Trwa ładowanie...
d3vasu5
15-12-2021 10:13

Ślimaki w maśle ziołowym. Klasyk francuskiej kuchni

Przepis

Mięso ze ślimaka charakteryzuje się miękkością i delikatnością. Można je piec, gotować, dusić, smażyć, marynować, a nawet grillować. We Francji najczęściej serwuje się ślimaki w muszli połączone z masłem czosnkowym i pietruszką. Świetnie smakują jako przystawka do wytrawnego białego wina.

d3vasu5
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Fot: © Małgorzata Minta
Składniki

Składniki:

Masło ziołowe:

  • 125 g miękkiego masła 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ⅛ białej cebuli
  • ¾ łyżeczki soli
Przepis
  • Do blendera włóż czosnek, cebulę, natkę pietruszki. Miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając masło. Gdy wszystkie składniki się połączą, posól i blenduj jeszcze kilka sekund.
  • Przełóż masło do miski i odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  • Do każdej skorupki nałóż nieco zimnego masła.
  • Ślimaki ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj w muszlach, z kawałkiem bagietki.

Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ślimaki w maśle ziołowym. Klasyk francuskiej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vasu5
d3vasu5
d3vasu5
d3vasu5
Więcej tematów
d3vasu5