Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Obraz

Składniki

  • SPÓD
  • 170 g ciastek maślanych
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • MASA JABŁKOWA
  • 400 g jabłek (waga po obraniu) najlepiej kwaśnych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
    • DODATKOWO
  • 80 g orzechów włoskich (posiekanych, podprażonych)
  • 120 g karmelu z solą morską
    • MASA SEROWA
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka soku z cytryny
    • BITA ŚMIETANA
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
    • SOS KARMELOWY Z SOLĄ MORSKĄ
  • 220 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przepis

Papierem do pieczenia wykładamy dno tortownicy z odpinaną obręczą (średnica 20 cm). Zapinamy obręcz w taki sposób, aby papier wystawał poza obręcz. Za pomocą miksera rozdrabiamy ciasteczka z cynamonem i dodajemy do nich roztopione masło i wszystko ponownie miksujemy. Otrzymaną masą wykładamy dni i boki tortownicy. Wszystko mocno dociskamy i uklepujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni studzimy je na kratce w formie.

Przepis

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło, jabłka, cynamon, cukier, sok z cytryny i sól roztapiamy w garnku z grubym dnem. Wszystko mieszamy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę przed końcem duszenia w celu wyparowania nadmiaru płynu. Przygotowane jabłka przekładamy do innego naczynia i studzimy.

Przepis

Mielimy twaróg. Do większej misy dodajemy cukier, sok z cytryny i budyń. Wszystko miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę. Następnie łączymy to z jajkiem oraz żółtkiem i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy śmietanę i znów miksujemy.

Przepis

Sos karmelowy możemy przygotować dzień wcześniej. Cukier i wodę umieszczamy w małym garnku z grubszym dnem. Mieszamy. Nastawiamy na najwyższa moc palnika w kuchence elektrycznej lub prawie najwyższą w kuchence gazowej. Garnek stawiamy na palniku i umieszczamy w nim termometr cukierniczy i gotujemy (nie mieszamy, nie dotykamy karmelu) do momentu uzyskania 170 stopni (może zająć to 12-15 minut). Kolor jaki powinniśmy uzyskać to bursztynowozłoty. Pamiętajmy o pilnowaniu temperatury, gdyż nawet niewielkie odstępstwo może spowodować gorzki smak karmelu. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy śmietanę kremówkę z masłem. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia (uważajmy na szybką reakcję). Garnek znowu umieszczamy na kuchence i podgrzewamy go na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę (mieszamy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól morską. Wszystko mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce.

Przepis

Na wcześniej przygotowanym spodzie wylewamy solony karmel i posypujemy orzechami. Układamy jabłka, delikatnie je uciskając. Wylewamy masę serową. Dobrze jest umieścić naszą formę z sernikiem na drugiej większej płaskiej formie, aby możliwe wypływające masło nie pobrudziło dna piekarnika. Pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. Sernik studzimy systematycznie (najpierw lekko uchylamy drzwiczki a potem coraz bardziej). Na koniec wyjmujemy i studzimy do końca. Dopiero wtedy zdejmujemy obręcz i ustawiamy ciasto do lodówki na minimum 12 godzin (nie przykrywamy).

Przepis

Żelatynę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, a na koniec dodajemy cukier puder oraz żelatynę. Sernik dekorujemy bitą śmietaną i polewamy polewą karmelową. Znowu chłodzimy w lodówce.
Życzymy smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯