Trwa ładowanie...
d3y9ffq
24-05-2022 10:07

Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie

Przepis

Ten wyśmienity zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wychodzi niesamowicie kremowy i aromatyczny. Sekretnym składnikiem jest włoski likier Limoncello.

d3y9ffq
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kg serka waniliowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki likieru Limoncello
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa z Limoncello:

  • 5 łyżek Limoncello
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Sernik: mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując.
  • Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra-dół, pieczemy 60-65minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folią aluminiową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello,
  • doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem.
  • Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
d3y9ffq
d3y9ffq
d3y9ffq
Więcej tematów
d3y9ffq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj