Trwa ładowanie...

Sernik z porzeczkami

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Sernik z porzeczkamiŹródło: www.malacukierenka.pl
d14wafa
d14wafa

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270 g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500 g zmielonego twarogu
170 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego 4 jajka
100 g naturalnego jogurtu
200 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.
1 łyżka soku z cytryny
80 g kaszy manny błyskawicznej

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5 cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut.
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d14wafa

Sprawdź również: sernikowy tort malinowy.

d14wafa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14wafa
Więcej tematów