Słodkie, fioletowe czy mączyste? Ziemniaki do zadań specjalnych

Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Jadamy je nie tylko w towarzystwie kotleta i surówki, ale także w zupach, sałatkach czy farszach. Z ziemniaków przygotowujemy kluski, zapiekanki, frytki, babki, placki. Możliwości są nieograniczone. W zależności od tego, co chcemy przyrządzić, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę. W sklepach Lidl od 2 do 8 października trwa Tydzień Ziemniaka. W dyskoncie znajdziemy teraz nie tylko polskie pyry, idealne na pyzy, ale także bataty czy fioletowe ziemniaki. Ile kosztują? Jak je wykorzystać w kuchni?

Odmianę ziemniaków powinniśmy wybierać w zależności od tego, co co chcemy ugotować.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kulinarne typy ziemniaków

Wyróżniamy trzy kulinarne typy ziemniaków – A, B i C. Typ A to ziemniaki sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Nadają się na sałatki, do smażenia i grillowania. Odmiany: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Typ B to uniwersalne kartofle o średniej twardości, nierozsypujące się. Przy końcu gotowania stają się kruche, przy smażeniu zaś miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Nadają się na frytki, chipsy czy placki, a także do zup. Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Typ C są mączyste. Zawierają więcej skrobi, łatwo rozpadają się, mają jasny i sypki miąższ. Doskonałe na babki, farsze, kluski, puree, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Polskie czy francuskie?

W dyskoncie możemy kupić polskie ziemniaki mączyste. Za opakowanie ważące 2,5 kg zapłacimy 2,99 zł. Ze względu na dużą zawartość skrobi, po ugotowaniu są bardzo miękkie, sypkie i łatwo się rozpadają. Doskonale nadają się do babek, farszy, klusek, placków, puree, pyz oraz kopytek. Do wyboru mamy także słodkawe ziemniaki czerwone (2,99 zł za 2 kg). Będą idealne na grilla. Na półce znajdziemy też kartofle do pieczenia (1,99 za 4 szt.) oraz Potatki, idealne do przyrządzenia w kuchence mikrofalowej. Za opakowanie ważące 750 g zapłacimy 2,99 zł.

Obraz
© 123RF.COM

Poza polskimi produktami w ofercie są także francuskie odmiany np. La Pomme de Terre, przeznaczone głównie do grillowania i pieczenia, dwukolorowe La Bikini doskonałe do przygotowania chipsów lub puree, a także podłużne i delikatne w smaku La Ratte, które sprawdzą się jako składnik wykwintnych dań we francuskim stylu. Za kilogram francuskich ziemniaków zapłacimy prawie 6 zł.

Bataty i fioletowe ziemniaki

Dyskont oferuje także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Mają delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać mogą połączenie marchewki i dyni. Można je przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć, grillować. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw takich jak chilli, czosnek czy imbir. W każdej postaci są przepyszne. Warto je jednak jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele. Bataty zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nich można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K oraz z grupy B.

Obraz
© 123RF.COM

Gratką dla miłośników egzotycznych warzyw będą zamiast fioletowe ziemniaki, zwane także truflowymi. Za kilogram zapłacimy blisko 6 zł. Wyróżniają się lekko orzechowym posmakiem. Zachowują swój oryginalny kolor nawet po obróbce termicznej. Można je gotować, smażyć i piec. Dodatkowo dostarczają nam więcej składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik.
Fioletowe ziemniaki znajdziemy nie tylko w Lidlu, ale także w innych sieciach handlowych. W sklepie internetowym Frisco za opakowanie o wadze 600 g zapłacimy ok. 13 zł. Kilogram w Makro kosztuje ok. 11 zł, a w Auchan opakowanie 500 g kosztuje 9,99 zł.

Zobacz wideo: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany