Kotlet schabowy moczony w mleku z czosnkiem.
Kotlet schabowy moczony w mleku to alternatywne spojrzenie na klasycznego schabowego, który stanowi podstawę niedzielnego obiadu. Warto pokusić się o taki kulinarny eksperyment, ponieważ schab w mleku smakuje wyśmienicie jako danie główne, a także na zimno. Jak go przyrządzić? Marzena zdradza swój patent. "Spytacie co daje moczenie w mleku? Mięso jest bardziej miękkie i mam wrażenie, że po usmażeniu pozostaje wilgotne. Moja babcia i mama smażyły na smalcu, ja tym razem użyłam oleju kokosowego" - radzi autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 kotletów ze schabu
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej kokosowy do smażenia
Przepis
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem, przekłądając każdy z nich czosnkiem. Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc lub na dwie godziny.
Przepis
Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej, mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
Przepis
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.