Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad

Pod nazwą forszmak kryje się kilka potraw. Wśród nich jest gęsta i sycąca zupa z Lubelszczyzny. Znajdziemy w niej w kiszone ogórki, różne rodzaje mięs i przecier pomidorowy. W wersji "na bogato" dodajemy też czerwoną paprykę i pieczarki.

Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiadSmaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 500 g łopatki lub karkówki
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę pokrój w półplasterki, paprykę, ogórki (możesz je obrać ze skórki) i karkówkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Do garnka wrzuć mięso i obsmaż. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż przez chwilę. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Po 15 minutach mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Zawiesinę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dopraw sola i pieprzem, podawaj z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości