Trwa ładowanie...
d18gzh0
d18gzh0
Cukrowa Wróżka

Sernik chałwowy

Przepis

Propozycja dla osób, które lubią chałwę i słodkie wypieki. Sernik ze sporą ilością tego specjału to prosta propozycja do kawy. Podane składniki wystarczą na ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

4.3
(10 głosów)
Oceń:
d18gzh0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Sernik chałwowy
www.cukrowawrozka.pl
Sernik chałwowy
Składniki
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
  • 900 g twarogu śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego
  • 350 g pokruszonej drobno chałwy, smak do wyboru
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

Polewa:

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Przepis

Ciastka na spód kruszymy na drobniutkie okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie lub lekko natłuszczonej. Odstawiamy.

Składniki na masę serową powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej oczywiście pokojową. Ser ucieramy z cukrem, a następnie z resztą składników. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Wylewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Dodatkowo na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i studzimy w ten sposób do temperatury pokojowej. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa: chałwę kruszymy i wkładamy do rondelka ze śmietanką. Rozcieramy łyżką i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy i ciepłą polewę rozsmarowujemy na serniku. Odstawiamy go ponownie do lodówki.
Zobacz także: babeczki z oreo i masłem orzechowym

Sernik chałwowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d18gzh0

Podziel się opinią

5
Share
d18gzh0
d18gzh0

d18gzh0
d18gzh0
d18gzh0