Trwa ładowanie...
dzrgp0o
04-01-2022 11:08

Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny

Przepis

Sernik nowojorski zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie sernika jest naprawdę proste. Przepis z bloga "Di bloguje".

dzrgp0o
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • skórka z 1 cytryny

Polewa:

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przepis
  • Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
  • Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
  • Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
  • (Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
  • Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
  • Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.
  • Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 70 minut.
  • Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik nowojorski. Nieziemsko kremowy i delikatny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dzrgp0o

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzrgp0o
dzrgp0o
dzrgp0o
dzrgp0o
Więcej tematów
dzrgp0o