Trwa ładowanie...
darfvea
31-07-2009 12:11

Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką

Przepis

Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką to świetna propozycja na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie go zajmuje chwilę, jednak efekt końcowy wynagrodzi ten trud. Zachwycisz nawet teściową.

darfvea
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 kotlety schabowe
  • ok 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki
  • mala czerwona papryka
  • mala puszka ananasa
  • kieliszek śliwowicy lub wina
  • koperek
  • 1 jajko
  • sol
  • pieprz
  • czosnek
  • olej
Przepis

Kotlety lekko rozbić przyprawić sola, pieprzem i czosnkiem. Zalać winem i wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie usmażyć pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostkę ananasem i papryką. Pod koniec dodać koperek. W miarę możliwości zredukować cały "sos" powstały ze smażenia pieczarek.

Zostawić do ostygnięcia. Kotlety wyjąc i podsmażyć na patelni dodając wino, w którym się marynowały. Ostudzone kotlety ułożyć na kawałku ciasta, na to położyć "pieczarkowy" farsz - dość dużo (można dodać do niego surowe jajko, by się farsz potem nie rozpadał).

Na górę plaster sera i szynki. Wszystko "zapakować" w ciasto którego brzegi dla lepszego sklejenia dobrze jest posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość naciąć, by pozostała woda z pieczarek miała gdzie odparować ciasto smarujemy "rozbełtanym" jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Tłuszcz ze smażenia schabu może nam posłużyć jako baza sosu - ja dodałam do tego mięsną kostkę i zalewę z ananasa.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj