Sernik chałwowy
Propozycja dla osób, które lubią chałwę i słodkie wypieki. Sernik ze sporą ilością tego specjału to prosta propozycja do kawy. Podane składniki wystarczą na ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 60 g masła
- 900 g twarogu śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego
- 350 g pokruszonej drobno chałwy, smak do wyboru
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
Polewa:
- 200 g chałwy
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Ciastka na spód kruszymy na drobniutkie okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie lub lekko natłuszczonej. Odstawiamy.
Składniki na masę serową powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej oczywiście pokojową. Ser ucieramy z cukrem, a następnie z resztą składników. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Wylewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Dodatkowo na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i studzimy w ten sposób do temperatury pokojowej. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa: chałwę kruszymy i wkładamy do rondelka ze śmietanką. Rozcieramy łyżką i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy i ciepłą polewę rozsmarowujemy na serniku. Odstawiamy go ponownie do lodówki.
Zobacz także: babeczki z oreo i masłem orzechowym
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze