WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Smak tradycji. Czym doprawić wielkanocny żurek?

Wielkanocny obiad to przede wszystkim esencjonalny żurek. Przyrządzany na zakwasie i wywarze z wędzonki i białej kiełbasy jest kwintesencją świątecznego smaku. Co dodać, by wzmocnić aromat żurku?

Żurek najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Żurek to zakwaszana mączna zupa. Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Różnica tkwi np. w mięsie, na którym gotuje się wywar na zupę.

W niektórych regionach używa się do tego szynki wieprzowej, ale najbardziej popularnym mięsem jest surowa biała kiełbasa. By wzmocnić mięsny smak i nadać żurkowi głęboki aromat, wiele osób zaleca dodawanie do zupy wędzonki. Tu można się posłużyć zarówno wędzonym boczkiem (wersja tłustsza), jak i wędzonymi żeberkami. Można też wrzucić do garnka wędzone resztki z różnych mięs.

Wywar mięsny możemy wzbogacić dodając do niego bulion z suszonych grzybów. Do tego dochodzą przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie nadadzą delikatnego korzennego aromatu, majeranek ułatwi trawienie i poprawi smak. Nie może zabraknąć również ząbka czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Żurek tradycyjnie podajemy w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree. Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Żurek najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. Wówczas zupa rozwinie pełny smak i aromat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie