Smaczne frytki w mgnieniu oka – frytownice w dobrych cenach

Samodzielnie usmażone domowe frytki smakują najlepiej, jednak nie zawsze mamy możliwość odpowiednio je przygotować. Najlepsze do tego będą frytownice. Poniżej prezentujemy kilka modeli w świetnych cenach.

We frytownicy można przygotować także racuchy czy owoce morza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | ROLAND ANCLA LEGASPI
Sylwia Ścibak

Frytownica czy frytkownica?

Mogłoby się wydawać, że frytownica i frytkownica to jedno urządzenie, które służy do smażenia frytek na głębokim oleju. I chociaż przez producentów obie te nazwy są stosowane zamiennie, to jednak w rzeczywistości oznaczają coś innego. Frytkownica bowiem to narzędzie do cięcia ziemniaków na podłużne kawałki (czyli oczywiście frytki), natomiast frytownica do urządzenie do smażenia na głębokim oleju.

Frytownica – co warto o niej wiedzieć?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje frytownic. Podstawowy podział obejmuje modele tłuszczowe oraz beztłuszczowe, przenośne i do zabudowy oraz modele do użytku domowego i modele gastronomiczne. Frytownice tłuszczowe to tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku modele, które smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Frytownice beztłuszczowe z kolei stosują cyrkulację powietrza, które opieka jedzenie z każdej strony i sprawia, że jest chrupkie.

Egzemplarze do zabudowy – w przeciwieństwie do modeli przenośnych – są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę. Takie bywają też modelami gastronomicznymi, stosowanymi w profesjonalnych kuchniach, które wyróżniają się wyższą mocą, większą pojemnością i zwykle dwiema misami do dwóch oddzielnych potraw.

Przy wyborze frytownicy liczy się nie tylko moc, ale także pojemność misy i wielkość koszyka. Od tych parametrów zależy to, jak duże porcje usmażymy naraz i w jakim czasie. Z reguły w koszykach mniejszych rozmiarów szybko przygotujemy mniejsze porcje. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować i szybciej rozgrzeje olej. Standardowe modele do użytku domowego dysponują zwykle mocą ok. 1000 W. Egzemplarze do zastosowania profesjonalnego mogą mieć moc powyżej 3000 W.

Warto też zwrócić uwagę na materiały, z których urządzenie zostało wykonane, oraz na zabezpieczenia. Najlepiej sprawdza się aluminium oraz stal nierdzewna, a także nieprzywierające powłoki zabezpieczające przed przypaleniem. Dobra frytownica powinna być też wyposażona w zabezpieczenia przed przegrzaniem czy blokadę otwarcia pokrywy, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Ważne są również filtry, które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia. By były skuteczne, muszą być regularnie wymieniane.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw