Schabowy nie musi być nudny!
Kotlet schabowy to kwintesencja polskiej kuchni: mięso, dużo panierki i tłuszcz, na którym tą potrawę smażymy. Jedni go uwielbiają, inni wstydzą się, że tak niezdrowym daniem chwalimy się przed gośćmi ze świata. Najlepszy, oczywiście, jest tradycyjny schabowy: cienko rozbity plaster mięsa, lekko osolony i posypany pieprzem, obtoczony w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażony na maśle lub smalcu. Jednak zwolennikom takich kotletów warto raz na jakiś czas zaserwować coś innego, choć podobnego. By nie było nudy.
Na rodzinny obiad
Kotlet schabowy to kwintesencja polskiej kuchni: mięso, dużo panierki i tłuszcz, na którym tę potrawę smażymy. Jedni go uwielbiają, inni wstydzą się, że tak niezdrowym daniem chwalimy się przed gośćmi ze świata. Najlepszy, oczywiście, jest tradycyjny schabowy: cienko rozbity plaster mięsa, lekko osolony i posypany pieprzem, obtoczony w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażony na maśle lub smalcu. Jednak zwolennikom takich kotletów warto raz na jakiś czas zaserwować coś innego, choć podobnego. Oto kilka propozycji.
Schabowy pod pierzynką
Potrzebne nam będą: cztery kotlety ze schabu, kilka pieczarek, 50 dag dobrego sera żółtego (najlepsza będzie gouda), cebula, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, dodajemy pieprz i smarujemy posiekanym czosnkiem. Pieczarki kroimy drobno, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na maśle z odrobiną soli przez kilka minut, aż się zrumienią. Kotlety podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Na mięsie układamy pieczarki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez kilka minut w temp. 200 stopni C.
Kotlety po amerykańsku
Składniki: cztery kotlety z dobrego schabu z kostką, kilka łyżek ostrego keczupu, dwie cebule, trzy łyżki oleju, łyżka musztardy, sól i pieprz. Przygotowujemy marynatę: łączymy keczup, musztardę, oliwę, sól i pieprz, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę. Marynatą smarujemy mięso i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Następnie smażymy kotlety na patelni grillowej, bez tłuszczu. Podajemy najlepiej z gotowanymi kolbami kukurydzy.
Schabowe z jabłkami
Składniki: cztery kotlety, jedno kwaśne jabłko pokrojone na plasterki, posiekana cebula, szklanka soku jabłkowego, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka musztardy, olej, sól, pieprz i pół szklanki dokładnie przebranych orzechów włoskich. Kotlety delikatnie obijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju przez dwie minuty z każdej strony. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, jabłka, musztardę i cynamon. Smażymy kilka minut i zalewamy sokiem jabłkowym. Dodajemy mięso i dusimy 10 minut. Dodajemy posiekane orzechy i po pięciu minutach danie jest gotowe.
Schabowy zraz zawijany
Potrzebne nam będzie: sześć kotletów ze schabu, kilka plastrów żółtego sera, jedna czerwona papryka, cebula, ogórek kiszony, sól, pieprz i olej. Schab rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka. Układamy na mięsie: plasterek sera, słupek papryki, ogórka i cebuli. Solimy, doprawiamy pieprzem. Mięso dokładnie zawijamy i dodatkowo spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni przez kilka minut, aż się zarumieni z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowym i dusimy pół godziny do miękkości. Na koniec sos zaprawiamy gęstą śmietaną.
Sznycel po niemiecku
Potrzebujemy: cztery kotlety, cebulę, pół kilograma pieczarek, dwa ząbki czosnku, szklankę dobrego bulionu, szklankę śmietanki 30 proc. , pół szklanki mąki, sól i pieprz. Mięso lekko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron. W garnku rozgrzewamy bulion. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, pieczarki kroimy na cztery części i podsmażamy to wszystko na złoto. Dodajemy do garnka z bulionem mięso i pieczarki z czosnkiem i cebulą. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.
Paluszki w sezamie
Potrzebujemy: pięć kotletów schabowych, pół szklanki sezamu, sos sojowy, pieprz, mąkę kukurydziana, jajko. Kotlety kroimy na słupki o bokach centymetr na centymetr. Wrzucamy do miseczki, obtaczamy w sosie sojowym i pieprzu. Następnie przekładamy do miseczki z mąką kukurydzianą, potem do miski z jajkiem, a na koniec obsypujemy sezamem (nie może być go zbyt dużo). Smażymy kilka minut w głębokim tłuszczu i odsączamy na papierowym ręczniku.