Sentymentalny wtorek: kotlety rzymskie

Delikatnie roztopiony żółty ser z chrupiącą złotą panierką przypadł do gustu niejednemu fanowi serowych dań. Chociaż obecnie to przekąska trochę zapomniana, warto do niej wrócić nie tylko z powodu nostalgii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy jeden z kulinarnych hitów PRL – kotlety rzymskie.

To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr.
Źródło zdjęć: © 123RF

W czasach PRL wiele potraw miało wprowadzające w błąd nazwy. W związku z tym w polskich kuchniach królowały m.in. kotlety z mortadeli, które miały być substytutem nieosiągalnych wtedy schabowych. Podobnie było z kotletami rzymskimi, które tak naprawdę z kotletami nie mają nic wspólnego. Jest to żółty ser smażony w panierce z jajka i bułki tartej.

Chociaż nazwa tego dania przywodzi na myśl kuchnię włoską, danie to przybyło do nas zza południowej granicy. To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr. Do tej pory nie do końca wiadomo dlaczego nad Wisłą ten czesko-słowacki przysmak nosi przydomek "rzymski". Jedna z teorii głosi, że w Polsce odgrodzonej od świata Żelazną kurtyną ser najprawdopodobniej po prostu kojarzył się z Włochami.

W Czechach i na Słowacji smażony ser zazwyczaj podawany jest z zestawem surówek, ziemniakami lub frytkami oraz sosem tatarskim lub majonezem. W przygotowaniu tej potrawy istotny jest wybór sera. W kuchni czeskiej zazwyczaj przyrządza się go z sera edamskiego, goudy lub hermelína, czyli czeskiego Camembert. Ważna jest także panierka. Każdy kawałek sera musimy dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. W przeciwnym razie ser może się rozpuścić.

Przepis na kotlety rzymskie

Składniki:

  • 300 g żółtego sera edamskiego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oregano
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: ser kroimy w plastry o grubości ok. 2 centymentrów. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz. Każdy kawałek dwukrotnie dokładnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy panierka będzie zarumieniona.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce