Sernik jak mgiełka - Light Cheesecake
- opakowanie ciastek maślanych (lub podobnych)
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30 %
- 4 małe opakowania serka waniliowego Danone
- 2 łyżki mleka w proszku sypkiego (nie może być granulowane)
- sok z jednej pomarańczy i sok z jednej limonki
- 4 łyżeczki żelatyny
- jedna galaretka rubinowa lub innej barwy
- 2-3 łyżeczki soku z aronii
Jak zrobić sernik?
- rozdrobnij w blenderze ciastka i dodaj roztopione masło, wymieszaj
- wyłóż dno tortownicy pergaminem i wyłóż dno tortownicy rozdrobnionymi ciastkami z masłem, mocno podociskaj
- ubij śmietankę na sztywną pianę pod koniec dodaj mleko w proszku i stopniowo dodawaj serki Danone
- do soku dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, kiedy będzie letnia dodaj ją do masy z sernika i wymieszaj
- do 1/3 sernika dodaj sok z aronii, wymieszaj
- wylewaj masę serową do tortownicy, 2 razy na środek dodaj masę kolorową, zakończ białą
- wstaw całość do lodówki na 20 - 30 min.
- w tym czasie rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć wlej ją na sernik i wstaw do lodówki
- po godzinie obkrój delikatnie sernik i zdejmij ring, udekoruj wg uznania - u mnie pelargonie i mięta :)
Moja rada:
- moja forma miała średnicę 26 cm
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze