Smak tradycji. Czym doprawić wielkanocny żurek?

Wielkanocny obiad to przede wszystkim esencjonalny żurek. Przyrządzany na zakwasie i wywarze z wędzonki i białej kiełbasy jest kwintesencją świątecznego smaku. Co dodać, by wzmocnić aromat żurku?

Żurek najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Żurek to zakwaszana mączna zupa. Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Różnica tkwi np. w mięsie, na którym gotuje się wywar na zupę.

W niektórych regionach używa się do tego szynki wieprzowej, ale najbardziej popularnym mięsem jest surowa biała kiełbasa. By wzmocnić mięsny smak i nadać żurkowi głęboki aromat, wiele osób zaleca dodawanie do zupy wędzonki. Tu można się posłużyć zarówno wędzonym boczkiem (wersja tłustsza), jak i wędzonymi żeberkami. Można też wrzucić do garnka wędzone resztki z różnych mięs.

Wywar mięsny możemy wzbogacić dodając do niego bulion z suszonych grzybów. Do tego dochodzą przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie nadadzą delikatnego korzennego aromatu, majeranek ułatwi trawienie i poprawi smak. Nie może zabraknąć również ząbka czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Żurek tradycyjnie podajemy w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree. Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Żurek najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. Wówczas zupa rozwinie pełny smak i aromat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm