Ślimaki w maśle ziołowym. Klasyk francuskiej kuchni

Mięso ze ślimaka charakteryzuje się miękkością i delikatnością. Można je piec, gotować, dusić, smażyć, marynować, a nawet grillować. We Francji najczęściej serwuje się ślimaki w muszli połączone z masłem czosnkowym i pietruszką. Świetnie smakują jako przystawka do wytrawnego białego wina.

Ślimaki w maśle ziołowymŚlimaki w maśle ziołowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

Masło ziołowe:

  • 125 g miękkiego masła 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ⅛ białej cebuli
  • ¾ łyżeczki soli

Przepis

  • Do blendera włóż czosnek, cebulę, natkę pietruszki. Miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając masło. Gdy wszystkie składniki się połączą, posól i blenduj jeszcze kilka sekund.
  • Przełóż masło do miski i odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  • Do każdej skorupki nałóż nieco zimnego masła.
  • Ślimaki ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj w muszlach, z kawałkiem bagietki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia