WP

Smak Azji. Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Daylicooking
Podziel się

W azjatyckiej kuchni znajdziemy wiele ostrych i pożywnych zup. Przykładem takie potrawy jest pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi i łososiem. Lubicie orientalne smaki? Koniecznie wypróbujcie przepis, który poleca autorka bloga "DayliCooking".

Składniki
  • ok. 350 g świeżego łososia
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
  • 1 większa marchewka
  • 1 kapusta pak choi
  • ok. 15 cm pora
  • 2 łyżki oleju
  • 3 większe ząbki czosnku
Przepis

Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości.
W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości.
Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP