W sam raz na spotkania z przyjaciółmi
Ojczyzną sera camembert jest Francja. Nie może go zabraknąć na desce serów. Najsmaczniejszy jest jednak na ciepło – smażony w panierce lub pieczony. Wystarczy kilka składników, by wyczarować z niego przekąski czy dania główne. Dobrze komponuje się z orzechami, suszonymi owocami, figami czy winogronami. Zobaczcie nasze inspiracje.
Zobacz wideo: Fakty o żółtym serze
Serowa foccacia
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa. Wypieka się je z mąki pszennej z dodatkiem oliwy z oliwek. Do tego czarne oliwki i suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło. Smaczną wariacją jest foccacia serowa. Do ciasta drożdżowego wystarczy dodać 100 g pokrojonego w drobną kostkę camemberta. Nada on sprężystości i podkręci smak. Do tego sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, skropiona oliwą i sokiem z cytryny. Smacznie i prosto.
Camembert pieczony z owocami i orzechami
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich, a nie masz czasu na długie gotowanie? Podaj pieczony ser camembert z owocami i miodem. Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, a efekt powalający. Potrzebujesz 2 krążków sera camembert, orzechów włoskich, płynnego miodu, świeżych owoców, kilku gałązek tymianku lub rozmarynu i odrobiny oleju. Naczynie do zapiekania skrop olejem. Ser natnij na krzyż, na wierzchu ułóż posiekane orzechy i owoce (np. świeżą żurawinę, kawałki gruszki czy banana). Całość polej miodem i posyp listkami tymianku lub rozmarynu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawaj z bagietką.
Lekka sałatka na kolację
Ser camembert sprawdzi się jako składnik sałatek. Pamiętaj jednak, by wyjąć go z lodówki na ok. 30 minut przed podaniem. Wtedy wydobędzie głębię swojego smaku i aromatu. Ser doskonale komponuje się z sałatą rzymską, orzechami włoskimi i świeżą gruszką. Wystarczy rozłożyć wszystkie składniki na talerzach i polać sosem z oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Do tego opiekana bagietka z masłem, czosnkowym i kieliszek białego wina. Pycha!
Zupa serowa z brokułami
Ser i brokuły stanowią smakowity duet. W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Podstawą jest esencjonalny wywar z mięsa i warzyw. Do gorącego bulionu rzuć różyczki brokuła i gotuj przez 5-7 minut, aż nieco zmiękną. Potem je wyłów i odłóż. Na klarowanym maśle podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wywaru wlej śmietankę, dodaj tarty cheddar i pokrojony camembert. Wymieszaj, dopraw do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Włóż brokuły. Zagotuj, wymieszaj.
Szybkie mini pizze
Kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wykorzystaj ciasto francuskie. Sprawdzi się jako baza dla słodkich i wytrawnych dań. Za pomocą odwróconej szklanki wytnij z niego kółka. Na każdym ułóż po kilka plasterków sera camembert oraz plaster pomidora. Całość skrop oliwą, oprósz morską solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Mini pizze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowe!