Sierpniowe hity ze straganu. Jak wybierać sezonowe produkty

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Stragan z warzywami i owocami.

Obraz
© 123RF

Sierpień to prawdziwy raj warzywno-owocowy. Dietetyk Joanna Skałecka radzi, po które produkty warto sięgnąć w drugiej połowie lata. Co więcej, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, robiąc zakupy. Należy zaufać zmysłom. – Jeżeli czujemy piękny aromat, możemy być pewni, że będziemy zachwyceni smakiem wybranego produktu - mówi. Niestety często warzywa i owoce, które mają intensywny kolor i zachwycający wygląd pochodzą z upraw z dużą ilością chemii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7 Aronia

Obraz
© 123RF

Aronia to zapomniany owoc, który powinien wrócić do łask. Świetnie chroni serce przed zawałem, wspomaga wzrok i walczy z nadciśnieniem. Małe, czarne kulki wspomagają układ trawienny, regulując metabolizm. Aronia to źródło witaminy C, dlatego idealnie nadaje się na jesienne i zimowe przetwory. Dzięki temu zamkniemy moc odporności w słoiku. – Kupując najważniejsze, aby zwrócić uwagę, czy owoce są suche. Mokre owoce jagodowe wyjątkowo szybko są atakowane przez pleśń – komentuje ekspert.

/ 7Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

– Kupując brzoskwinie, zwróćmy uwagę aby skórka owocu nie była uszkodzona, a sam owoc powinien być twardy – radzi dietetyk. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają dużą ilość potasu, dzięki czemu zapobiegają skurczom. Mają niski indeks glikemiczny.

/ 7Jabłka

Obraz
© 123RF

Angielskie przysłowie mówi ”an apple a day keeps teh doctor away” (pol. Jedno jabłko dziennie "trzyma" cię daleko od doktora). Dietetyk przyznaje, że jest to sama prawda. Trudno wyliczyć wszystkie korzyści zdrowotne tych owoców: wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają zły cholesterol, a także ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Jabłka powinny być jędrne i nieuszkodzone. Na rynku dostępne jest wiele odmian, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

/ 7Brokuły

Obraz
© 123RF

Brokuły zostały okrzyknięte mianem ”superfoods”. Posiadają właściwości wspomagające odchudzanie, ale mają też działanie przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób serca. Co ciekawe, brokuły to również roślinne źródło wapnia – przypomina dietetyk. Wybierając to warzywo przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jego kolor. Musi być intensywnie zielony, bez żółtych przebarwień.

/ 7Dynia

Obraz
© 123RF

Z dynią powinni polubić się szczególnie panowie, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość cynku. Jest źródłem beta-karotenu, który pomaga obniżyć zły cholesterol i wpływa na ogólną poprawę wyglądu skóry. Dynia ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny na nią uważać. Smaczna dynia to ta o gładkiej skórze. Chropowate okazy mogą być włókniste wewnątrz.

/ 7Papryka

Obraz
© 123RF

Twarda papryka o intensywnym kolorze z pewnością będzie smaczna. Pomarszczona skórka może świadczyć, że warzywo zostało zerwane już jakiś czas temu. Czerwona odmiana to doskonale źródło witaminy C. Zielona papryka jest źródłem kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę tkanek. Żółta posiada właściwości antyoksydacyjne, co pozytywnie wpływa na wygląd zewnętrzny.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu