Sentymentalny wtorek: Ciepłe lody. Przysmak sprzed lat kupisz w spożywczaku
Słodka pianka pokryta czekoladą, chrupiący wafelek i kolorowa posypka. Ciepłe lody to jedne ze smaków dzieciństwa. Dawniej dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cukierni. Dziś nieco zapomniane, ale wciąż możemy je znaleźć w osiedlowych sklepikach. Na czym polegał fenomen tego deseru i jak przygotować go w domu?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ciepłe lody to wynalazek technologów żywienie minionej epoki - zaparzona piana z białek, podawana w wafelkowym kubku i polana ciemną czekoladą. Wyglądem przypominały klasyczne włoskie lody, stąd nazwa. Można je jednak było jeść bez względu na porę roku. Były bardzo łatwo dostępne. Dziś wciąż możemy je kupić, jednak nie jest to wcale takie proste.
- Ciepłe lody kupuję w sąsiedzkiej piekarni. Nie są w stałej ofercie, można je tam spotkać raczej sporadycznie. Jednak za każdym razem, kiedy je widzę, nie jestem w stanie się im oprzeć. Wyglądają dokładnie tak jak te, które pamiętam z mojego dzieciństwa. Mały, kruchy wafelek i ciemna, mleczna czekolada. Kiedyś nazywały się murzynki. Te z piekarni dodatkowo udekorowane są różowymi, czekoladowymi wiórkami. Nie dziwię się dzieciom, którym na ich widok cieknie ślinka – mówi Marta Dragan.
W poszukiwaniu smaku, który pamiętam z dzieciństwa, odwiedziłam kilkanaście sklepów w rodzinnym mieście. W końcu się udało. W Społem upolowałam ostatniego ciepłego loda. Na moje pytanie, czy cieszą się tak dużą popularnością, jak przed laty, ekspedientka stwierdziła, że dobrze się sprzedają, jednak w sklepie bywają dość rzadko. Szkoda, bo dzieci wciąż lubią ten deser. Jest bardzo słodki i tani.
A smak? No cóż, mam wrażenie, że niewiele się zmienił od czasów, kiedy chodziłam do przedszkola. Różniły się jedynie konsystencją. Te dawne były bardziej puszyste i piankowe. Natomiast współczesna wersja jest dość sztywna. Mam wrażenie, że dałoby się kroić lody nożem. Różowa polewa pachniała truskawkami.
Co ciekawe, podobnych słodkości możemy spróbować w Niemczech, Izraelu i Danii. Niemieckie Schokoküsse mają jednak delikatniejszą i bardziej puszystą konsystencję. Mniej się także ciągną. Z kolei pochodzące Izraela Krembo mają formę niewielkich bryłek, ułożonych na wafelkach lub biszkoptach.
Przepis na ciepłe lody
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- łyżka wody,
- 3 białka,
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- aromat waniliowy. Do podania:
- polewa czekoladowa,
- wafelki,
- kolorowa posypka.
Przygotowanie: w misce należy przez minutę miksować białka, cukier oraz wodę. Po tym czasie naczynie umieszczamy nad kąpielą wodną i miksujemy masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem będzie coraz bardziej gęsty. Następnie wyjmujemy miskę z kąpieli wodnej, dodajemy kwasek oraz aromat i mieszamy jeszcze przez pół minuty. Gotowy krem szprycujemy rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Polewamy czekoladą i dekorujemy posypką cukrową.
Zobacz wideo: Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.