Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Rolady nie tylko pięknie prezentują się stole, ale przede wszystkim pysznie smakują. Zaskakują bowiem połączeniami smakowymi i formą podania. Ta rolada, z dodatkiem sera żółtego, to propozycja wyjątkowa. Idealna nie tylko na święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rolada:
300 g sera żółtego gouda
3 łyżki jogurtu greckiego
4 średniej wielkości jajka
Farsz:
500 g filetu z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
1 biała cebula
100 g suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili, papryka słodka do smaku
Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę o wymiarach 22x26 cm. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.
Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy ciasno w roladę. Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze