Śledź nie tylko na koniec postu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dlaczego warto sięgać po tę rybę?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to jedna z tych ryb, po które sięgamy najczęściej. Można go przyrządzać na tysiące sposobów, przez co nie ma prawa nam się znudzić. Świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono czy kwaśno. Jednak śledź dostarczy nam nie tylko kulinarnych doznań, ale także wielu składników odżywczych. Dlaczego warto sięgać po tę rybę jak najczęściej, w cyklu Ryba na piątek, podpowiada nam Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative w Krakowie.

/ 5Co znajdziemy w śledziu?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to tłusta ryba morska. Zawiera dużo kwasów omega 3. Po co nam kwasy omega 3?
- Chronią one przed wieloma chorobami, w tym nowotworami i pomagają utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu. Dzięki temu wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe – wyjaśnia dietetyk Anna Jasińska. - Śledzie to także doskonałe źródło witaminy E – silnego antyoksydantu. Sięgajmy po nie jak najczęściej. Pomogą zatrzymać nam młodość oraz uchronią przed wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają witaminę D. Jest ona ważna między innymi dla odporności i zapobiegania osteoporozy. Co jeszcze znajdziemy w śledziach? Potas, selen, żelazo, cynk, miedź i jod.

/ 5Jakie śledzie kupować?

Obraz
© 123RF.COM

Rolmopsy, koreczki, wędzone, smażone, w oleju, w zalewie, na słodko, na kwaśno, w śmietanie, z cebulą, z miodem, w sałatce… W sklepach znajdziemy duży wybór śledzi. Na co powinniśmy zawracać uwagę podczas zakupów?
- Nie polecam śledzi w śmietanie. Zawiera ona sporo tłuszczów nasyconych. O wiele lepszym pomysłem będzie śledź w oleju. Same śledzie mimo że uznawane za rybę tłustą, nie są bardzo kaloryczne. Mają 160 kcal na 100 g – tłumaczy Anna Jasińska. Pamiętajmy również, że w sklepach najczęściej dostępne są śledzie solone (tzw. matjasy). Aby zmniejszyć ilość niezdrowej soli, warto je długo moczyć w wodzie lub mleku. Natomiast śledzie w zalewie octowej nie są zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.

/ 5Doskonałe na zimno

Obraz
© 123RF.COM

W takiej formie jadamy je najczęściej. Śledzie można serwować w postaci koreczków, rolmopsów, tatara, w sałatce np. z burakiem i jajkiem oraz na kanapkach. Klasycznie podaje się je w occie, śmietanie lub w oleju. Doskonale komponują się także z orientalnymi czy korzennymi przyprawami oraz ze słodkimi dodatkami (jabłko, rodzynki, ananas). Na wielkanocny stół można podać śledzie w sosie majonezowym, chrzanowym albo jajka faszerowane śledziową pastą. A może skusicie się na połączenie rybki z kwi, granatem czy malinami? Palce lizać!

/ 5Jako danie główne

Obraz
© 123RF.COM

Od Skandynawów możemy się uczyć, jak przyrządzać śledzie na gorąco. Smażone, grillowane, zapiekane pod pierzynką. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo że jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego śledzika z lodówki z cebulką czy jabłkiem, warto czasem poszukać nowych smaków. Ryba w sosie chrzanowo-śmietanowym z piekarnika to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Do tego gotowane ziemniaki i sałata.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu