Sekrety oleju, czyli jaki tłuszcz do czego?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Kulinarny przewodnik

Obraz
© Shutterstock.com

Olej można wycisnąć z nasion wielu roślin. Każdy z nich ma trochę inne właściwości, wszystkie łączy jednak jedno: warto z nich korzystać w kuchni, bo tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze od zwierzęcych. Zazwyczaj jednak ograniczmy się do jednego, dwóch rodzajów oleju, a to z prostej przyczyny, że nie za bardzo wiemy do czego konkretny olej się nadaje. Aby pomóc, przedstawiamy nasz krótki przewodnik po najbardziej popularnych olejach, jakie znajdziemy na sklepowych półkach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Olej słonecznikowy

Obraz
© Shutterstock.com

Najbardziej popularny olej w Polsce. Jest bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witaminy E. W kuchni powinniśmy go wykorzystywać głównie do sałatek lub do przygotowania majonezu. Nie wolno smażyć na oleju słonecznikowym, bo bardzo szybko pali się on, a produkty rozkładu mają właściwości rakotwórcze.

/ 7Olej rzepakowy

Obraz
© 123RF

To według wielu badań jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Wspiera działanie układu krwionośnego, serca, reguluje też ciśnienie krwi. Obniża także zawartość złego cholesterolu. Jak go wykorzystywać w kuchni? Olej rzepakowy jest idealny do smażenia. Możemy go również używać w sałatkach, surówkach czy jako dodatek do sosów i dipów.

/ 7Olej kukurydziany

Obraz
© 123RF

Ten bardzo aromatyczny olej zazwyczaj tłoczony jest na zimno. Taki warto używać do sałatek, majonezu, zimnych sosów i surówek. Można nim okraszać również różnego rodzaju kasze czy zupy. Świetnie smakuje również w ciastach. Tłoczony na zimno olej kukurydziany nie nadaje się do smażenia, rozkłada się już w temperaturze 90 stopni C. Do smażenia z kolei nadaje się rafinowany olej z kukurydzy. Uważajmy jednak na jego wyrazisty smak, który może zdominować smażoną potrawę.

/ 7Olej kokosowy

Obraz
© 123RF

Najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Olej ten rozpada się dopiero w temperaturze 204 stopni C. W dodatku pomaga w spaleniu nadmiaru tłuszczu. Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. Ma stałą konsystencję, przypominającą smalec. Bardzo szybko traci jednak swoje właściwości, więc trzeba go używać jak najszybciej. Sięgając po ten tłuszcz, zwracajmy jednak uwagę, czy pochodzi z certyfikowanych źródeł i jego pozyskanie nie miało negatywnego wpływu na środowisko.

/ 7 Olej sezamowy

Obraz
© Shutterstock.com

Imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy to podstawowa czwórka produktów, bez których nie można sobie wyobrazić większości chińskich dań mięsnych, warzywnych i rybnych. Olej sezamowy ma bardzo wyrazisty zapach, dlatego powinniśmy dodawać go z umiarem. Jest on także bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, B oraz E oraz wapń. Kolejna zaleta oleju sezamowego to obniżenie ciśnienia krwi i regulacja pracy serca. W kuchni używamy go i do potraw gotowanych, i smażonych, a także do sałatek.

/ 7Olej lniany

Obraz
© Shutterstock.com

Świetnym olejem do sałatek jest właśnie olej lniany. Nie nadaje się on jednak do smażenia. Olej ten polecany jest osobom chorym na miażdżycę oraz mającym problem z nadczynnością tarczycy, przyspiesza przemianę materii. Możemy używać go zamiast masła, polewając nim makarony, pierogi czy kluski.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik