Sentymentalne dania: przepis na bliny z kawiorem i wędzonym łososiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g mąki pszennej
- 125 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 50 g stopionego masła
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
*Dodatki: *
- kwaśna śmietana
- plastry łososia wędzonego
- koperek
- kawior
Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami.
Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu, wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól, a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.
Zobacz także: kotlety ze śledzia według przepisu z 1913 roku
Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze