Smaczne frytki w mgnieniu oka – frytownice w dobrych cenach
Samodzielnie usmażone domowe frytki smakują najlepiej, jednak nie zawsze mamy możliwość odpowiednio je przygotować. Najlepsze do tego będą frytownice. Poniżej prezentujemy kilka modeli w świetnych cenach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Frytownica czy frytkownica?
Mogłoby się wydawać, że frytownica i frytkownica to jedno urządzenie, które służy do smażenia frytek na głębokim oleju. I chociaż przez producentów obie te nazwy są stosowane zamiennie, to jednak w rzeczywistości oznaczają coś innego. Frytkownica bowiem to narzędzie do cięcia ziemniaków na podłużne kawałki (czyli oczywiście frytki), natomiast frytownica do urządzenie do smażenia na głębokim oleju.
Frytownica – co warto o niej wiedzieć?
Na rynku znajdziemy różne rodzaje frytownic. Podstawowy podział obejmuje modele tłuszczowe oraz beztłuszczowe, przenośne i do zabudowy oraz modele do użytku domowego i modele gastronomiczne. Frytownice tłuszczowe to tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku modele, które smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Frytownice beztłuszczowe z kolei stosują cyrkulację powietrza, które opieka jedzenie z każdej strony i sprawia, że jest chrupkie.
Egzemplarze do zabudowy – w przeciwieństwie do modeli przenośnych – są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę. Takie bywają też modelami gastronomicznymi, stosowanymi w profesjonalnych kuchniach, które wyróżniają się wyższą mocą, większą pojemnością i zwykle dwiema misami do dwóch oddzielnych potraw.
Przy wyborze frytownicy liczy się nie tylko moc, ale także pojemność misy i wielkość koszyka. Od tych parametrów zależy to, jak duże porcje usmażymy naraz i w jakim czasie. Z reguły w koszykach mniejszych rozmiarów szybko przygotujemy mniejsze porcje. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować i szybciej rozgrzeje olej. Standardowe modele do użytku domowego dysponują zwykle mocą ok. 1000 W. Egzemplarze do zastosowania profesjonalnego mogą mieć moc powyżej 3000 W.
Warto też zwrócić uwagę na materiały, z których urządzenie zostało wykonane, oraz na zabezpieczenia. Najlepiej sprawdza się aluminium oraz stal nierdzewna, a także nieprzywierające powłoki zabezpieczające przed przypaleniem. Dobra frytownica powinna być też wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem czy blokadę otwarcia pokrywy, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Ważne są również filtry, które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia. By były skuteczne, muszą być regularnie wymieniane.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.