Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Sernik Raffaello na zimno

Przepis
3.4
(103 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 800ml mleka kokosowego (2 puszki)
  • 250g mascarpone
  • 400g jogurtu greckiego light
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki)
  • pół szklanki likieru kokosowego Malibu
  • 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • płatki kokosowe
  • pralinki Raffaello
  • 200G wafelków kokosowych Princessa
Przepis

Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łyżki na wafelkowy spód, by kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

d12fjqp

Podziel się opinią

Share
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp