WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Sernik z porzeczkami

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Sernik z porzeczkami
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270 g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500 g zmielonego twarogu
170 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego 4 jajka
100 g naturalnego jogurtu
200 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.
1 łyżka soku z cytryny
80 g kaszy manny błyskawicznej

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5 cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut.
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: sernikowy tort malinowy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń