Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem.
Kotlet schabowy moczony w mleku to alternatywne spojrzenie na klasycznego schabowego, który stanowi podstawę niedzielnego obiadu. Warto pokusić się o taki kulinarny eksperyment, ponieważ schab w mleku smakuje wyśmienicie jako danie główne, a także na zimno. Jak go przyrządzić? Marzena zdradza swój patent. "Spytacie co daje moczenie w mleku? Mięso jest bardziej miękkie i mam wrażenie, że po usmażeniu pozostaje wilgotne. Moja babcia i mama smażyły na smalcu, ja tym razem użyłam oleju kokosowego" - radzi autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 6 kotletów ze schabu
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej kokosowy do smażenia
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem, przekłądając każdy z nich czosnkiem. Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc lub na dwie godziny.
Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej, mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze