WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Smaczne frytki w mgnieniu oka – frytownice w dobrych cenach

Samodzielnie usmażone domowe frytki smakują najlepiej, jednak nie zawsze mamy możliwość odpowiednio je przygotować. Najlepsze do tego będą frytownice. Poniżej prezentujemy kilka modeli w świetnych cenach.

We frytownicy można przygotować także racuchy czy owoce morza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | ROLAND ANCLA LEGASPI
Sylwia Ścibak

Frytownica czy frytkownica?

Mogłoby się wydawać, że frytownica i frytkownica to jedno urządzenie, które służy do smażenia frytek na głębokim oleju. I chociaż przez producentów obie te nazwy są stosowane zamiennie, to jednak w rzeczywistości oznaczają coś innego. Frytkownica bowiem to narzędzie do cięcia ziemniaków na podłużne kawałki (czyli oczywiście frytki), natomiast frytownica do urządzenie do smażenia na głębokim oleju.

Frytownica – co warto o niej wiedzieć?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje frytownic. Podstawowy podział obejmuje modele tłuszczowe oraz beztłuszczowe, przenośne i do zabudowy oraz modele do użytku domowego i modele gastronomiczne. Frytownice tłuszczowe to tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku modele, które smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Frytownice beztłuszczowe z kolei stosują cyrkulację powietrza, które opieka jedzenie z każdej strony i sprawia, że jest chrupkie.

Egzemplarze do zabudowy – w przeciwieństwie do modeli przenośnych – są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę. Takie bywają też modelami gastronomicznymi, stosowanymi w profesjonalnych kuchniach, które wyróżniają się wyższą mocą, większą pojemnością i zwykle dwiema misami do dwóch oddzielnych potraw.

Przy wyborze frytownicy liczy się nie tylko moc, ale także pojemność misy i wielkość koszyka. Od tych parametrów zależy to, jak duże porcje usmażymy naraz i w jakim czasie. Z reguły w koszykach mniejszych rozmiarów szybko przygotujemy mniejsze porcje. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować i szybciej rozgrzeje olej. Standardowe modele do użytku domowego dysponują zwykle mocą ok. 1000 W. Egzemplarze do zastosowania profesjonalnego mogą mieć moc powyżej 3000 W.

Warto też zwrócić uwagę na materiały, z których urządzenie zostało wykonane, oraz na zabezpieczenia. Najlepiej sprawdza się aluminium oraz stal nierdzewna, a także nieprzywierające powłoki zabezpieczające przed przypaleniem. Dobra frytownica powinna być też wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem czy blokadę otwarcia pokrywy, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Ważne są również filtry, które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia. By były skuteczne, muszą być regularnie wymieniane.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie