Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny

Sernik nowojorski zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie sernika jest naprawdę proste. Przepis z bloga "Di bloguje".

Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatnySernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny
Diana Rusiłowicz

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • skórka z 1 cytryny

Polewa:

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
  • Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
  • Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
  • (Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
  • Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
  • Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.
  • Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 70 minut.
  • Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja