Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad

Pod nazwą forszmak kryje się kilka potraw. Wśród nich jest gęsta i sycąca zupa z Lubelszczyzny. Znajdziemy w niej w kiszone ogórki, różne rodzaje mięs i przecier pomidorowy. W wersji "na bogato" dodajemy też czerwoną paprykę i pieczarki.

Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiadSmaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 500 g łopatki lub karkówki
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę pokrój w półplasterki, paprykę, ogórki (możesz je obrać ze skórki) i karkówkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Do garnka wrzuć mięso i obsmaż. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż przez chwilę. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Po 15 minutach mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Zawiesinę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dopraw sola i pieprzem, podawaj z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm