Sentymentalne dania: przepis na bliny z kawiorem i wędzonym łososiem
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
250 g mąki pszennej 125 g mąki gryczanej 2 jajka 50 g stopionego masła 1,5 szkl ciepłego mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli *Dodatki: *
- kwaśna śmietana
- plastry łososia wędzonego
- koperek
- kawior
Przepis
Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami.
Przepis
Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu, wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól, a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Przepis
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią.
Przepis
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.
Zobacz także: kotlety ze śledzia według przepisu z 1913 roku