Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru

Kremowy sernik bez sera i cukru? Tak, to możliwe. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Przepis poleca Justyna Brandys z Fundacji Szczęśliwi bez cukru.

Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukruSernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
oprac. Katarzyna Gileta

Na spód:

  • szklanka migdałów lub innych orzechów,
  • garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie),
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao.

Masa:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub dwie torebki),
  • 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc),
  • 2-3 łyżki erytrolu (jeśli lubicie słodkie to więcej),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego.

Wierzch:

  • dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 1 łyżeczka agaru,
  • 2-3 łyżki wody.

Przepis

Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, mleko roślinne i erytrol. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki. W małym garnuszku podgrzewamy zmiksowane mango, erytrol, sok z pomarańczy i wodę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy (od zabulgotania około 1-2 minuty). Mus owocowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Można też wykorzystać płatki bławatka i nagietka.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja