Smak Azji. Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi

W azjatyckiej kuchni znajdziemy wiele ostrych i pożywnych zup. Przykładem takie potrawy jest pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi i łososiem. Lubicie orientalne smaki? Koniecznie wypróbujcie przepis, który poleca autorka bloga "DayliCooking".

Smak Azji. Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choiSmak Azji. Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 350 g świeżego łososia
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
  • 1 większa marchewka
  • 1 kapusta pak choi
  • ok. 15 cm pora
  • 2 łyżki oleju
  • 3 większe ząbki czosnku

Przepis

Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości.
W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości.
Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się