Kulinarny przewodnik
Olej można wycisnąć z nasion wielu roślin. Każdy z nich ma trochę inne właściwości, wszystkie łączy jednak jedno: warto z nich korzystać w kuchni, bo tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze od zwierzęcych. Zazwyczaj jednak ograniczmy się do jednego, dwóch rodzajów oleju, a to z prostej przyczyny, że nie za bardzo wiemy do czego konkretny olej się nadaje. Aby pomóc, przedstawiamy nasz krótki przewodnik po najbardziej popularnych olejach, jakie znajdziemy na sklepowych półkach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Olej słonecznikowy
Najbardziej popularny olej w Polsce. Jest bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witaminy E. W kuchni powinniśmy go wykorzystywać głównie do sałatek lub do przygotowania majonezu. Nie wolno smażyć na oleju słonecznikowym, bo bardzo szybko pali się on, a produkty rozkładu mają właściwości rakotwórcze.
Olej rzepakowy
To według wielu badań jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Wspiera działanie układu krwionośnego, serca, reguluje też ciśnienie krwi. Obniża także zawartość złego cholesterolu. Jak go wykorzystywać w kuchni? Olej rzepakowy jest idealny do smażenia. Możemy go również używać w sałatkach, surówkach czy jako dodatek do sosów i dipów.
Olej kukurydziany
Ten bardzo aromatyczny olej zazwyczaj tłoczony jest na zimno. Taki warto używać do sałatek, majonezu, zimnych sosów i surówek. Można nim okraszać również różnego rodzaju kasze czy zupy. Świetnie smakuje również w ciastach. Tłoczony na zimno olej kukurydziany nie nadaje się do smażenia, rozkłada się już w temperaturze 90 stopni C. Do smażenia z kolei nadaje się rafinowany olej z kukurydzy. Uważajmy jednak na jego wyrazisty smak, który może zdominować smażoną potrawę.
Olej kokosowy
Najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Olej ten rozpada się dopiero w temperaturze 204 stopni C. W dodatku pomaga w spaleniu nadmiaru tłuszczu. Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. Ma stałą konsystencję, przypominającą smalec. Bardzo szybko traci jednak swoje właściwości, więc trzeba go używać jak najszybciej. Sięgając po ten tłuszcz, zwracajmy jednak uwagę, czy pochodzi z certyfikowanych źródeł i jego pozyskanie nie miało negatywnego wpływu na środowisko.
Olej sezamowy
Imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy to podstawowa czwórka produktów, bez których nie można sobie wyobrazić większości chińskich dań mięsnych, warzywnych i rybnych. Olej sezamowy ma bardzo wyrazisty zapach, dlatego powinniśmy dodawać go z umiarem. Jest on także bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, B oraz E oraz wapń. Kolejna zaleta oleju sezamowego to obniżenie ciśnienia krwi i regulacja pracy serca. W kuchni używamy go i do potraw gotowanych, i smażonych, a także do sałatek.
Olej lniany
Świetnym olejem do sałatek jest właśnie olej lniany. Nie nadaje się on jednak do smażenia. Olej ten polecany jest osobom chorym na miażdżycę oraz mającym problem z nadczynnością tarczycy, przyspiesza przemianę materii. Możemy używać go zamiast masła, polewając nim makarony, pierogi czy kluski.