Sernik chałwowy

Propozycja dla osób, które lubią chałwę i słodkie wypieki. Sernik ze sporą ilością tego specjału to prosta propozycja do kawy. Podane składniki wystarczą na ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Sernik chałwowySernik chałwowy
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
  • 900 g twarogu śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego
  • 350 g pokruszonej drobno chałwy, smak do wyboru
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

Polewa:

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

Przepis

Ciastka na spód kruszymy na drobniutkie okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie lub lekko natłuszczonej. Odstawiamy.

Przepis

Składniki na masę serową powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej oczywiście pokojową. Ser ucieramy z cukrem, a następnie z resztą składników. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Wylewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Dodatkowo na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i studzimy w ten sposób do temperatury pokojowej. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepis

Polewa: chałwę kruszymy i wkładamy do rondelka ze śmietanką. Rozcieramy łyżką i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy i ciepłą polewę rozsmarowujemy na serniku. Odstawiamy go ponownie do lodówki.
Zobacz także: babeczki z oreo i masłem orzechowym

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu