Smaki Polski: forszmak lubelski. Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad
Pod nazwą forszmak kryje się kilka potraw. Wśród nich jest gęsta i sycąca zupa z Lubelszczyzny. Znajdziemy w niej w kiszone ogórki, różne rodzaje mięs i przecier pomidorowy. W wersji "na bogato" dodajemy też czerwoną paprykę i pieczarki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 500 g łopatki lub karkówki
- 4 duże kiszone ogórki
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- liście laurowe, ziele angielskie
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól, pieprz
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę pokrój w półplasterki, paprykę, ogórki (możesz je obrać ze skórki) i karkówkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Do garnka wrzuć mięso i obsmaż. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż przez chwilę. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Po 15 minutach mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Zawiesinę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dopraw sola i pieprzem, podawaj z pieczywem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze