Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe w panierce? Mamy świetny pomysł na duszony schab w ciemnym sosie. Do sosu warto dodać konserwowe ogórki. Wspaniale przełamują smak i nadają daniu niepowtarzalnego charakteru. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry, a następnie w paseczki.
- Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Mąkę mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem. Mieszanką obtaczamy mięso.
- Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy na złoty kolor.
- Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy cebulę i smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
- Dodajemy czosnek, wlewamy gorącą wodę, solimy i mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ogórki konserwowe kroimy w grubszą kostkę lub wzdłuż. Przekładamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na niedużym ogniu.
- Podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubioną surówką.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze