Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie
Ten wyśmienity zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wychodzi niesamowicie kremowy i aromatyczny. Sekretnym składnikiem jest włoski likier Limoncello.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg serka waniliowego
- 250 g sera mascarpone
- 6 jajek
- 3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki likieru Limoncello
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa z Limoncello:
- 5 łyżek Limoncello
- 1/2 szklanki wody
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
- Sernik: mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując.
- Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
- Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra-dół, pieczemy 60-65minut.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folią aluminiową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello,
- doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem.
- Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl