Smaczny i pożywny maniok. Może zastąpić ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Egzotyczny przysmak w Lidlu

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce maniok jest rośliną niemal nieznaną, tymczasem w swojej ojczyźnie, czyli w Ameryce Południowej, stanowi podstawę diety miejscowej ludności. Te pełne skrobi bulwy możemy właśnie kupić w Lidlu za mniej niż 10 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku jadalnego mogą osiągać długość nawet kilkudziesięciu centymetrów długości. Są podłużne. Pod ciemnobrązową skórką kryje się jasny miąższ. Składa się on w 30 proc. ze skrobi. Maniok jest pozbawiony glutenu i cholesterolu. Zawiera niewiele białka, witamin i minerałów, jest za to bogaty w tiaminy, ryboflawiny oraz kwas nikotynowy.

/ 5Maniok w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Maniok stanowi ważne źródło węglowodanów na świecie. Jest popularny w Afryce i Ameryce Południowej. W kuchni wykorzystuje się liście i bulwy tej rośliny. Z manioku powstaje też mąka i kaszka. Pastę powstałą ze zmielonych bulw suszy się i praży. Tak powstaje tapioka, czyli skrobia z manioku. W Polsce znamy ją przede wszystkim jako podstawowy składnik popularnej bubble tea. Coraz bardziej popularna jest także mąka z manioku, którą możemy kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

/ 5Nie należy jeść na surowo

Obraz
© 123RF.COM

Zanim sięgniemy po maniok, powinniśmy wiedzieć, że nie należy spożywać go na surowo. Korzenie tej rośliny zawierają bowiem spore ilości trującego cyjanku. W jednym kilogramie znajduje się (w zależności od jego odmiany) od 20 do 100 mg cyjanku. Śmiertelna dawka dla człowieka to 50 mg. Dlatego zarówno jego liście, jak i bulwy należy poddać obróbce termicznej. Wcześniej obraną roślinę moczy się w wodzie przez ok. dobę.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku mają smak zbliżony do ziemniaków. Można je gotować, smażyć, dusić czy piec. Frytki czy placki z manioku w towarzystwie aromatycznego dipu mogą być sycącym daniem obiadowym. Pokrojony w kostkę zastąpi ziemniaki w zupie, zapiekance czy gulaszu. Natomiast w formie puree będzie smacznym dodatkiem do drugiego dania.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm