WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Sentymentalny wtorek: kotlety rzymskie

Delikatnie roztopiony żółty ser z chrupiącą złotą panierką przypadł do gustu niejednemu fanowi serowych dań. Chociaż obecnie to przekąska trochę zapomniana, warto do niej wrócić nie tylko z powodu nostalgii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy jeden z kulinarnych hitów PRL – kotlety rzymskie.

To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr.
Źródło zdjęć: © 123RF

W czasach PRL wiele potraw miało wprowadzające w błąd nazwy. W związku z tym w polskich kuchniach królowały m.in. kotlety z mortadeli, które miały być substytutem nieosiągalnych wtedy schabowych. Podobnie było z kotletami rzymskimi, które tak naprawdę z kotletami nie mają nic wspólnego. Jest to żółty ser smażony w panierce z jajka i bułki tartej.

Chociaż nazwa tego dania przywodzi na myśl kuchnię włoską, danie to przybyło do nas zza południowej granicy. To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr. Do tej pory nie do końca wiadomo dlaczego nad Wisłą ten czesko-słowacki przysmak nosi przydomek "rzymski". Jedna z teorii głosi, że w Polsce odgrodzonej od świata Żelazną kurtyną ser najprawdopodobniej po prostu kojarzył się z Włochami.

W Czechach i na Słowacji smażony ser zazwyczaj podawany jest z zestawem surówek, ziemniakami lub frytkami oraz sosem tatarskim lub majonezem. W przygotowaniu tej potrawy istotny jest wybór sera. W kuchni czeskiej zazwyczaj przyrządza się go z sera edamskiego, goudy lub hermelína, czyli czeskiego Camembert. Ważna jest także panierka. Każdy kawałek sera musimy dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. W przeciwnym razie ser może się rozpuścić.

Przepis na kotlety rzymskie

Składniki:

  • 300 g żółtego sera edamskiego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oregano
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: ser kroimy w plastry o grubości ok. 2 centymentrów. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz. Każdy kawałek dwukrotnie dokładnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy panierka będzie zarumieniona.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru