Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny

Sernik nowojorski zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie sernika jest naprawdę proste. Przepis z bloga "Di bloguje".

Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatnySernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny
Diana Rusiłowicz

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • skórka z 1 cytryny

Polewa:

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
  • Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
  • Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
  • (Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
  • Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
  • Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.
  • Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 70 minut.
  • Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad