Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny
Sernik nowojorski zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie sernika jest naprawdę proste. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek/herbatników
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
- 200 g śmietany 18 proc.
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- skórka z 1 cytryny
Polewa:
- 200 g śmietany 18 proc.
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
- Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
- Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
- (Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
- Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
- Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.
- Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 70 minut.
- Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze