Śledź nie tylko na koniec postu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dlaczego warto sięgać po tę rybę?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to jedna z tych ryb, po które sięgamy najczęściej. Można go przyrządzać na tysiące sposobów, przez co nie ma prawa nam się znudzić. Świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono czy kwaśno. Jednak śledź dostarczy nam nie tylko kulinarnych doznań, ale także wielu składników odżywczych. Dlaczego warto sięgać po tę rybę jak najczęściej, w cyklu Ryba na piątek, podpowiada nam Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative w Krakowie.

/ 5Co znajdziemy w śledziu?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to tłusta ryba morska. Zawiera dużo kwasów omega 3. Po co nam kwasy omega 3?
- Chronią one przed wieloma chorobami, w tym nowotworami i pomagają utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu. Dzięki temu wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe – wyjaśnia dietetyk Anna Jasińska. - Śledzie to także doskonałe źródło witaminy E – silnego antyoksydantu. Sięgajmy po nie jak najczęściej. Pomogą zatrzymać nam młodość oraz uchronią przed wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają witaminę D. Jest ona ważna między innymi dla odporności i zapobiegania osteoporozy. Co jeszcze znajdziemy w śledziach? Potas, selen, żelazo, cynk, miedź i jod.

/ 5Jakie śledzie kupować?

Obraz
© 123RF.COM

Rolmopsy, koreczki, wędzone, smażone, w oleju, w zalewie, na słodko, na kwaśno, w śmietanie, z cebulą, z miodem, w sałatce… W sklepach znajdziemy duży wybór śledzi. Na co powinniśmy zawracać uwagę podczas zakupów?
- Nie polecam śledzi w śmietanie. Zawiera ona sporo tłuszczów nasyconych. O wiele lepszym pomysłem będzie śledź w oleju. Same śledzie mimo że uznawane za rybę tłustą, nie są bardzo kaloryczne. Mają 160 kcal na 100 g – tłumaczy Anna Jasińska. Pamiętajmy również, że w sklepach najczęściej dostępne są śledzie solone (tzw. matjasy). Aby zmniejszyć ilość niezdrowej soli, warto je długo moczyć w wodzie lub mleku. Natomiast śledzie w zalewie octowej nie są zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.

/ 5Doskonałe na zimno

Obraz
© 123RF.COM

W takiej formie jadamy je najczęściej. Śledzie można serwować w postaci koreczków, rolmopsów, tatara, w sałatce np. z burakiem i jajkiem oraz na kanapkach. Klasycznie podaje się je w occie, śmietanie lub w oleju. Doskonale komponują się także z orientalnymi czy korzennymi przyprawami oraz ze słodkimi dodatkami (jabłko, rodzynki, ananas). Na wielkanocny stół można podać śledzie w sosie majonezowym, chrzanowym albo jajka faszerowane śledziową pastą. A może skusicie się na połączenie rybki z kwi, granatem czy malinami? Palce lizać!

/ 5Jako danie główne

Obraz
© 123RF.COM

Od Skandynawów możemy się uczyć, jak przyrządzać śledzie na gorąco. Smażone, grillowane, zapiekane pod pierzynką. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo że jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego śledzika z lodówki z cebulką czy jabłkiem, warto czasem poszukać nowych smaków. Ryba w sosie chrzanowo-śmietanowym z piekarnika to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Do tego gotowane ziemniaki i sałata.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum