Słońce na talerzu, czyli skąd brać witaminę D? 

Krzywica u dzieci, osteoporoza u osób starszych - za te dwie, jakże uciążliwe choroby odpowiedzialna jest witamina D, a raczej jej brak. W pewnym stopniu witaminę D możemy uzupełnić jedząc odpowiednie produkty. Po co warto sięgać?

Obraz

/ 7Zdrowe kości

Obraz
© Fotolia

Krzywica u dzieci, osteoporoza u osób starszych - za te dwie, jakże uciążliwe choroby odpowiedzialna jest witamina D, a raczej jej brak. Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Jest niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego, wpływa na funkcjonowanie nerwów i mięśni oraz na prawidłową pracę serca. Jej niedobór oznacza też osłabienie układu odpornościowego i większą podatność na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. W pewnym stopniu witaminę D możemy uzupełnić jedząc odpowiednie produkty. Po co warto sięgać?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Tran

Obraz
© 123RF.COM

Przez część roku dostatecznie dużo witaminy D powstaje w organizmie dzięki słońcu. Niestety w naszej szerokości geograficznej przez wiele miesięcy światła słonecznego jest zbyt mało. Dlatego od jesieni do wiosny powinniśmy uzupełniać niedobory za pomocą dobrze zbilansowanej diety. Najwięcej witaminy D znajdziemy w tranie. Nie bez powodu jeszcze całkiem niedawno w zimowych miesiącach matki każdego dnia zmuszały dzieci do wypicia łyżki tranu. Także dziś wiele osób sięga po preparaty z wątroby rekina.

/ 7Tłuste ryby

Obraz
© 123RF.COM

Bogatym źródłem słonecznej witaminy są ryby - szczególnie morskie. Łosoś, tuńczyk, śledź, makrela i sardynki zawierają jej najwięcej. Co ważne ryby nie tracą swoich zdrowotnych właściwości podczas obróbki. Najlepiej jednak przyrządzać je na parze. Witaminę D znajdziemy zarówno w tuńczyku z rusztu, śledziu w oleju i sardynce z puszki. Tłuste ryby są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz cennych pierwiastków - żelaza, cynku, jodu, selenu i fosforu. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej.

/ 7Podroby

Obraz
© 123RF.COM

Entuzjaści podrobów mogą czerpać witaminę z drobiowej, wieprzowej czy wołowej wątróbki. Poza witaminą D jest ona też bogata w witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. To także cenne źródło żelaza, cynku i miedzi. Niestety wątróbka dostarcza też naszemu organizmowi dużo cholesterolu, dlatego należy się nią raczyć z umiarem. Uważać powinny przede wszystkim osoby cierpiące na choroby układu krążenia.

/ 7Jaja

Obraz
© Fotolia

Chcąc uzupełnić niedobór witaminy D (a także witaminy A, E i witamin z gr. B), nie można też zapominać o jajkach. Choć jeszcze niedawno owiane były złą sławą z powodu wysokiej zawartości cholesterolu, dziś lekarze i dietetycy zachęcają do ich jedzenia. Badacze ustalili, że wbrew wcześniejszym opiniom, jajko zawiera minimalną ilość szkodliwych kwasów nasyconych, a sporo cennych kwasów omega-3 i omega-6 (w idealnych proporcjach). Jednocześnie jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy egzogenne oraz dobrą dla oczu luteinę i zeaksantynę. Z kolei obecna w jajku lecytyna działa przeciwmiażdżycowo i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

/ 7Nabiał

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy brakuje słońca warto też częściej sięgać po nabiał. Sporo witaminy D znajdziemy w serze, śmietanie i maśle. Ponieważ rozpuszcza się ona w tłuszczu, chude mleko czy jogurt odtłuszczony dostarczą znacznie mniej witaminy D niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Osoby, które nie mają problemu z nadwagą i wysokim poziomem cholesterolu powinny więc postawić na masło i nabiał zawierający min. 1,5 proc. tłuszczu. Włączenie do codziennej diety mleka i serów jest tym istotniejsze, że są one bogatym źródłem wapnia - pierwiastka niezwykle ważnego dla kości. Dzięki witaminie D wapń jest lepiej przyswajany przez organizm.

/ 7Wzbogacone produkty

Obraz
© 123RF.COM

Podczas zakupów warto też zwracać uwagę na produkty dodatkowo wzbogacane w tę ważną dla organizmu witaminę. Poza margaryną czy jogurtami (szczególnie tymi dedykowanymi dzieciom), niektórzy producenci dodają witaminę D do soków czy płatków śniadaniowych, a nawet słodyczy. Nie dajmy się jednak nabrać na reklamowy slogan umieszczony na opakowaniu i sprawdźmy skład takich produktów. Sprawdźmy, czy sok jest faktycznie sokiem, a nie napojem z koncentratu, a płatki - poza witaminą D - nie dostarczą nam przede wszystkim cukru, utwardzonych tłuszczów i sztucznych barwników. W takiej sytuacji zdecydowanie postawmy na jajka, nabiał czy rybę, a po posiłku wyjdźmy na spacer, by maksymalnie wykorzystać dobroczynny wpływ słońca.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier