Sernik ajerkoniakowy
- Spód:
- 200g ciastek np. petit beurre
- 1 płaska łyżka kakao
- 80g stopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- Masa serowo-ajerkoniakowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 x 125g serka kremowego naturalnego
- 3 żółtka jajka
- 3 białka jajka + szczypta soli
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki ajerkoniaku jajecznego
- Dodatkowo:
- migdały w słupkach
- 200g ciemnej czekolady
- 1/3 szklanki ajerkoniaku
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.Spód: Ciastka rozdrabniamy w blenderze bardzo drobno, na mąkę. Rozdrobnione ciastka łączymy ze stopionym, przestudzonym masłem, cukrem pudrem i kakao. Tak przygotowany spód sernika przekładamy na dno tortownicy, lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na 15-20 minut.Masa sernikowo-ajerkoniakowa: Serek homogenizowany umieszczamy w misie robota kuchennego, włączamy na niskie obroty i dodajemy serki kremowe. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy 3 żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz ajerkoniak. Miksujemy aż do połączenia składników, po czym wyłączamy mikser. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Do masy sernikowej dodajemy po łyżce ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką drewnianą (od boku do środka), aż do połączenia całości białek. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Tortownice umieszczamy w piekarniku na około 45 minut (środek sernika ma być lekko
„trzęsący się”). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik nie uchylając drzwi jeszcze przez 15 minut, po czym delikatnie je uchylamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Dekoracja: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 1/3 szklanki ajerkoniaku umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu redukujemy aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wystudzony sernik polewamy stopiona, wystudzoną czekoladą oraz zredukowanym ajerkoniakiem, na końcu posypujemy migdałami.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze