Słońce na talerzu, czyli skąd brać witaminę D? 

Krzywica u dzieci, osteoporoza u osób starszych - za te dwie, jakże uciążliwe choroby odpowiedzialna jest witamina D, a raczej jej brak. W pewnym stopniu witaminę D możemy uzupełnić jedząc odpowiednie produkty. Po co warto sięgać?

Obraz

/ 7Zdrowe kości

Obraz
© Fotolia

Krzywica u dzieci, osteoporoza u osób starszych - za te dwie, jakże uciążliwe choroby odpowiedzialna jest witamina D, a raczej jej brak. Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Jest niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego, wpływa na funkcjonowanie nerwów i mięśni oraz na prawidłową pracę serca. Jej niedobór oznacza też osłabienie układu odpornościowego i większą podatność na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. W pewnym stopniu witaminę D możemy uzupełnić jedząc odpowiednie produkty. Po co warto sięgać?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Tran

Obraz
© 123RF.COM

Przez część roku dostatecznie dużo witaminy D powstaje w organizmie dzięki słońcu. Niestety w naszej szerokości geograficznej przez wiele miesięcy światła słonecznego jest zbyt mało. Dlatego od jesieni do wiosny powinniśmy uzupełniać niedobory za pomocą dobrze zbilansowanej diety. Najwięcej witaminy D znajdziemy w tranie. Nie bez powodu jeszcze całkiem niedawno w zimowych miesiącach matki każdego dnia zmuszały dzieci do wypicia łyżki tranu. Także dziś wiele osób sięga po preparaty z wątroby rekina.

/ 7Tłuste ryby

Obraz
© 123RF.COM

Bogatym źródłem słonecznej witaminy są ryby - szczególnie morskie. Łosoś, tuńczyk, śledź, makrela i sardynki zawierają jej najwięcej. Co ważne ryby nie tracą swoich zdrowotnych właściwości podczas obróbki. Najlepiej jednak przyrządzać je na parze. Witaminę D znajdziemy zarówno w tuńczyku z rusztu, śledziu w oleju i sardynce z puszki. Tłuste ryby są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz cennych pierwiastków - żelaza, cynku, jodu, selenu i fosforu. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej.

/ 7Podroby

Obraz
© 123RF.COM

Entuzjaści podrobów mogą czerpać witaminę z drobiowej, wieprzowej czy wołowej wątróbki. Poza witaminą D jest ona też bogata w witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. To także cenne źródło żelaza, cynku i miedzi. Niestety wątróbka dostarcza też naszemu organizmowi dużo cholesterolu, dlatego należy się nią raczyć z umiarem. Uważać powinny przede wszystkim osoby cierpiące na choroby układu krążenia.

/ 7Jaja

Obraz
© Fotolia

Chcąc uzupełnić niedobór witaminy D (a także witaminy A, E i witamin z gr. B), nie można też zapominać o jajkach. Choć jeszcze niedawno owiane były złą sławą z powodu wysokiej zawartości cholesterolu, dziś lekarze i dietetycy zachęcają do ich jedzenia. Badacze ustalili, że wbrew wcześniejszym opiniom, jajko zawiera minimalną ilość szkodliwych kwasów nasyconych, a sporo cennych kwasów omega-3 i omega-6 (w idealnych proporcjach). Jednocześnie jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy egzogenne oraz dobrą dla oczu luteinę i zeaksantynę. Z kolei obecna w jajku lecytyna działa przeciwmiażdżycowo i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

/ 7Nabiał

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy brakuje słońca warto też częściej sięgać po nabiał. Sporo witaminy D znajdziemy w serze, śmietanie i maśle. Ponieważ rozpuszcza się ona w tłuszczu, chude mleko czy jogurt odtłuszczony dostarczą znacznie mniej witaminy D niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Osoby, które nie mają problemu z nadwagą i wysokim poziomem cholesterolu powinny więc postawić na masło i nabiał zawierający min. 1,5 proc. tłuszczu. Włączenie do codziennej diety mleka i serów jest tym istotniejsze, że są one bogatym źródłem wapnia - pierwiastka niezwykle ważnego dla kości. Dzięki witaminie D wapń jest lepiej przyswajany przez organizm.

/ 7Wzbogacone produkty

Obraz
© 123RF.COM

Podczas zakupów warto też zwracać uwagę na produkty dodatkowo wzbogacane w tę ważną dla organizmu witaminę. Poza margaryną czy jogurtami (szczególnie tymi dedykowanymi dzieciom), niektórzy producenci dodają witaminę D do soków czy płatków śniadaniowych, a nawet słodyczy. Nie dajmy się jednak nabrać na reklamowy slogan umieszczony na opakowaniu i sprawdźmy skład takich produktów. Sprawdźmy, czy sok jest faktycznie sokiem, a nie napojem z koncentratu, a płatki - poza witaminą D - nie dostarczą nam przede wszystkim cukru, utwardzonych tłuszczów i sztucznych barwników. W takiej sytuacji zdecydowanie postawmy na jajka, nabiał czy rybę, a po posiłku wyjdźmy na spacer, by maksymalnie wykorzystać dobroczynny wpływ słońca.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu