Trwa ładowanie...
d78rb5p
d78rb5p

Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem.

Przepis

Kotlet schabowy moczony w mleku to alternatywne spojrzenie na klasycznego schabowego, który stanowi podstawę niedzielnego obiadu. Warto pokusić się o taki kulinarny eksperyment, ponieważ schab w mleku smakuje wyśmienicie jako danie główne, a także na zimno. Jak go przyrządzić? Marzena zdradza swój patent. "Spytacie co daje moczenie w mleku? Mięso jest bardziej miękkie i mam wrażenie, że po usmażeniu pozostaje wilgotne. Moja babcia i mama smażyły na smalcu, ja tym razem użyłam oleju kokosowego" - radzi autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

3.2
(29 głosów)
Oceń:
d78rb5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem
Kulinarna Maniusia
Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem
Składniki
Przepis

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem, przekłądając każdy z nich czosnkiem. Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc lub na dwie godziny.

Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej, mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.

Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

116
76
Share
d78rb5p
d78rb5p
d78rb5p

d78rb5p
d78rb5p
d78rb5p