłek nie tylko doda nam sił, ale także pomoże uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jakie więc błąd najczęściej popełniamy i co tak naprawdę powinniśmy jeść na śniadanie?
Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia – pomijanie go może prowadzić do spowolnienia metabolizmu, tycia, a nawet zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. To szczególnie ważny posiłek dla tych osób, które już chorują na cukrzycę. Bogate w tłuszcze śniadanie z niewielką ilością węglowodanów pomaga uniknąć wahań poziomu glukozy.
Jakie śniadaniowe błędy najczęściej popełniamy?
Choć śniadanie jest istotne, ważne jest też to, co na to śniadanie zjemy. I wypijemy. Wbrew pozorom, nie wystarczy zadbać tylko o posiłek. Napoje, które wybieramy rano, są równie istotne. Właśnie dlatego sporym błędem jest picie niektórych napojów na czczo, nie uzupełniając takiego "śniadania" pełnowartościowym posiłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej
Przykładowo, kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Jednak picie kawy i rezygnacja z posiłku mogą źle się dla nas skończyć. W przypadku niektórych osób chorych na cukrzyce, wypicie takiej kawy może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.
Podobnie jest też z sokiem pomarańczowym. Sok to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. W przeciwieństwie do całej pomarańczy nie znajdziemy w nim błonnika, który wspomaga prace układu trawiennego i reguluje poziom cukru we krwi. W efekcie wypicie soku owocowego na czczo podnosi więc poziom glukozy.
Jak skomponować śniadanie tak, aby poziom cukru we krwi gwałtownie nie wzrastał?
Lubisz pić kawę rano i wiesz, że nie będziesz w stanie z niej zrezygnować? Rozwiązanie jest proste. Swoje śniadanie skomponuj z pokarmów, które regulują poziom glukozy we krwi. Kluczowe jest białko i zdrowe tłuszcze. Takim produktem są na przykład jajka, które są doskonałym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i antyoksydantów.
Dla miłośników owsianki dobrym rozwiązaniem jest dodanie do niej łyżki masła orzechowego.