Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie

Ten wyśmienity zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wychodzi niesamowicie kremowy i aromatyczny. Sekretnym składnikiem jest włoski likier Limoncello.

SernikSernik
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg serka waniliowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki likieru Limoncello
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa z Limoncello:

  • 5 łyżek Limoncello
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Sernik: mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując.
  • Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra-dół, pieczemy 60-65minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folią aluminiową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello,
  • doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem.
  • Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥