Sekret tkwi w akcesoriach! Gadżety, które powinien mieć każdy miłośnik grillowania
Myślisz, że jesień czy zima to czas bez grilla? Nic bardziej mylnego! Grillować można przecież zawsze i wszędzie, np. dzięki grillom gazowym. Miłośnicy barbecue często korzystają także z gadżetów, które pomagają w przygotowaniu smaczniejszych potraw i wynoszeniu dania na jeszcze wyższy poziom.
Grillowanie kojarzy nam się z czasem spędzanym na łonie natury podczas ciepłych wiosennych i letnich dni. Miłośników grilla przybywa, a dzięki innowacyjnym rozwiązaniom producentów, ten rodzaj przygotowywania posiłków nie musi być już sezonowy. Dania z grilla smakują tak samo dobrze w chłodniejsze dni. Oprócz podstawowego sprzętu, jakim jest grill, warto wyposażyć się w narzędzia, które wspomogą nas w gotowaniu, a poza tym pozwolą nam na kulinarne eksperymenty.
Termometr do grilla
Może to być termometr lub sonda do grilla. Umożliwia kontrolę temperatury przyrządzanych mięs i potraw, co w przypadku tych grillowanych jest niezwykle istotne. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje innej temperatury i czasu obróbki cieplnej, by smakować doskonale. Na to, czy dana potrawa mięsna jest dobrze przyrządzona wpływ ma waga wydzielonego kawałka mięsa i jego rodzaj, a także temperatura i czas grillowania. Na rynku dostępne są różne termometry - dzięki termometrom cyfrowym szybko dowiemy się, jaka jest temperatura mięsa wewnątrz. Z kolei termometry z sondą pozwalają dokładnie ocenić, czy potrawa jest gotowa. Nawet doświadczeni grill masterzy korzystają z tego narzędzia, aby dbać o smak i perfekcję wykonania swoich dań.
Szczypce, łopatki i pędzel do grilla
Analizując bezpieczeństwo i higienę grillowania możemy skupić się na przydatnych narzędziach. Ciężko bez pomocy szczypiec czy łopatki przekładać delikatne składniki. Warto wyposażyć się w szczypce, które idealnie nadają się właśnie do delikatnych produktów, ponieważ posiadają one cienkie zakończenie ułatwiające "złapanie" grillowanego składnika. Łopatka do grilla natomiast to równie przydatne akcesorium – ważne, by miało nienagrzewające się zakończenie, np. z silikonu.
Pędzel w zestawie grill mastera również jest niezastąpiony. Gdy musimy nawilżać mięso w trakcie grillowania, jest o wiele wygodniejszy niż polewanie oliwą lub marynatą mięsa za pomocą łyżki. Dzięki niemu także łatwiej rozprowadzić marynatę w sposób dokładny. Najlepiej wybrać model, który przeznaczony jest do grillowania, czyli wykonany jest z materiałów odpornych na wysoką temperaturę.
Mata pod grilla
Jeśli grillujemy na patio lub tarasie, przydatnym gadżetem może okazać się mata do grillowania. Dzięki niej powierzchnia wokół grilla jest czysta, a resztki jedzenia czy tłuszcz z łatwością z niej usuniemy. Warto pamiętać, by nie używać do ochrony podłoża przypadkowych materiałów. Zdecydujmy się na zakup profesjonalnego rodzaju, na przykład ognioodpornej maty do mniejszych lub większych grilli marki Napoleon.
Rękawice do grillowania
Prawdziwy grill master powinien wyposażyć się w rękawice z kilku powodów. Przede wszystkim, by się nie poparzyć – pośpiech i szybkość działania przy grillu może narazić nas na przypadkowy kontakt skóry z rozgrzaną powierzchnią. Ponadto rękawice nie przywierają do gorącego, zatem spokojnie chwycimy w nich rozgrzane tacki. Wybór rękawic jest szeroki – można znaleźć zupełnie zwykłe bawełniane, bardziej specjalistyczne termoodporne czy silikonowe.
Grill jak wędzarka
Gdy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami grilla gazowego, może nam brakować tego charakterystycznego zapachu wędzenia (dla jednych to wada, dla innych zaleta). Jednak producenci sprzętów do grillowania wpadli na pomysł stworzenia "smokerbox" – czyli pudełek-wędzarek, do których wkładamy wiórki drewniane o zapachu whisky, cherry czy jabłkowym. Wrażenia zmysłowe przy robieniu potraw są niesamowite. Marka Napoleon posiada w ofercie specjalne kawałki drewna nasączone zapachami oraz stalowe pudełka, które nimi wypełniamy. To prawdziwa gratka dla każdego, kto marzy o wędzeniu i eksperymentowaniu w kuchni.
Akcesoria do grillowania to przydatna i niezbędna rzecz do przygotowania smacznych potraw. Nie są one zarezerwowane tylko dla specjalistów od grillowania, bo to właśnie dzięki nim możemy poszerzać nasze kulinarne horyzonty stać się prawdziwymi grill masterami!