Słodkie, fioletowe czy mączyste? Ziemniaki do zadań specjalnych

Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Jadamy je nie tylko w towarzystwie kotleta i surówki, ale także w zupach, sałatkach czy farszach. Z ziemniaków przygotowujemy kluski, zapiekanki, frytki, babki, placki. Możliwości są nieograniczone. W zależności od tego, co chcemy przyrządzić, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę. W sklepach Lidl od 2 do 8 października trwa Tydzień Ziemniaka. W dyskoncie znajdziemy teraz nie tylko polskie pyry, idealne na pyzy, ale także bataty czy fioletowe ziemniaki. Ile kosztują? Jak je wykorzystać w kuchni?

Odmianę ziemniaków powinniśmy wybierać w zależności od tego, co co chcemy ugotować.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kulinarne typy ziemniaków

Wyróżniamy trzy kulinarne typy ziemniaków – A, B i C. Typ A to ziemniaki sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Nadają się na sałatki, do smażenia i grillowania. Odmiany: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Typ B to uniwersalne kartofle o średniej twardości, nierozsypujące się. Przy końcu gotowania stają się kruche, przy smażeniu zaś miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Nadają się na frytki, chipsy czy placki, a także do zup. Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Typ C są mączyste. Zawierają więcej skrobi, łatwo rozpadają się, mają jasny i sypki miąższ. Doskonałe na babki, farsze, kluski, puree, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Polskie czy francuskie?

W dyskoncie możemy kupić polskie ziemniaki mączyste. Za opakowanie ważące 2,5 kg zapłacimy 2,99 zł. Ze względu na dużą zawartość skrobi, po ugotowaniu są bardzo miękkie, sypkie i łatwo się rozpadają. Doskonale nadają się do babek, farszy, klusek, placków, puree, pyz oraz kopytek. Do wyboru mamy także słodkawe ziemniaki czerwone (2,99 zł za 2 kg). Będą idealne na grilla. Na półce znajdziemy też kartofle do pieczenia (1,99 za 4 szt.) oraz Potatki, idealne do przyrządzenia w kuchence mikrofalowej. Za opakowanie ważące 750 g zapłacimy 2,99 zł.

Obraz
© 123RF.COM

Poza polskimi produktami w ofercie są także francuskie odmiany np. La Pomme de Terre, przeznaczone głównie do grillowania i pieczenia, dwukolorowe La Bikini doskonałe do przygotowania chipsów lub puree, a także podłużne i delikatne w smaku La Ratte, które sprawdzą się jako składnik wykwintnych dań we francuskim stylu. Za kilogram francuskich ziemniaków zapłacimy prawie 6 zł.

Bataty i fioletowe ziemniaki

Dyskont oferuje także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Mają delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać mogą połączenie marchewki i dyni. Można je przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć, grillować. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw takich jak chilli, czosnek czy imbir. W każdej postaci są przepyszne. Warto je jednak jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele. Bataty zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nich można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K oraz z grupy B.

Obraz
© 123RF.COM

Gratką dla miłośników egzotycznych warzyw będą zamiast fioletowe ziemniaki, zwane także truflowymi. Za kilogram zapłacimy blisko 6 zł. Wyróżniają się lekko orzechowym posmakiem. Zachowują swój oryginalny kolor nawet po obróbce termicznej. Można je gotować, smażyć i piec. Dodatkowo dostarczają nam więcej składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik.
Fioletowe ziemniaki znajdziemy nie tylko w Lidlu, ale także w innych sieciach handlowych. W sklepie internetowym Frisco za opakowanie o wadze 600 g zapłacimy ok. 13 zł. Kilogram w Makro kosztuje ok. 11 zł, a w Auchan opakowanie 500 g kosztuje 9,99 zł.

Zobacz wideo: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę