Smaczne frytki w mgnieniu oka – frytownice w dobrych cenach

Samodzielnie usmażone domowe frytki smakują najlepiej, jednak nie zawsze mamy możliwość odpowiednio je przygotować. Najlepsze do tego będą frytownice. Poniżej prezentujemy kilka modeli w świetnych cenach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
We frytownicy można przygotować także racuchy czy owoce morza
We frytownicy można przygotować także racuchy czy owoce morza (Shutterstock.com, Fot: ROLAND ANCLA LEGASPI)
WP

Frytownica czy frytkownica?

Mogłoby się wydawać, że frytownica i frytkownica to jedno urządzenie, które służy do smażenia frytek na głębokim oleju. I chociaż przez producentów obie te nazwy są stosowane zamiennie, to jednak w rzeczywistości oznaczają coś innego. Frytkownica bowiem to narzędzie do cięcia ziemniaków na podłużne kawałki (czyli oczywiście frytki), natomiast frytownica do urządzenie do smażenia na głębokim oleju.

WP

Frytownica – co warto o niej wiedzieć?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje frytownic. Podstawowy podział obejmuje modele tłuszczowe oraz beztłuszczowe, przenośne i do zabudowy oraz modele do użytku domowego i modele gastronomiczne. Frytownice tłuszczowe to tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku modele, które smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Frytownice beztłuszczowe z kolei stosują cyrkulację powietrza, które opieka jedzenie z każdej strony i sprawia, że jest chrupkie.

WP

Egzemplarze do zabudowy – w przeciwieństwie do modeli przenośnych – są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę. Takie bywają też modelami gastronomicznymi, stosowanymi w profesjonalnych kuchniach, które wyróżniają się wyższą mocą, większą pojemnością i zwykle dwiema misami do dwóch oddzielnych potraw.

WP

Przy wyborze frytownicy liczy się nie tylko moc, ale także pojemność misy i wielkość koszyka. Od tych parametrów zależy to, jak duże porcje usmażymy naraz i w jakim czasie. Z reguły w koszykach mniejszych rozmiarów szybko przygotujemy mniejsze porcje. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować i szybciej rozgrzeje olej. Standardowe modele do użytku domowego dysponują zwykle mocą ok. 1000 W. Egzemplarze do zastosowania profesjonalnego mogą mieć moc powyżej 3000 W.

Warto też zwrócić uwagę na materiały, z których urządzenie zostało wykonane, oraz na zabezpieczenia. Najlepiej sprawdza się aluminium oraz stal nierdzewna, a także nieprzywierające powłoki zabezpieczające przed przypaleniem. Dobra frytownica powinna być też wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem czy blokadę otwarcia pokrywy, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Ważne są również filtry, które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia. By były skuteczne, muszą być regularnie wymieniane.

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP