Trwa ładowanie...
d2hhaum
06-10-2022 11:10

Smażone sajgonki z owocami morza

Przepis

Lubisz azjatycką kuchnię? Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj sajgonki. To wcale nie jest tak trudne, jak ci się wydaje.

d2hhaum
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Nadzienie:

  • 25 dag cienkiego makaronu ryżowego
  • 10-12 suszonych grzybków chińskich
  • 10-12 dag posiekanych paluszków krabowych (mogą być z puszki)
  • 25 dag posiekanych krewetek
  • 35-40 dag mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 posiekana cebula
  • 4 posiekane szalotki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 jajka

Oraz:

  • 1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Przepis
  • Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj.
  • Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
  • Jeśli używasz papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść.
  • Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażone sajgonki z owocami morza
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj