Trwa ładowanie...
d1vu3h8
31-01-2017 11:00

Sentymentalne dania: przepis na bliny z kawiorem i wędzonym łososiem

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d1vu3h8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennekredens.pl
Źródło: www.kuchennekredens.pl
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 1,5 szkl ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

*Dodatki: *

  • kwaśna śmietana
  • plastry łososia wędzonego
  • koperek
  • kawior
Przepis

Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami.

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu, wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól, a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.
Zobacz także: kotlety ze śledzia według przepisu z 1913 roku

Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Sentymentalne dania: przepis na bliny z kawiorem i wędzonym łososiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
Więcej tematów
d1vu3h8