Trwa ładowanie...
d2hdg1x
24-06-2020 11:07

Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać

Przepis

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe w panierce? Mamy świetny pomysł na duszony schab w ciemnym sosie. Do sosu warto dodać konserwowe ogórki. Wspaniale przełamują smak i nadają daniu niepowtarzalnego charakteru. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d2hdg1x
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu lub oleju
  • 200 g korniszonów
  • sól do smaku
Przepis
  • Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry, a następnie w paseczki.
  • Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Mąkę mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem. Mieszanką obtaczamy mięso.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy na złoty kolor.
  • Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy cebulę i smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
  • Dodajemy czosnek, wlewamy gorącą wodę, solimy i mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ogórki konserwowe kroimy w grubszą kostkę lub wzdłuż. Przekładamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na niedużym ogniu.
  • Podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubioną surówką.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
Więcej tematów
d2hdg1x