Sernik ajerkoniakowy

Obraz

Składniki

  • Spód:
  • 200g ciastek np. petit beurre
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 80g stopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
    • Masa serowo-ajerkoniakowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 x 125g serka kremowego naturalnego
  • 3 żółtka jajka
  • 3 białka jajka + szczypta soli
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku jajecznego
  • Dodatkowo:
  • migdały w słupkach
  • 200g ciemnej czekolady
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.Spód: Ciastka rozdrabniamy w blenderze bardzo drobno, na mąkę. Rozdrobnione ciastka łączymy ze stopionym, przestudzonym masłem, cukrem pudrem i kakao. Tak przygotowany spód sernika przekładamy na dno tortownicy, lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na 15-20 minut.Masa sernikowo-ajerkoniakowa: Serek homogenizowany umieszczamy w misie robota kuchennego, włączamy na niskie obroty i dodajemy serki kremowe. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy 3 żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz ajerkoniak. Miksujemy aż do połączenia składników, po czym wyłączamy mikser. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Do masy sernikowej dodajemy po łyżce ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką drewnianą (od boku do środka), aż do połączenia całości białek. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Tortownice umieszczamy w piekarniku na około 45 minut (środek sernika ma być lekko
„trzęsący się”). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik nie uchylając drzwi jeszcze przez 15 minut, po czym delikatnie je uchylamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Dekoracja: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 1/3 szklanki ajerkoniaku umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu redukujemy aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wystudzony sernik polewamy stopiona, wystudzoną czekoladą oraz zredukowanym ajerkoniakiem, na końcu posypujemy migdałami.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce