Smakowite kotlety z ogórkami małosolnymi. Strącą z podium mielone
Jedne z najpyszniejszych kotletów. Zdetronizują klasyczne mielone. Są bardzo bardzo miękkie i delikatne. Do mięsnej masy dodaliśmy ogórki małosolne, ten sezonowy skłanik, podkręci smak kotletów. Jeżeli więc znudziły ci się już tradycyjne kotlety i nuggetsy, wypróbuj ten przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 ogórki małosolne,
- pęczek szczypiorku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki majonezu,
- 100 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- mielona papryka,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Przepis
- Mięso opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Ogórki i szczypiorek drobmo posiekaj.
- W misce wymieszaj kurczaka, żółty ser, ogórki, mąkę, szczypiorek, jajka, majonez i przyprawy. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl