Sernik z porzeczkami

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270 g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500 g zmielonego twarogu
170 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego 4 jajka
100 g naturalnego jogurtu
200 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.
1 łyżka soku z cytryny
80 g kaszy manny błyskawicznej

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5 cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut.
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: sernikowy tort malinowy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce