Trwa ładowanie...

Smak tradycji. Czym doprawić wielkanocny żurek?

Wielkanocny obiad to przede wszystkim esencjonalny żurek. Przyrządzany na zakwasie i wywarze z wędzonki i białej kiełbasy jest kwintesencją świątecznego smaku. Co dodać, by wzmocnić aromat żurku?

Smak tradycji. Czym doprawić wielkanocny żurek?Źródło: Fotolia
dyzotnv
dyzotnv

Żurek to zakwaszana mączna zupa. Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Różnica tkwi np. w mięsie, na którym gotuje się wywar na zupę.

W niektórych regionach używa się do tego szynki wieprzowej, ale najbardziej popularnym mięsem jest surowa biała kiełbasa. By wzmocnić mięsny smak i nadać żurkowi głęboki aromat, wiele osób zaleca dodawanie do zupy wędzonki. Tu można się posłużyć zarówno wędzonym boczkiem (wersja tłustsza), jak i wędzonymi żeberkami. Można też wrzucić do garnka wędzone resztki z różnych mięs.

Wywar mięsny możemy wzbogacić dodając do niego bulion z suszonych grzybów. Do tego dochodzą przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie nadadzą delikatnego korzennego aromatu, majeranek ułatwi trawienie i poprawi smak. Nie może zabraknąć również ząbka czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Żurek tradycyjnie podajemy w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree. Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Żurek najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. Wówczas zupa rozwinie pełny smak i aromat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dyzotnv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyzotnv
Więcej tematów