Smak Azji. Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi
W azjatyckiej kuchni znajdziemy wiele ostrych i pożywnych zup. Przykładem takie potrawy jest pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi i łososiem. Lubicie orientalne smaki? Koniecznie wypróbujcie przepis, który poleca autorka bloga "DayliCooking".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 350 g świeżego łososia
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 litr wody
- sól do smaku
- 1 większa marchewka
- 1 kapusta pak choi
- ok. 15 cm pora
- 2 łyżki oleju
- 3 większe ząbki czosnku
Przepis
Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości.
W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości.
Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.