Smaczny i pożywny maniok. Może zastąpić ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Egzotyczny przysmak w Lidlu

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce maniok jest rośliną niemal nieznaną, tymczasem w swojej ojczyźnie, czyli w Ameryce Południowej, stanowi podstawę diety miejscowej ludności. Te pełne skrobi bulwy możemy właśnie kupić w Lidlu za mniej niż 10 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku jadalnego mogą osiągać długość nawet kilkudziesięciu centymetrów długości. Są podłużne. Pod ciemnobrązową skórką kryje się jasny miąższ. Składa się on w 30 proc. ze skrobi. Maniok jest pozbawiony glutenu i cholesterolu. Zawiera niewiele białka, witamin i minerałów, jest za to bogaty w tiaminy, ryboflawiny oraz kwas nikotynowy.

/ 5Maniok w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Maniok stanowi ważne źródło węglowodanów na świecie. Jest popularny w Afryce i Ameryce Południowej. W kuchni wykorzystuje się liście i bulwy tej rośliny. Z manioku powstaje też mąka i kaszka. Pastę powstałą ze zmielonych bulw suszy się i praży. Tak powstaje tapioka, czyli skrobia z manioku. W Polsce znamy ją przede wszystkim jako podstawowy składnik popularnej bubble tea. Coraz bardziej popularna jest także mąka z manioku, którą możemy kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

/ 5Nie należy jeść na surowo

Obraz
© 123RF.COM

Zanim sięgniemy po maniok, powinniśmy wiedzieć, że nie należy spożywać go na surowo. Korzenie tej rośliny zawierają bowiem spore ilości trującego cyjanku. W jednym kilogramie znajduje się (w zależności od jego odmiany) od 20 do 100 mg cyjanku. Śmiertelna dawka dla człowieka to 50 mg. Dlatego zarówno jego liście, jak i bulwy należy poddać obróbce termicznej. Wcześniej obraną roślinę moczy się w wodzie przez ok. dobę.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku mają smak zbliżony do ziemniaków. Można je gotować, smażyć, dusić czy piec. Frytki czy placki z manioku w towarzystwie aromatycznego dipu mogą być sycącym daniem obiadowym. Pokrojony w kostkę zastąpi ziemniaki w zupie, zapiekance czy gulaszu. Natomiast w formie puree będzie smacznym dodatkiem do drugiego dania.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca