Smaczne frytki w mgnieniu oka – frytownice w dobrych cenach

Samodzielnie usmażone domowe frytki smakują najlepiej, jednak nie zawsze mamy możliwość odpowiednio je przygotować. Najlepsze do tego będą frytownice. Poniżej prezentujemy kilka modeli w świetnych cenach.

We frytownicy można przygotować także racuchy czy owoce morza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | ROLAND ANCLA LEGASPI
Sylwia Ścibak

Frytownica czy frytkownica?

Mogłoby się wydawać, że frytownica i frytkownica to jedno urządzenie, które służy do smażenia frytek na głębokim oleju. I chociaż przez producentów obie te nazwy są stosowane zamiennie, to jednak w rzeczywistości oznaczają coś innego. Frytkownica bowiem to narzędzie do cięcia ziemniaków na podłużne kawałki (czyli oczywiście frytki), natomiast frytownica do urządzenie do smażenia na głębokim oleju.

Frytownica – co warto o niej wiedzieć?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje frytownic. Podstawowy podział obejmuje modele tłuszczowe oraz beztłuszczowe, przenośne i do zabudowy oraz modele do użytku domowego i modele gastronomiczne. Frytownice tłuszczowe to tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku modele, które smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Frytownice beztłuszczowe z kolei stosują cyrkulację powietrza, które opieka jedzenie z każdej strony i sprawia, że jest chrupkie.

Egzemplarze do zabudowy – w przeciwieństwie do modeli przenośnych – są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę. Takie bywają też modelami gastronomicznymi, stosowanymi w profesjonalnych kuchniach, które wyróżniają się wyższą mocą, większą pojemnością i zwykle dwiema misami do dwóch oddzielnych potraw.

Przy wyborze frytownicy liczy się nie tylko moc, ale także pojemność misy i wielkość koszyka. Od tych parametrów zależy to, jak duże porcje usmażymy naraz i w jakim czasie. Z reguły w koszykach mniejszych rozmiarów szybko przygotujemy mniejsze porcje. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować i szybciej rozgrzeje olej. Standardowe modele do użytku domowego dysponują zwykle mocą ok. 1000 W. Egzemplarze do zastosowania profesjonalnego mogą mieć moc powyżej 3000 W.

Warto też zwrócić uwagę na materiały, z których urządzenie zostało wykonane, oraz na zabezpieczenia. Najlepiej sprawdza się aluminium oraz stal nierdzewna, a także nieprzywierające powłoki zabezpieczające przed przypaleniem. Dobra frytownica powinna być też wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem czy blokadę otwarcia pokrywy, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Ważne są również filtry, które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia. By były skuteczne, muszą być regularnie wymieniane.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja