Sernik chałwowy

Propozycja dla osób, które lubią chałwę i słodkie wypieki. Sernik ze sporą ilością tego specjału to prosta propozycja do kawy. Podane składniki wystarczą na ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Sernik chałwowySernik chałwowy
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
  • 900 g twarogu śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego
  • 350 g pokruszonej drobno chałwy, smak do wyboru
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

Polewa:

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

Przepis

Ciastka na spód kruszymy na drobniutkie okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie lub lekko natłuszczonej. Odstawiamy.

Przepis

Składniki na masę serową powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej oczywiście pokojową. Ser ucieramy z cukrem, a następnie z resztą składników. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Wylewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Dodatkowo na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i studzimy w ten sposób do temperatury pokojowej. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepis

Polewa: chałwę kruszymy i wkładamy do rondelka ze śmietanką. Rozcieramy łyżką i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy i ciepłą polewę rozsmarowujemy na serniku. Odstawiamy go ponownie do lodówki.
Zobacz także: babeczki z oreo i masłem orzechowym

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥