Ślimaki w maśle ziołowym. Klasyk francuskiej kuchni
Mięso ze ślimaka charakteryzuje się miękkością i delikatnością. Można je piec, gotować, dusić, smażyć, marynować, a nawet grillować. We Francji najczęściej serwuje się ślimaki w muszli połączone z masłem czosnkowym i pietruszką. Świetnie smakują jako przystawka do wytrawnego białego wina.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki:
- 500 g mrożonych ślimaków winniczków (oczyszczonych i wstępnie ugotowanych)
Masło ziołowe:
- 125 g miękkiego masła 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- ⅛ białej cebuli
- ¾ łyżeczki soli
- Do blendera włóż czosnek, cebulę, natkę pietruszki. Miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając masło. Gdy wszystkie składniki się połączą, posól i blenduj jeszcze kilka sekund.
- Przełóż masło do miski i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Do każdej skorupki nałóż nieco zimnego masła.
- Ślimaki ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj w muszlach, z kawałkiem bagietki.
Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze