Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką

Schab w cieście francuskim z pieczarkami i szynką to świetna propozycja na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie go zajmuje chwilę, jednak efekt końcowy wynagrodzi ten trud. Zachwycisz nawet teściową.

Schab w cieście francuskimSchab w cieście francuskim

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 kotlety schabowe
  • ok 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki
  • mala czerwona papryka
  • mala puszka ananasa
  • kieliszek śliwowicy lub wina
  • koperek
  • 1 jajko
  • sol
  • pieprz
  • czosnek
  • olej

Przepis

Kotlety lekko rozbić przyprawić sola, pieprzem i czosnkiem. Zalać winem i wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie usmażyć pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostkę ananasem i papryką. Pod koniec dodać koperek. W miarę możliwości zredukować cały "sos" powstały ze smażenia pieczarek.

Przepis

Zostawić do ostygnięcia. Kotlety wyjąc i podsmażyć na patelni dodając wino, w którym się marynowały. Ostudzone kotlety ułożyć na kawałku ciasta, na to położyć "pieczarkowy" farsz - dość dużo (można dodać do niego surowe jajko, by się farsz potem nie rozpadał).

Przepis

Na górę plaster sera i szynki. Wszystko "zapakować" w ciasto którego brzegi dla lepszego sklejenia dobrze jest posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość naciąć, by pozostała woda z pieczarek miała gdzie odparować ciasto smarujemy "rozbełtanym" jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Przepis

Tłuszcz ze smażenia schabu może nam posłużyć jako baza sosu - ja dodałam do tego mięsną kostkę i zalewę z ananasa.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy