WAŻNE
TERAZ

Nowa odsłona skandalu. Donieśli do prokuratury, ale bili mu brawo

Sezon na pyszną i zdrową dynię

Wśród jesiennych warzyw na pierwszy plan bez dwóch zdań wysuwa się dynia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Skarb jesieni

Obraz
© Shutterstock.com

Wśród jesiennych warzyw na pierwszy plan bez dwóch zdań wysuwa się dynia. Co ciekawe, gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako roślinę ozdobną. Szybko odkryto jej walory smakowe i około 100 lat później uprawiana była już niemal na całym kontynencie. W Polsce dynia początkowo nazywana była "banią", a według ówczesnych przekonań jej nasiona działały jak afrodyzjak.

/ 5Jedzmy dynię!

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia, czyli jeden z warzywnych symboli jesieni, to skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Dlaczego warto w sezonie włączyć ją do jadłospisu?

Dynia to doskonałe źródło niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera m.in. spore dawki beta karotenu, witaminy C, oraz witamin z grupy B i potasu. Znajdziemy w niej również błonnik, który usprawnia pracę układu trawienia i na dłużej daje uczucie sytości. W dodatku zawiera niewiele kalorii. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż dynia nie kumuluje metali ciężkich.

/ 5Dynia w diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Czy regularnie jedzona dynia może pomóc w naturalnej profilaktyce niektórych dolegliwości? Komu szczególnie polecany jest ten produkt?

Dynia jest niskokaloryczna - w 100 gramach produktu znajduje się tylko 28 kcal. Taka porcja warzywa zawiera 340 mg potasu i 21 mg wapnia. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest lekkostrawna, więc poleca się ją włączać do jadłospisu również dzieciom. Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG=75), dynia nie jest wskazana dla diabetyków - zwłaszcza w dużych ilościach.

/ 5Pestki mocy

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko miąższ, ale i pestki. W czym tkwi siła tej części dyni?

Siła nasion dyni tkwi w nienasyconych kwasach tłuszczowych w tym w wielonienasyconym kwasie tłuszczowym DHA. Substancja ta jest ważna dla systemu immunologicznego (chroniąc nas przed sezonowymi infekcjami) oraz dla pracy mózgu. Nasiona te zawierają sporo witaminy E, czyli ważnego przeciwutleniacza opóźniającego procesy starzenia się komórek i zmniejszającego ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory. Pestki dyni dostarczają także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które korzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową, układ nerwowy i krwionośny oraz pracę serca. To także źródło witaminy D, która normuje poziom hormonów w organizmie i jest ważna dla naszych kości i odporności.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Z dyni możemy przygotowywać zupy, racuchy, surówki oraz marynaty na zimę. Warto stosować ją jako zamiennik ziemniaków, w postaci pieczonej serwować do mięsa czy makaronu lub risotta. Z kolei pestki dyni, zwłaszcza prażone, doskonale nadają się do domowego musli. Warto dodać je także do pieczywa, past oraz sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami