Smaczne i proste tarte placki z dyni. Po prostu wyśmienite
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jeśli macie w domu piękną, dorodną dynię, przygotujcie z niej koniecznie tarte placki. Wyśmienicie smakują z czosnkowym dipem. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. ½ kg obranej i oczyszczonej z pestek dyni,
- jedna mała cukinia,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej rzepakowy do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, chili.
na dip czosnkowy:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól miąższ i odstaw na chwilę. Dynię umyj, obierz ze skóry i wydrąż z niej nasiona. Pokrój ją na kilka kawałków i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do miseczki wbij jajka, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, imbir i chili do smaku i wszytko wymieszaj. W dużej misce połącz stratą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, startą dynię i masę jajeczną. Dodaj mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Teraz czas na dip czosnkowy. W miseczce połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki i przy pomocy blendera zmiksuj je na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron do zarumienienia.
Zobacz także wideo: Przepis na owsiane placuszki
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze