Smażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzeć

Dorsz to jedna z najchętniej jedzonych przez nas ryb. Nic dziwnego, mięso dorsza jest smaczne, soczyste, delikatne. Rybę można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponujemy kieszonki z dorsza faszerowane żółtym serem i smażone w piwnym cieście. Do tego solidna porcja frytek, zielonego groszku lub surówki z kiszonej kapusty i pyszny obiad gotowy.

Smażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzećSmażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzeć
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 wypatroszone dorsze (bez kręgosłupa)
  • 2 łyżki oku cytrynowego
  • 160 g sera ementaler
  • 20 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 10 łyżek jasnego piwa
  • olej
  • sól, biały pieprz

Przepis

  • Ser pokroić na 4 plastry.
  • Każdego dorsza wypatroszyć, wyciąć delikatnie kręgosłup ryby, w środek włożyć ser, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Spiąć całość wykałaczkami. Z mąki, jajek i piwa przygotować ciasto. Rybę maczać w cieście.
  • Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor lub we frytkownicy w temperaturze 180 stopni C przez ok.10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości