Sentymentalny wtorek: Ciepłe lody. Przysmak sprzed lat kupisz w spożywczaku

Słodka pianka pokryta czekoladą, chrupiący wafelek i kolorowa posypka. Ciepłe lody to jedne ze smaków dzieciństwa. Dawniej dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cukierni. Dziś nieco zapomniane, ale wciąż możemy je znaleźć w osiedlowych sklepikach. Na czym polegał fenomen tego deseru i jak przygotować go w domu?

Ciepłe lody przed laty były w każdym sklepie, dziś trudno je znaleźć.
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Ciepłe lody to wynalazek technologów żywienie minionej epoki - zaparzona piana z białek, podawana w wafelkowym kubku i polana ciemną czekoladą. Wyglądem przypominały klasyczne włoskie lody, stąd nazwa. Można je jednak było jeść bez względu na porę roku. Były bardzo łatwo dostępne. Dziś wciąż możemy je kupić, jednak nie jest to wcale takie proste.

- Ciepłe lody kupuję w sąsiedzkiej piekarni. Nie są w stałej ofercie, można je tam spotkać raczej sporadycznie. Jednak za każdym razem, kiedy je widzę, nie jestem w stanie się im oprzeć. Wyglądają dokładnie tak jak te, które pamiętam z mojego dzieciństwa. Mały, kruchy wafelek i ciemna, mleczna czekolada. Kiedyś nazywały się murzynki. Te z piekarni dodatkowo udekorowane są różowymi, czekoladowymi wiórkami. Nie dziwię się dzieciom, którym na ich widok cieknie ślinka – mówi Marta Dragan.

W poszukiwaniu smaku, który pamiętam z dzieciństwa, odwiedziłam kilkanaście sklepów w rodzinnym mieście. W końcu się udało. W Społem upolowałam ostatniego ciepłego loda. Na moje pytanie, czy cieszą się tak dużą popularnością, jak przed laty, ekspedientka stwierdziła, że dobrze się sprzedają, jednak w sklepie bywają dość rzadko. Szkoda, bo dzieci wciąż lubią ten deser. Jest bardzo słodki i tani.

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

A smak? No cóż, mam wrażenie, że niewiele się zmienił od czasów, kiedy chodziłam do przedszkola. Różniły się jedynie konsystencją. Te dawne były bardziej puszyste i piankowe. Natomiast współczesna wersja jest dość sztywna. Mam wrażenie, że dałoby się kroić lody nożem. Różowa polewa pachniała truskawkami.

Co ciekawe, podobnych słodkości możemy spróbować w Niemczech, Izraelu i Danii. Niemieckie Schokoküsse mają jednak delikatniejszą i bardziej puszystą konsystencję. Mniej się także ciągną. Z kolei pochodzące Izraela Krembo mają formę niewielkich bryłek, ułożonych na wafelkach lub biszkoptach.

Przepis na ciepłe lody

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • łyżka wody,
  • 3 białka,
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • aromat waniliowy. Do podania:
  • polewa czekoladowa,
  • wafelki,
  • kolorowa posypka.

Przygotowanie: w misce należy przez minutę miksować białka, cukier oraz wodę. Po tym czasie naczynie umieszczamy nad kąpielą wodną i miksujemy masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem będzie coraz bardziej gęsty. Następnie wyjmujemy miskę z kąpieli wodnej, dodajemy kwasek oraz aromat i mieszamy jeszcze przez pół minuty. Gotowy krem szprycujemy rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Polewamy czekoladą i dekorujemy posypką cukrową.

Zobacz wideo: Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy