Sierpniowe hity ze straganu. Jak wybierać sezonowe produkty

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Stragan z warzywami i owocami.

Obraz
© 123RF

Sierpień to prawdziwy raj warzywno-owocowy. Dietetyk Joanna Skałecka radzi, po które produkty warto sięgnąć w drugiej połowie lata. Co więcej, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, robiąc zakupy. Należy zaufać zmysłom. – Jeżeli czujemy piękny aromat, możemy być pewni, że będziemy zachwyceni smakiem wybranego produktu - mówi. Niestety często warzywa i owoce, które mają intensywny kolor i zachwycający wygląd pochodzą z upraw z dużą ilością chemii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7 Aronia

Obraz
© 123RF

Aronia to zapomniany owoc, który powinien wrócić do łask. Świetnie chroni serce przed zawałem, wspomaga wzrok i walczy z nadciśnieniem. Małe, czarne kulki wspomagają układ trawienny, regulując metabolizm. Aronia to źródło witaminy C, dlatego idealnie nadaje się na jesienne i zimowe przetwory. Dzięki temu zamkniemy moc odporności w słoiku. – Kupując najważniejsze, aby zwrócić uwagę, czy owoce są suche. Mokre owoce jagodowe wyjątkowo szybko są atakowane przez pleśń – komentuje ekspert.

/ 7Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

– Kupując brzoskwinie, zwróćmy uwagę aby skórka owocu nie była uszkodzona, a sam owoc powinien być twardy – radzi dietetyk. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają dużą ilość potasu, dzięki czemu zapobiegają skurczom. Mają niski indeks glikemiczny.

/ 7Jabłka

Obraz
© 123RF

Angielskie przysłowie mówi ”an apple a day keeps teh doctor away” (pol. Jedno jabłko dziennie "trzyma" cię daleko od doktora). Dietetyk przyznaje, że jest to sama prawda. Trudno wyliczyć wszystkie korzyści zdrowotne tych owoców: wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają zły cholesterol, a także ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Jabłka powinny być jędrne i nieuszkodzone. Na rynku dostępne jest wiele odmian, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

/ 7Brokuły

Obraz
© 123RF

Brokuły zostały okrzyknięte mianem ”superfoods”. Posiadają właściwości wspomagające odchudzanie, ale mają też działanie przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób serca. Co ciekawe, brokuły to również roślinne źródło wapnia – przypomina dietetyk. Wybierając to warzywo przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jego kolor. Musi być intensywnie zielony, bez żółtych przebarwień.

/ 7Dynia

Obraz
© 123RF

Z dynią powinni polubić się szczególnie panowie, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość cynku. Jest źródłem beta-karotenu, który pomaga obniżyć zły cholesterol i wpływa na ogólną poprawę wyglądu skóry. Dynia ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny na nią uważać. Smaczna dynia to ta o gładkiej skórze. Chropowate okazy mogą być włókniste wewnątrz.

/ 7Papryka

Obraz
© 123RF

Twarda papryka o intensywnym kolorze z pewnością będzie smaczna. Pomarszczona skórka może świadczyć, że warzywo zostało zerwane już jakiś czas temu. Czerwona odmiana to doskonale źródło witaminy C. Zielona papryka jest źródłem kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę tkanek. Żółta posiada właściwości antyoksydacyjne, co pozytywnie wpływa na wygląd zewnętrzny.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru