WP

Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Pod nazwą forszmak kryje się kilka potraw. Wśród nich jest gęsta i sycąca zupa z Lubelszczyzny. Znajdziemy w niej w kiszone ogórki, różne rodzaje mięs i przecier pomidorowy. W wersji "na bogato" dodajemy też czerwoną paprykę i pieczarki.

Składniki
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 500 g łopatki lub karkówki
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę pokrój w półplasterki,paprykę, ogórki (możesz je obrać ze skórki) i karkówkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Do garnka wrzuć mięso i obsmaż. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż przez chwilę. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Po 15 minutach mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Zawiesinę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dopraw sola i pieprzem, podawaj z pieczywem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP