Sentymentalny wtorek: kotlety rzymskie
Delikatnie roztopiony żółty ser z chrupiącą złotą panierką przypadł do gustu niejednemu fanowi serowych dań. Chociaż obecnie to przekąska trochę zapomniana, warto do niej wrócić nie tylko z powodu nostalgii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy jeden z kulinarnych hitów PRL – kotlety rzymskie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W czasach PRL wiele potraw miało wprowadzające w błąd nazwy. W związku z tym w polskich kuchniach królowały m.in. kotlety z mortadeli, które miały być substytutem nieosiągalnych wtedy schabowych. Podobnie było z kotletami rzymskimi, które tak naprawdę z kotletami nie mają nic wspólnego. Jest to żółty ser smażony w panierce z jajka i bułki tartej.
Chociaż nazwa tego dania przywodzi na myśl kuchnię włoską, danie to przybyło do nas zza południowej granicy. To klasyk kuchni czeskiej, w której znamy go jako smažený sýr i słowackiej, gdzie nosi nazwę vyprážaný syr. Do tej pory nie do końca wiadomo dlaczego nad Wisłą ten czesko-słowacki przysmak nosi przydomek "rzymski". Jedna z teorii głosi, że w Polsce odgrodzonej od świata Żelazną kurtyną ser najprawdopodobniej po prostu kojarzył się z Włochami.
W Czechach i na Słowacji smażony ser zazwyczaj podawany jest z zestawem surówek, ziemniakami lub frytkami oraz sosem tatarskim lub majonezem. W przygotowaniu tej potrawy istotny jest wybór sera. W kuchni czeskiej zazwyczaj przyrządza się go z sera edamskiego, goudy lub hermelína, czyli czeskiego Camembert. Ważna jest także panierka. Każdy kawałek sera musimy dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. W przeciwnym razie ser może się rozpuścić.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Przepis na kotlety rzymskie
Składniki:
- 300 g żółtego sera edamskiego
- 1 jajko
- bułka tarta
- oregano
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie: ser kroimy w plastry o grubości ok. 2 centymentrów. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz. Każdy kawałek dwukrotnie dokładnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy panierka będzie zarumieniona.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.