Smaczne i zdrowe przekąski poniżej 100 kcal

To, co jemy między głównymi posiłkami, powinno być pożywne, niskokaloryczne, korzystnie wpływać na organizm i nam smakować. Oto nasze propozycje na przekąski, które mają mniej niż 100 kcal.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 13Pożywne i niskokaloryczne

Obraz
© Shutterstock.com

To, co jemy między głównymi posiłkami, powinno być pożywne, niskokaloryczne, korzystnie wpływać na organizm i nam smakować. Oto nasze propozycje na przekąski, które mają mniej niż 100 kcal.

Mała to znaczy nie większa niż 100 g - dwa plasterki mozzarelli (najlepiej light), dwa plasterki pomidora, listki świeżej bazylii, nieduża ilość oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekąska bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa - można ją zjeść na kolację albo lunch. Jeszcze lepiej, jeśli zrezygnujemy z soli i zastąpimy ją ziołami (np. oregano, rozmarynem, ziołami prowansalskimi).

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 13Cztery kostki gorzkiej czekolady

Obraz
© Fotolia

W zależności od producenta kostka gorzkiej czekolady może mieć 20-30 kcal. Gorzka jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad - jej dobroczynny wpływ na zdrowie potwierdzono naukowo. Z badań naukowych wynika, że jedzenie do dwóch tabliczek tego przysmaku w ciągu tygodnia skutecznie chroni przed udarem mózgu. Zdaniem badaczy gorzka czekolada sprzyja też... szczupłej sylwetce. Pamiętajmy, że im więcej w niej kakao, tym jest lepsza.

/ 13Jogurt naturalny z miodem

Obraz
© Shutterstock.com

W ilości: 100 g jogurtu (ok. 50-60 kcal) z łyżeczką miodu (ok. 40 kcal). Taka przekąska jest bardzo zdrowa - zajadają się nią przede wszystkim Grecy. Dla podkręcenia smaku do jogurtu możemy dodać szczyptę cynamonu albo kilka jagód. Warto pamiętać, że jogurt naturalny zawiera wapń, który pomaga spalić tkankę tłuszczową, ma w składzie witaminy i żywe kultury bakterii, jest też źródłem białka.

/ 13Szklanka zupy pomidorowej

Obraz
© Fotolia

A może coś na ciepło? Szklanka zupy pomidorowej przyrządzona na bazie mięsa z kurczaka, cebuli, marchewki, przypraw i koncentratu pomidorowego ma 97 kcal, a do tego sporo błonnika. Warunek: zupa nie może być zabielana śmietaną, ewentualnie niewielką ilością jogurtu naturalnego. Zadbajmy, żeby w zupie nie zabrakło świeżych ziół: koperku, szczypiorku albo natki pietruszki.

/ 13Pomarańcza

Obraz
© Shutterstock.com

Poniżej 100 kcal będzie miała pomarańcza mieszcząca się w dłoni, o wadze do 230 g. Jest smaczna, na długo syci i korzystnie działa na nasz organizm. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i chronią nas przed nowotworami oraz przedwczesnym starzeniem. Dzięki spożywaniu pomarańczy można wyleczyć zgagę, wzdęcia, infekcje dróg oddechowych, nadciśnienie, grypę, przeziębienie, zaparcia.

/ 13Pistacje

Obraz
© Fotolia

Jedzmy orzechy! Pistacje to bardzo dobre źródło białka, cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witamin (np. z grupy B, C, E) oraz pierwiastków (m.in. miedzi, fosforu, potasu, żelaza). Pistacje wśród orzechów wyróżniają się także dużą ilością błonnika. Można je jeść bezpośrednio albo dodać do deseru czy ciasta. Porcję, czyli garść warto wrzucić do torebki. Wybierzmy pistacje niesolone.

/ 13Szklanka jagód

Obraz
© Shutterstock.com

Dobra wiadomość: taka ilość jagód to jedynie ok. 60 kcal. Możesz więc zjeść jeszcze kilka malin albo truskawek. Jagody są symbolem lata. To bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Jedzenie jagód obniża poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływa na wzrok, powstrzymuje biegunkę, uelastycznia naczynia krwionośne. Jagody są pyszne również z dodatkiem jogurtu naturalnego albo zmiksowane z mlekiem.

/ 13Jajko na twardo

Obraz
© Shutterstock.com

Lubimy je, bo jest smaczne i na długo syci. Jajko naszpikowane jest witaminami i pierwiastkami, zawiera dobre tłuszcze i pełnowartościowe białko - obecne są nim wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, których nasz organizm nie wytwarza. Ponadto podnosi poziom dobrego cholesterolu, a obniża złego. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły również, że jedzenie jajek na śniadanie może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej.

/ 13Pieczone podudzie kurczaka bez skóry

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejna przekąska podawana na ciepło. Podudzie o wadze ok. 80 g, pozbawione skóry, przyprawione do smaku i upieczone ma poniżej 100 kcal. Pamiętajmy, że drób to zdrowe mięso (najlepiej, żeby kurczak pochodził z hodowli ekologicznej), mniej kaloryczne od mięsa czerwonego, bogate w witaminy. Usunięcie skóry jest konieczne - nie dość, że tuczy, to jeszcze zawiera cholesterol. Podudzie pieczone ma tę zaletę, że można je przygotować bez tłuszczu.

10 / 13Pół plastra ciasta drożdżowego

Obraz
© Shutterstock.com

Plaster powinien ważyć ok. 25 g (to mniej więcej połówka grubszego kawałka). Przepis na to ciasto jest standardowy - mąka pszenna, mleko, cukier, masło, jajka, drożdże. Warto wiedzieć, że wśród wypieków ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych (dzięki obecności świeżych drożdży, które są bogactwem witamin z grupy B). Będziemy mogli zjeść go więcej, jeśli zrezygnujemy z kruszonki.

11 / 13Niepełna szklanka rosołu

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno o bardziej popularną wśród Polaków zupę. I dobrze, bo rosół jest smaczny i dobrze wpływa na organizm - rozgrzewa, obniża wysokie ciśnienie, syci, dostarcza witamin i pierwiastków, przeciwutleniaczy oraz białka, wzmacnia odporność, a nawet... poprawia humor. Porcja (ok. 200 ml) rosołu drobiowego ma poniżej 100 kcal. Rosół będzie jeszcze chudszy, jeśli ugotujesz go na mięsie bez skóry.

12 / 13Kromka chleba razowego z tuńczykiem

Obraz
© Shutterstock.com

Nieduża kromka chleba razowego ma ok. 70 kcal, natomiast łyżka tuńczyka z wody - ok. 30 kcal. Łącząc te dwa składniki, otrzymasz smaczną i sycącą kanapkę. Tuńczyk ma w składzie wiele witamin - m.in. A, D, E, PP, z grupy B oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. By wzmocnić serce i zachować szczupłą sylwetkę warto jeść go regularnie. Można też dodać do tej przekąski nieduży liść sałaty, który ma... 1 kcal. Kanapkę warto przyprawić do smaku.

13 / 13Koktajl z malinami

Obraz
© Shutterstock.com

Mniej niż 100 kcal będzie miał koktajl przygotowany według przepisu: szklankę mleka 0,5 proc. zmiksować z garścią malin. Dzięki temu zyskamy przekąskę bardzo smaczną i zdrową. Maliny zawierają m.in. witaminę C i z grupy B, magnez, wapń, żelazo, potas. Działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Ewentualnie - zamiast mleka - możemy wybrać kubeczek (150 g) odtłuszczonego jogurtu naturalnego.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce