Smaczny i pożywny maniok. Może zastąpić ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Egzotyczny przysmak w Lidlu

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce maniok jest rośliną niemal nieznaną, tymczasem w swojej ojczyźnie, czyli w Ameryce Południowej, stanowi podstawę diety miejscowej ludności. Te pełne skrobi bulwy możemy właśnie kupić w Lidlu za mniej niż 10 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku jadalnego mogą osiągać długość nawet kilkudziesięciu centymetrów długości. Są podłużne. Pod ciemnobrązową skórką kryje się jasny miąższ. Składa się on w 30 proc. ze skrobi. Maniok jest pozbawiony glutenu i cholesterolu. Zawiera niewiele białka, witamin i minerałów, jest za to bogaty w tiaminy, ryboflawiny oraz kwas nikotynowy.

/ 5Maniok w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Maniok stanowi ważne źródło węglowodanów na świecie. Jest popularny w Afryce i Ameryce Południowej. W kuchni wykorzystuje się liście i bulwy tej rośliny. Z manioku powstaje też mąka i kaszka. Pastę powstałą ze zmielonych bulw suszy się i praży. Tak powstaje tapioka, czyli skrobia z manioku. W Polsce znamy ją przede wszystkim jako podstawowy składnik popularnej bubble tea. Coraz bardziej popularna jest także mąka z manioku, którą możemy kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

/ 5Nie należy jeść na surowo

Obraz
© 123RF.COM

Zanim sięgniemy po maniok, powinniśmy wiedzieć, że nie należy spożywać go na surowo. Korzenie tej rośliny zawierają bowiem spore ilości trującego cyjanku. W jednym kilogramie znajduje się (w zależności od jego odmiany) od 20 do 100 mg cyjanku. Śmiertelna dawka dla człowieka to 50 mg. Dlatego zarówno jego liście, jak i bulwy należy poddać obróbce termicznej. Wcześniej obraną roślinę moczy się w wodzie przez ok. dobę.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Bulwy manioku mają smak zbliżony do ziemniaków. Można je gotować, smażyć, dusić czy piec. Frytki czy placki z manioku w towarzystwie aromatycznego dipu mogą być sycącym daniem obiadowym. Pokrojony w kostkę zastąpi ziemniaki w zupie, zapiekance czy gulaszu. Natomiast w formie puree będzie smacznym dodatkiem do drugiego dania.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza