Smażony łosoś z wesołą salsą z mango
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6x220 g fileta z łososia norweskiego ze skórą
- szczypta płatków chilli do każdego fileta
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
- Mango salsa:
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1 czerwona cebula porządnie posiekana
- czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Zaczynamy od salsy: owoce mango obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i siekamy. Papryczki chili kroimy drobno wraz z pestkami. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy, aby smaki "przegryzły się".
Przyprawiamy filety solą i płatkami chilli. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem. Po chwili dodajemy oliwę i smażymy partiami filety - dwie minuty na część bez skóry i trzy minuty na stronę ze skórą. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca.
Rybę zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerze. Na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej salsę.
Przepis poleca Bajeczna Akademia Kulinarna Jenny i Rezy
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze