Smażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzeć
Dorsz to jedna z najchętniej jedzonych przez nas ryb. Nic dziwnego, mięso dorsza jest smaczne, soczyste, delikatne. Rybę można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponujemy kieszonki z dorsza faszerowane żółtym serem i smażone w piwnym cieście. Do tego solidna porcja frytek, zielonego groszku lub surówki z kiszonej kapusty i pyszny obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Ser pokroić na 4 plastry.
- Każdego dorsza wypatroszyć, wyciąć delikatnie kręgosłup ryby, w środek włożyć ser, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Spiąć całość wykałaczkami. Z mąki, jajek i piwa przygotować ciasto. Rybę maczać w cieście.
- Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor lub we frytkownicy w temperaturze 180 stopni C przez ok.10 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze