Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką
Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką to świetna propozycja na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie go zajmuje chwilę, jednak efekt końcowy wynagrodzi ten trud. Zachwycisz nawet teściową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 kotlety schabowe
- ok 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 plastry sera
- 2 plastry szynki
- mala czerwona papryka
- mala puszka ananasa
- kieliszek śliwowicy lub wina
- koperek
- 1 jajko
- sol
- pieprz
- czosnek
- olej
Kotlety lekko rozbić przyprawić sola, pieprzem i czosnkiem. Zalać winem i wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie usmażyć pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostkę ananasem i papryką. Pod koniec dodać koperek. W miarę możliwości zredukować cały "sos" powstały ze smażenia pieczarek.
Zostawić do ostygnięcia. Kotlety wyjąc i podsmażyć na patelni dodając wino, w którym się marynowały. Ostudzone kotlety ułożyć na kawałku ciasta, na to położyć "pieczarkowy" farsz - dość dużo (można dodać do niego surowe jajko, by się farsz potem nie rozpadał).
Na górę plaster sera i szynki. Wszystko "zapakować" w ciasto którego brzegi dla lepszego sklejenia dobrze jest posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość naciąć, by pozostała woda z pieczarek miała gdzie odparować ciasto smarujemy "rozbełtanym" jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Tłuszcz ze smażenia schabu może nam posłużyć jako baza sosu - ja dodałam do tego mięsną kostkę i zalewę z ananasa.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze