WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Sierpniowe hity ze straganu. Jak wybierać sezonowe produkty

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Stragan z warzywami i owocami.

Obraz
© 123RF

Sierpień to prawdziwy raj warzywno-owocowy. Dietetyk Joanna Skałecka radzi, po które produkty warto sięgnąć w drugiej połowie lata. Co więcej, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, robiąc zakupy. Należy zaufać zmysłom. – Jeżeli czujemy piękny aromat, możemy być pewni, że będziemy zachwyceni smakiem wybranego produktu - mówi. Niestety często warzywa i owoce, które mają intensywny kolor i zachwycający wygląd pochodzą z upraw z dużą ilością chemii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7 Aronia

Obraz
© 123RF

Aronia to zapomniany owoc, który powinien wrócić do łask. Świetnie chroni serce przed zawałem, wspomaga wzrok i walczy z nadciśnieniem. Małe, czarne kulki wspomagają układ trawienny, regulując metabolizm. Aronia to źródło witaminy C, dlatego idealnie nadaje się na jesienne i zimowe przetwory. Dzięki temu zamkniemy moc odporności w słoiku. – Kupując najważniejsze, aby zwrócić uwagę, czy owoce są suche. Mokre owoce jagodowe wyjątkowo szybko są atakowane przez pleśń – komentuje ekspert.

/ 7Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

– Kupując brzoskwinie, zwróćmy uwagę aby skórka owocu nie była uszkodzona, a sam owoc powinien być twardy – radzi dietetyk. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają dużą ilość potasu, dzięki czemu zapobiegają skurczom. Mają niski indeks glikemiczny.

/ 7Jabłka

Obraz
© 123RF

Angielskie przysłowie mówi ”an apple a day keeps teh doctor away” (pol. Jedno jabłko dziennie "trzyma" cię daleko od doktora). Dietetyk przyznaje, że jest to sama prawda. Trudno wyliczyć wszystkie korzyści zdrowotne tych owoców: wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają zły cholesterol, a także ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Jabłka powinny być jędrne i nieuszkodzone. Na rynku dostępne jest wiele odmian, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

/ 7Brokuły

Obraz
© 123RF

Brokuły zostały okrzyknięte mianem ”superfoods”. Posiadają właściwości wspomagające odchudzanie, ale mają też działanie przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób serca. Co ciekawe, brokuły to również roślinne źródło wapnia – przypomina dietetyk. Wybierając to warzywo przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jego kolor. Musi być intensywnie zielony, bez żółtych przebarwień.

/ 7Dynia

Obraz
© 123RF

Z dynią powinni polubić się szczególnie panowie, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość cynku. Jest źródłem beta-karotenu, który pomaga obniżyć zły cholesterol i wpływa na ogólną poprawę wyglądu skóry. Dynia ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny na nią uważać. Smaczna dynia to ta o gładkiej skórze. Chropowate okazy mogą być włókniste wewnątrz.

/ 7Papryka

Obraz
© 123RF

Twarda papryka o intensywnym kolorze z pewnością będzie smaczna. Pomarszczona skórka może świadczyć, że warzywo zostało zerwane już jakiś czas temu. Czerwona odmiana to doskonale źródło witaminy C. Zielona papryka jest źródłem kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę tkanek. Żółta posiada właściwości antyoksydacyjne, co pozytywnie wpływa na wygląd zewnętrzny.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru