WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe w panierce? Mamy świetny pomysł na duszony schab w ciemnym sosie. Do sosu warto dodać konserwowe ogórki. Wspaniale przełamują smak i nadają daniu niepowtarzalnego charakteru. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizaćSchab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu lub oleju
  • 200 g korniszonów
  • sól do smaku

Przepis

  • Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry, a następnie w paseczki.
  • Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Mąkę mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem. Mieszanką obtaczamy mięso.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy na złoty kolor.
  • Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy cebulę i smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
  • Dodajemy czosnek, wlewamy gorącą wodę, solimy i mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ogórki konserwowe kroimy w grubszą kostkę lub wzdłuż. Przekładamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na niedużym ogniu.
  • Podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna