Sentymentalny wtorek: kotlety rzymskie

Delikatnie roztopiony żółty ser z chrupiącą złotą panierką przypadł do gustu niejednemu fanowi serowych dań. Chociaż obecnie to przekąska trochę zapomniana, warto do niej wrócić nie tylko z powodu nostalgii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy jeden z kulinarnych hitów PRL – kotlety rzymskie.

To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr.
Źródło zdjęć: © 123RF

W czasach PRL wiele potraw miało wprowadzające w błąd nazwy. W związku z tym w polskich kuchniach królowały m.in. kotlety z mortadeli, które miały być substytutem nieosiągalnych wtedy schabowych. Podobnie było z kotletami rzymskimi, które tak naprawdę z kotletami nie mają nic wspólnego. Jest to żółty ser smażony w panierce z jajka i bułki tartej.

Chociaż nazwa tego dania przywodzi na myśl kuchnię włoską, danie to przybyło do nas zza południowej granicy. To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr. Do tej pory nie do końca wiadomo dlaczego nad Wisłą ten czesko-słowacki przysmak nosi przydomek "rzymski". Jedna z teorii głosi, że w Polsce odgrodzonej od świata Żelazną kurtyną ser najprawdopodobniej po prostu kojarzył się z Włochami.

W Czechach i na Słowacji smażony ser zazwyczaj podawany jest z zestawem surówek, ziemniakami lub frytkami oraz sosem tatarskim lub majonezem. W przygotowaniu tej potrawy istotny jest wybór sera. W kuchni czeskiej zazwyczaj przyrządza się go z sera edamskiego, goudy lub hermelína, czyli czeskiego Camembert. Ważna jest także panierka. Każdy kawałek sera musimy dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. W przeciwnym razie ser może się rozpuścić.

Przepis na kotlety rzymskie

Składniki:

  • 300 g żółtego sera edamskiego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oregano
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: ser kroimy w plastry o grubości ok. 2 centymentrów. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz. Każdy kawałek dwukrotnie dokładnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy panierka będzie zarumieniona.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇