Sekrety oleju, czyli jaki tłuszcz do czego?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Kulinarny przewodnik

Obraz
© Shutterstock.com

Olej można wycisnąć z nasion wielu roślin. Każdy z nich ma trochę inne właściwości, wszystkie łączy jednak jedno: warto z nich korzystać w kuchni, bo tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze od zwierzęcych. Zazwyczaj jednak ograniczmy się do jednego, dwóch rodzajów oleju, a to z prostej przyczyny, że nie za bardzo wiemy do czego konkretny olej się nadaje. Aby pomóc, przedstawiamy nasz krótki przewodnik po najbardziej popularnych olejach, jakie znajdziemy na sklepowych półkach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Olej słonecznikowy

Obraz
© Shutterstock.com

Najbardziej popularny olej w Polsce. Jest bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witaminy E. W kuchni powinniśmy go wykorzystywać głównie do sałatek lub do przygotowania majonezu. Nie wolno smażyć na oleju słonecznikowym, bo bardzo szybko pali się on, a produkty rozkładu mają właściwości rakotwórcze.

/ 7Olej rzepakowy

Obraz
© 123RF

To według wielu badań jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Wspiera działanie układu krwionośnego, serca, reguluje też ciśnienie krwi. Obniża także zawartość złego cholesterolu. Jak go wykorzystywać w kuchni? Olej rzepakowy jest idealny do smażenia. Możemy go również używać w sałatkach, surówkach czy jako dodatek do sosów i dipów.

/ 7Olej kukurydziany

Obraz
© 123RF

Ten bardzo aromatyczny olej zazwyczaj tłoczony jest na zimno. Taki warto używać do sałatek, majonezu, zimnych sosów i surówek. Można nim okraszać również różnego rodzaju kasze czy zupy. Świetnie smakuje również w ciastach. Tłoczony na zimno olej kukurydziany nie nadaje się do smażenia, rozkłada się już w temperaturze 90 stopni C. Do smażenia z kolei nadaje się rafinowany olej z kukurydzy. Uważajmy jednak na jego wyrazisty smak, który może zdominować smażoną potrawę.

/ 7Olej kokosowy

Obraz
© 123RF

Najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Olej ten rozpada się dopiero w temperaturze 204 stopni C. W dodatku pomaga w spaleniu nadmiaru tłuszczu. Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. Ma stałą konsystencję, przypominającą smalec. Bardzo szybko traci jednak swoje właściwości, więc trzeba go używać jak najszybciej. Sięgając po ten tłuszcz, zwracajmy jednak uwagę, czy pochodzi z certyfikowanych źródeł i jego pozyskanie nie miało negatywnego wpływu na środowisko.

/ 7 Olej sezamowy

Obraz
© Shutterstock.com

Imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy to podstawowa czwórka produktów, bez których nie można sobie wyobrazić większości chińskich dań mięsnych, warzywnych i rybnych. Olej sezamowy ma bardzo wyrazisty zapach, dlatego powinniśmy dodawać go z umiarem. Jest on także bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, B oraz E oraz wapń. Kolejna zaleta oleju sezamowego to obniżenie ciśnienia krwi i regulacja pracy serca. W kuchni używamy go i do potraw gotowanych, i smażonych, a także do sałatek.

/ 7Olej lniany

Obraz
© Shutterstock.com

Świetnym olejem do sałatek jest właśnie olej lniany. Nie nadaje się on jednak do smażenia. Olej ten polecany jest osobom chorym na miażdżycę oraz mającym problem z nadczynnością tarczycy, przyspiesza przemianę materii. Możemy używać go zamiast masła, polewając nim makarony, pierogi czy kluski.

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa