Sernik Raffaello na zimno
- 800ml mleka kokosowego (2 puszki)
- 250g mascarpone
- 400g jogurtu greckiego light
- 200g białej czekolady (2 tabliczki)
- pół szklanki likieru kokosowego Malibu
- 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
- 1 1/3 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- płatki kokosowe
- pralinki Raffaello
- 200G wafelków kokosowych Princessa
Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łyżki na wafelkowy spód, by kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze