Śledź nie tylko na koniec postu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dlaczego warto sięgać po tę rybę?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to jedna z tych ryb, po które sięgamy najczęściej. Można go przyrządzać na tysiące sposobów, przez co nie ma prawa nam się znudzić. Świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono czy kwaśno. Jednak śledź dostarczy nam nie tylko kulinarnych doznań, ale także wielu składników odżywczych. Dlaczego warto sięgać po tę rybę jak najczęściej, w cyklu Ryba na piątek, podpowiada nam Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative w Krakowie.

/ 5Co znajdziemy w śledziu?

Obraz
© 123RF.COM

Śledź to tłusta ryba morska. Zawiera dużo kwasów omega 3. Po co nam kwasy omega 3?
- Chronią one przed wieloma chorobami, w tym nowotworami i pomagają utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu. Dzięki temu wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe – wyjaśnia dietetyk Anna Jasińska. - Śledzie to także doskonałe źródło witaminy E – silnego antyoksydantu. Sięgajmy po nie jak najczęściej. Pomogą zatrzymać nam młodość oraz uchronią przed wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają witaminę D. Jest ona ważna między innymi dla odporności i zapobiegania osteoporozy. Co jeszcze znajdziemy w śledziach? Potas, selen, żelazo, cynk, miedź i jod.

/ 5Jakie śledzie kupować?

Obraz
© 123RF.COM

Rolmopsy, koreczki, wędzone, smażone, w oleju, w zalewie, na słodko, na kwaśno, w śmietanie, z cebulą, z miodem, w sałatce… W sklepach znajdziemy duży wybór śledzi. Na co powinniśmy zawracać uwagę podczas zakupów?
- Nie polecam śledzi w śmietanie. Zawiera ona sporo tłuszczów nasyconych. O wiele lepszym pomysłem będzie śledź w oleju. Same śledzie mimo że uznawane za rybę tłustą, nie są bardzo kaloryczne. Mają 160 kcal na 100 g – tłumaczy Anna Jasińska. Pamiętajmy również, że w sklepach najczęściej dostępne są śledzie solone (tzw. matjasy). Aby zmniejszyć ilość niezdrowej soli, warto je długo moczyć w wodzie lub mleku. Natomiast śledzie w zalewie octowej nie są zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.

/ 5Doskonałe na zimno

Obraz
© 123RF.COM

W takiej formie jadamy je najczęściej. Śledzie można serwować w postaci koreczków, rolmopsów, tatara, w sałatce np. z burakiem i jajkiem oraz na kanapkach. Klasycznie podaje się je w occie, śmietanie lub w oleju. Doskonale komponują się także z orientalnymi czy korzennymi przyprawami oraz ze słodkimi dodatkami (jabłko, rodzynki, ananas). Na wielkanocny stół można podać śledzie w sosie majonezowym, chrzanowym albo jajka faszerowane śledziową pastą. A może skusicie się na połączenie rybki z kwi, granatem czy malinami? Palce lizać!

/ 5Jako danie główne

Obraz
© 123RF.COM

Od Skandynawów możemy się uczyć, jak przyrządzać śledzie na gorąco. Smażone, grillowane, zapiekane pod pierzynką. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo że jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego śledzika z lodówki z cebulką czy jabłkiem, warto czasem poszukać nowych smaków. Ryba w sosie chrzanowo-śmietanowym z piekarnika to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Do tego gotowane ziemniaki i sałata.

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom